Inicijativa za poništenje priznanja nezavisnosti Kosova

0
1441
© AP Photo / Visar Kryeziu

Uz blagoslov patrijarha Irineja, mitropolita Amfilohija, poslanika opozicionog Demokratskog fronta i velikog broja intelektualaca, Srpsko nacionalno veće Crne Gore pokrenulo je inicijativu za poništenje odluke o priznanju kosovske nezavisnosti putem referenduma.

U saoštenju Srpskog nacionalnog veća dostavljenom medijima navodi se da će ovu inicijativu predati novoizabranom predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću kada preuzme mandat u parlamentu.

Blagoslov patrijarha Irineja i podršku su dobili predsednik Srpskog nacionalnog veća Momčilo Vuksanović i Simon Đuretić, a poglavar SPC im je tokom razgovora u Beogradskoj patrijaršiji rekao:

„Dajem blagoslov, i više od toga. Mi smo jedan narod. Niko ne spori crnogorsku državnost, ali podrška Albancima za otimanje Kosova i Metohije nije u skladu sa vekovnom istorijom Crne Gore i njenog naroda, i naročito sa osećanjem njenih vladara vladike Petra Prvog, vladike Petra Drugog Njegoša i kralja Nikole, koji su naše zajedničko Kosovo i Metohiju proslavili kao srpsku zemlju“.

Prethodno su Vuksanović i Đuretić na Cetinju blagoslov i podršku za istu stvar dobili od mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

U petak su inicijativu Srpskog nacionalnog veća u Skupštini Crne Gore podržali i potpisali poslanici Demokratskog fronta.

Inicijativu je, navodi se, podržao veliki broj intelektualaca, javnih, kulturnih i društvenih radnika iz Crne Gore, Srbije i regiona.

U obrazložeenju se, između ostalog, navodi da istorijski osnov za poništenje ove odluke leži u najdubljim tradicijama Crne Gore, te da je negiranjem tog istorijskog osnova Vlada Crne Gore „posredno poništila crnogorsku državnost“.

U Srpskom nacionalnom veću smatraju da je priznanje opteretilo odnose Crne Gore i Srbije i učinilo crnogorsku politiku krajnje protivnom Srbiji, što dosad nikad nije bio slučaj.

„Činjenica da pojedine države u svetu povlače priznanja tzv. države Kosovo obavezuje Crnu Goru da u skladu sa takvim političkim opredeljenjem i navedenim razlozima bude i sama deo te inicijative“, navodi se u saopštenju Srpskog nacionalnog veća.

Da Vas podsetimo:  Milo i Amfilohije na istom zadatku

rs.sputniknews.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime