CycleCharge: Okretanjem pedala do pune baterije

0
1257

2683-goran-sajdl-izumeo-punjac-za-mobilni-na-biciklu2Goran Sajdl, dvadesetosmogodišnji Novosađanin, napravio je spravicu koja je danas potrebna skoro svakom biciklisti. CycleCharge služi da se napuni bilo koji uređaj koji koristi USB napajanje, a radi na veoma jednostavnom principu.

– On kinetičku energiju okretanja točka pretvara u električnu. Sprava se nakači na generator na bajsu. Izgleda kao mala kutijica, a napravljen je od klirita. Vodootporan je, što mi je bila vrlo bitna karakteristika jer se koristi na prevoznom sredstvu koje je izloženo kiši. Sve komponente obuhvata smola, koja u kombinaciji sa kliritom ovaj uređaj čini gotovo neuništivim. Mislim da bi mogao i kolima da se pregazi, a da mu ne bude ništa, ali naravno ne savetujem da ljudi to testiraju – kaže kroz osmeh Goran za portal mojnovisad.com.

Iako je zbog CycleCharge-a ovaj Novosađanin u medijima dobio zvanje pronalazača, on kaže da mu taj izraz malo i smeta.

– Piše se kako sam ja pronašao nešto ili izumeo. Ništa to nije novo od tehnologije, ništa ja nisam izmislio, to je samo primena nečega što postoji – ističe Sajdl.

Ova korisna sprava nastala je prošle godine kada je Goran rešio da ide biciklom do Sokobanje i susreo se sa problemom punjenja telefona.

-Volim da vozim bicikl, ali nisam strastveni vozač i palo mi je na pamet da ja tu rutu neću izvesti bez bar jednog noćenja. Morao sam da nađem način da punim telefon koji mi je bio najpotrebniji zbog GPS-a. Cilj mi je bio da održim telefon u životu dok ne stignem na destinaciju. Gledao sam da li ima kod nas neki takav uređaj i ništa nisam pronašao. Zatim sam tražio u inostranstvu i našao sam sličnu spravu, ali je bila napravljena samo za jedan određen tip generatora. Tada sam pokušao da sam rešim ovaj problem – objašnjava Goran kako se „rodio“ CycleCharge.

Da Vas podsetimo:  Životna priča Nišlije koji je odrastao kao prosjak i po sirotištima...

Ovaj Novosađanin, kako sam kaže, od malena voli da se igra sa strujom.

– Od kada sam klinac volim da eksperimentišem sa njom što je mojim roditeljima bio pravi pakao. Bio sam mali, a mnogo smeo, što je sa strujom malo nezgodno. Desilo se jednom da su jednom osigurači izleteli. Logično, kasnije sam upisao Elektrotehničku školu. Nisam se baš proslavio, ali sam tu stekao knjiško znanje koje mi je bilo potrebno – kaže Sajdl.

Za sada ovaj uređaj služi samo za Goranove potrebe, ali je u planu da se on pojavi i na tržištu. Zajedno sa svojim drugovima iz Eko kurira Sajdl se prijavio na konkurs Erste banke na kom može da dobije sredstva u vrednosti od pola miliona dinara.

-Nemam poslovne ambicije da se širim na region i inostranstvo, za sad mi je cilj da ovaj proizvod bude dostupan Novosađanima. Radili smo istraživanje tržišta i uverili se da je potreba za ovim uređajem velika. Trenutno tražimo sredstva da se pokrene proizvodnja i prodaja, zato smo se i prijavili na ovaj konkurs – rekao je ovaj Novosađanin.

Garancija za ovaj proizvod je, napominje Goran, doživotna.

-To je jednostavan uređaj u kome nema šta da se pokvari, ali ako se nešto desi ja ću rado korisniku da dam novi – napominje Goran koji u budućnosti planira da svoj CycleCharge prodaje za oko 2.000 dinara.

mojnovisad.com / Fotografija: Aleksandar Jovanović

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime