Da li je danas iko veran

0
1247

Preljube su postojale od kako je sveta i veka.  Možda se o tim iskustvima manje govorilo, ali i muškarci i žene su se zbog brojnih izazova, uvek svojski trudili da očuvaju brak.  Mnogi su se kleli da ih je mudrost „Varaj me koliko hoćeš, samo da ne saznam“ održala u zajednici.

Da postoji neverstvo nekad se skrivalo i zbog sramote i onog čuvenog „šta će selo reći „ a ruku na srce,  i nije bilo tako lako saznati da vam ja partner neveran onda kada nije bilo mobilnih telefona i društvenih mreža.  Ipak, danas se situacija drastično promenila i razotkrivene prevare su poprimile dimenzije epidemije.

Savremena tehnologija pruža nam brojne načine da varamo: sms poruke,Mesindžer, Fejsbuk, Tinder – mogućnosti su beskonačne. Idealno da razmenite po koju neformalnu reč sa kolegom sa posla, potražite ljubav iz srednjoškolskih dana ili upoznate nekog sasvim novog. Ali kako su savremene tehonologije olakšale stupanje u kontakt, olakšale su i da budemo uhvaćeni u neverstvu.

Ispada da svi varaju ili o tome razmišljaju.  Kada to prihvatimo možda nam bude bude lakše da na preljubu ne gledamo kao na kraj života, jer pobogu svi varaju, pa što bi ovaj moj/moja bio izuzetak.  Kad je prevarena ruska manekenka Irina Šajk, žena vanserijske lepote, šta da očekujemo mi obične smrtnice?!

Svedok sam da je preljuba uništila dva dugogodišnja srećna braka. I oba puta su muškarci bili ti koji su poželeli da pored supruge život osveže novom ženom. I jedan i drugi su u  40-tim godinama, sa prosečnim poslovima. Ni osvrnuli se nisu na one žene sa kojima su godinama gradili život „od kašike“, ni deca uh nisu navela da se predomisle.

Ipak je ta nova, verovatno mlađa žena primamljivija od poteškoća oko plaćanja  računa, školskih problema i prijemnih ispita, pubertetskih bubica, i na kraju,  suvišnih kilograma, strija i bora koje je žena zaradila posvetivši se deci i ne sanjajući da je sve ono što radi da bi očuvala porodicu na okupu nedovoljno, i u jednom trenutku sasvim nebitno. Neka druga je nahranila sujetu i učinila da se taj sredovečni muškarac oseti kao mladić koji može sve. Muškarci ostavljaju, često naivno ušuškane žene, bez posla, prijatelja, jer su zaista poverovale u ono što im je nekad davno obećano- da će to trajati za ceo život i da su obezbeđene i sigurne.

Isitina, nisu ni žene verne, samo su možda lukavije da prikiruju tragove preljube. Stereotip je da su samo muškarci ti koji požele “nešto sa strane”.  I žene varaju, i te kako. I ne prezaju ni od čega. U svoju odbranu često kažu „ Nesrećna sam sa njim, Ne volim ga, Da mi je dobro sa njim bila bi mu verna“. Razvod često nije opcija. Iako bi ta odluka bila ispravnija za obe strane. Psiholozi tvrde su upravo žene te koje su spremnije da rizikuje sve zbog strasti i ljubavi.

Istina je i da je najlakše pridružiti se osuđivačkom društvu i kriviti  nekog zato što se zaljubio ili je poklekao pod naletom strasti, ali kako bezbolno prihvatiti da osoba koju volite želi nekog drugog.

I onda ko je kriv što je prevara postala normalna stvar kojom se ponosimo kao uspehom i koje, po svoj prilici, ne želimo da se odreknemo. Da li su to društvene mreže gde je sve dostupno, sad i odmah doprinele da ne cenimo vernost ili smo spustili kriterijume pa grabimo sve kao da sutra ne postoji.

Psiholozi tvrde da je preljuba zapravo pobuna i da u afere ulazimo kako bismo pobedili osećaj smrtnosti. To što smo je počini ne znači da smo loša, egoistična osoba,  već prosto da se bojimo prolaznosti. Zato savetuju da pokušamo da razumemo nevernost iako nije lako iskusiti šta znači kada si prevaren.

Na kraju, možda smo svi samo preljubnici na listi čekanja koji svim srcem podržavamo ideju monogamije javno, a istovremeno u dubini duše znamo da ni sami za nju nismo sposobni.

Goca Savković

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime