Da li je Ministarstvo odbrane bankrotiralo

0
386

Prema podacima sa sajta Narodne banke Srbije, račun Ministarstva odbrane je od 31. novembra 2018. godine u blokadi s obzirom na to da ova državna institucija duguje 27.860 dinara, saznaje Danas.

Naime, da je račun ministarstva na čijem je čelu Aleksandar Vulin u blokadi, prvi je juče objavio na svom Tviter nalogu nekadašnji ministar odbrane Dragan Šutanovac, a povodom navoda Vojnog sindikata Srbije (VSS). Sve se lako može proveriti ukoliko se na sajtu Narodne banke u opciji „Pretraživanje dužnika u prinudnoj naplati“ unese matični broj Ministarstva odbrane – 7093608.

Danas je objavio u četvrtak, 3. januara, otvoreno pismo VSS-a upućeno Vulinu, s pitanjem da li je Ministarstvo odbrane bankrotiralo, i da li je egzistencija pripadnika Vojske Srbije ugrožena. Ovakve navode VSS-a su u Ministarstvu odbrane okarakterisali kao zlonamerne, demantujući da je ova državna institucija bankrotirala. Da je Ministarstvo odbrane u finansijskim problemima svakako potvrđuju podaci koje smo preuzeli sa sajta Narodne banke Srbije.

VSS je juče saopštenjem ponovo odgovorio Ministarstvu odbrane, podsećajući da su ministra Vulina pitali da li su poslednje isplate plata i novogodišnjih čestitki izvršene sa računa Centra za zaštitu odojčadi, dece, „jer smo to i sami videli u izveštajima koje dobijamo od banaka“. Međutim, iz Ministarstva odbrane su rekli da tvrdnje VSS-a nisu tačne. Nakon ovoga, iz VSS-a naglašavaju da je sada „više nego očigledno da Ministarstvo odbrane nešto želi da sakrije i pojačava sumnju u vezi sa finansijama u tom vladinom resoru“.

– Pitamo Ministarstvo odbrane, šta je to zlonamerno u našem otvorenom pismu i zašto ste i ovaj put slagali kada ste saopštili da poslednje isplate nisu izvršene sa računa Centra za zaštitu odojčadi, dece. Šta ste time hteli da kažete i postignete ili sakrijete? Slagali ste i to da Ministarstvo odbrane odgovorno i precizno projektuje svoj budžet i prihode. Jer mi pouzdano znamo da, na primer, poslednja „vežba“ na Pešteru, u koju ste slupali oko 150 miliona, nije bila planirana budžetom. Da ste slagali govori i činjenica da u oktobru i do kraja 2018. niste isplatili sredstva za subvencionisanje stambenih kredita, a za šta je trebalo baš onih 150 miliona. Šta se desilo i sa neisplaćenim solidarnim pomoćima za rođenje deteta za koje pripadnici vojske imaju pravosnažna rešenja? Sporna je i nabavka vozila „Lazar“ koju ste takođe izvršili u 2018. a koju nismo pronašli planiranu u budžetu za prošlu godinu – ukazuju u Vojnom sindikatu Srbije, uz to objavljujući i print SMS uplata na kojoj se vidi da su plate isplaćivane sa računa Centra za zaštitu odojčadi, dece.

Izvor: Danas

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime