Da li patrijarh zna nešto što mi ne znamo?

4
4765
Patrijarh Irinej/Foto: skrinšot Youtube/Lični stav

Zdrava Srbija (ZS) podržava legitimnu nameru građanina Miroslava Gavrilovića, poreklom iz Čačka, da ostane da živi i radi u glavnom gradu Srbije, ali ne može, ni u kom slučaju, da opravda stav patrijarha srpskog Irineja “da se ne može preseliti u Peć, jer je Beograd administrativni centar Srbije, a Peć ostaje kao istorija naše prošlosti gde su bili patrijarsi, arhiepiskopi…“, što dovoljno govori da on ne želi da stoluje na Kosovu i Metohiji, kao da nije crkveni poglavar već politički saučesnik nenarodne politike Aleksandra Vučića, zbog čega bi morao da preuzme odgovornost i povuče se sa trona srpskog patrijarha, na čije mesto bi došao neko ko je spreman da radi u interesu Crkve, srpskog naroda i građana Srbije – izjavio je Milan Stamatović.

Predsednik Inicijativnog odbora ZS, podsećajući da je Zdrava Srbija, prva, mesecima unazad, predlagala da se sedište SPC iz Beograda, hitno vrati u njeno istorijsko sedište, u hramove Pećke patrijaršije, čime bi se poslala jasna poruka Vučiću, Tačiju, Vašingtonu i Briselu da nema odustajanja od 17 odsto teritorije Srbije i da je Crkva, uvek bila i biće, uz svoj narod, i u njegovim najtežim istorijskim trenucima.

– Apelujemo na patrijarha Irineja da prestane da se bavi politikom i veličanjem jedne pogubne ideje koju mu nameće, niko drugi do lično Aleksandar Vučić i da, u skladu sa svojim crkvenim položajem i nadležnostima, učini sve da se SPC istinski vrati svojim duhovnim korenima i svetoj srpskoj zemlji.

Tako što će Peć i Kosovo i Metohija biti centar naše crkve, a ne samo deo novog imena – kaže Stamatović, upozoravajući da se predlogom o preimenovanju naziva SPC u “SPC – Pećka patrijaršija“ želi spinovati samo formalna veza sa KiM, i da će odluka o konačnom rešenju statusa KiM koju treba da nam saopšti predsednik države biti odricanje dela srpske teritorije, o čemu je očigledno upoznat i srpski patrijarh koji ne želi da vodi SPC iz inostranstva, iako javno hvali Vučićevu „lavovsku borbu za očuvanje južne srpske pokrajine u sastavu Srbije“.

Da Vas podsetimo:  Lidl i Crveni krst prikupljaju namirnice za najugroženije

Zdrava Srbija/Pravda

4 KOMENTARA

  1. Уз сву медијску блокаду и изборне манипулације, није ми јасно да неко као Стаматовић не добија више гласова. Човек је некомпромитован, успешан на локалном нивоу, заступа интересе Србије – шта више људима треба, шта чекају? Марка Краљевића на враном коњу? Апатија у условима кад ти је угрожен опстанак је корак према самоубиству, недостатак виталности, грех за који свет, такав какав јесте, има само једну пресуду: нестанак. Ја не верујем да је српски народ толико пао, и мислим да је врло близу тренутак кад ће у том утихлом вулкану нешто да покрене бес, инат и бунт – једном речју, живот. Како каже руска пословица: не беда упасть, беда не поднятся.

  2. Е мој Стаматовићу па би дошо још гори и црњи од њега рецимо Иринеј Буловић, Амфилохије Радовић или бискуп ерцегбосне Григорије. У СВАКОМ СЛУЧАЈУ СА ЊИМ ИЛИ БЕЗ ЊЕГА УНИШТАВАЊЕ СПЦ СЕ НАСТАВЉА

  3. Od kad je došao za Patrijarha bio mi je nekako loš, to se i pokazalo. Idolopoklonstvo Vučiću je neviđena i nije po htišćanskom učenju, ne veruj u idole. Izjavio je da nam je bog poslao Vučića, to je užas od čoveka i svega ostalog. Poslao ga je Đavo, lično.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime