Da li ste znali? Kako su Srbi dobili ime i ko ih sve pominje pre VII veka

0
1286
Foto: printscreen (sorabija.info)

Jedno od glavnih pitanja naše antike jeste kako su Srbi dobili ime. Na ovo pitanje danas odgovara istoričar Miodrag Milanović koji u emisiji Autohtonisti daje svoje objašnjenje.

– Spali ili Spori, naziv koji se odnosi na Srbe, sebe su, kako pišu Prokopije i Pseudo-Mavrikije, prozvali slavnima zbog pobeda nad Rimľanima. Ova imena ranosredňovekovni chroničari i istoričari zapisuju kao Sklabenoe, Sklabinoe, Sklavine ili jednostavno Sklabe a ňichove archontije nazivaju sklabinijama.
– Grčki istoričari ne prevode na svoj jezik njihovo ime nego, na osnovu njihove hvale, daju im ime, pogrčeno, Slavni. Ovi Slavni, da ih nazovemo njihovim imenom, ne mogu biti Sloveni jer se ovi, s izuzetkom njihovih vojni sa Avarima protiv Vizantije, ne mogu podičiti nekim pobedama protiv Imperije. Slavni mogu biti samo Sarmati jer niz imperatora je uzimao prefiks „sarmatikus“ označavajući važnost pobede protiv velikog neprijatelja. Srbi su, kao što je poznato starinom Sarmati, tvrdi Milanović.
A već početkom ranog srednjeg veka imamo i nova pominjanja Srbije u doba Vizantije, gde Miodrag Milanović navodi:

– Justinijan je uzeo prefiks avaricus, ne neki drugi, što opet govori o tome da Sloveni ne bejahu od nekog posebnog značaja za geostrategiju Rima, naprotiv. Jordan koristi naziv Sklava izjednačavajući njihovu narodnu pripadnost sa Venetima i Antima: „Ovi ljudi, kako već napisasmo na početku našeg nabrajanja naroda, proistekli su iz jednog zajedničkog a sada nose tri imena. To su Veneti, Anti i Sklavi“ koje hroničar Fredegar ubraja u narod Srba (Serborum).
Kako i zašto su Srbi sa Balkana u vremenu 5-7. veka i kasnije proglašeni Slovenima i zašto je srpska istorija postala opšteslovenska gde se srpsko ime ne pominje?Zašto naši istoričari negiraju srpsku bogatu istoriju pozne antike i ranog srednjeg veka?

Da Vas podsetimo:  Narod
Pogledajte priču Miodraga Milanovića o drevnim Srbima:

Izvor: hronograf.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime