Da li treba vratiti SDK?

3
1141

2015-11-30_010048Zavod za obračun i plaćanja (ZOP), kao naslednik prethodnih službi kontrole plaćanja, ugašen je poslednjeg dana 2002. godine. O značaju postojanja ove službe mnogo se pričalo, njena funkcija u kontroli platnog prometa i sprečavanju izbegavanja plaćanja poreza imala je epske rezultate.
I danas mnogi zagovaraju vraćanje, ponovno osnivanje, ove službe: uticajne političke organizacije, profesori ekonomije, udruženja nezavisnih ekonomista, građanski pokreti , ugledni pojedinci.

Činjenično, kontrola platnog prometa i ne postoji. Zanimljivo bi bilo videti rad ZOP-a u današnjim uslovima kada u Srbiji funkcioniše 330 hiljada privredih subjekata, i uporediti sa vremenom kada ih je bilo skoro desetostruko manje.

Kako bi ZOP služba rešila sledeće izazove:

1. Carina godišnje prošvercuje, propusti neocarinjeno i bez naplate PDV-a, dve do četiri milijarde evra robe, budŽet gubi više stotina miliona evra poreskih prihoda.
2. Poslodavci drže 700 hiljada radnika na crno pri čemu budŽet gubi 1,5 milijardi evra poreza i doprinosa (porez na zarade, PIO, zdravstv. i dopri. za nezaposl.)
3. Pranjem novca se iznese van zemlje plaćanjem fiktivnih faktura raznim of-šor firmama i drugim stranim dobavljačima 4,5 do 5 mlrd. US $.
4. Preko 400 hiljada poslodavaca isplaćujE minimalne zarade svojim radnicima, procena da preko 200 hilj.ranika zaradjuje dvostruko ili trostruko više, razliku dobijaju u kešu, na ruke, bez plaćanja doprinosa.
5. Privrednici ne prijavljuju (rad u sivoj zoni) preko deset milijardi evra prometa robe i usluga.
6. Više od 100 hiljada paušalno oporezivih obveznika mogu godišnje do šest miliona gotovine podizati sa tekućeg računa, često „zaradjenih“ izdavanjem fiktivnih faktura uz proviziju od 10 i više procenata (advokati, lekari, stomatolozi, veštaci raznih struka i preduzetnici koji vrše pojedine zanatske usluge).
7. Korupcija na tenderima „košta“ državu preko milijardu evra, kriminalizovani deo državnih službenika nanosi ogromnu štetu budžetu.
8. Plasman akciznih proizvoda na crno, bez registrovanja prometa, je u zamahu, roba najvećim delom stiže iz domaćih legalnih tokova.
9. Više desetina hiljada privrednih subjekata posluje a da im službenici Poreske uprave Srbije nisu došli u kontrolu preko jedne decenije –privrednici mogu da posluju po sistemu: „majke mi, radim sve po propisima“.

Da Vas podsetimo:  Zašto država ne pomaže poljoprivrednicima?

Mnogo problematičnih pitanja ima na koja, siguran sam, reinkarnirani ZOP ne bi imao odgovore. U stvari, ako bi se osnovala ponovo, ta služba bi trebala da ispravlja propuste svih drugih koje svoje poslove i radne zadatke ne izvršavaju.

Zašto MUP i Tužilaštvo za organizovani kriminal ne suzbiju šverc robe na Carini? Zašto Inspektorat za rad i Poreska uprava Srbije neradom dopuštaju privrednicima da zapošljavaju nelegalno skoro isti broj radnika koje imaju uredno prijavljene. Zašto NBS ne spreči pranjem iznošenje novca iz zemlje kada već ima svu potrenu dokumentaciju (lažne fakture, UCD)? Zašto tržišni i poreski inspektori ne spreče promet robe i usluga bez prijavljivanja prometa?

Nedvosmislen zaključak je da nova ZOP služba treba da uradi sve ono što trenutno najvažnije službe u državi ne rade: MUP, NBS, Poreska uprava Srbije, Inspektorat za rad, Tržišna inspekcija.
Jasno kao dan da od tog posla nema ništa: ponovno vraćanje SDK bilo bi samo još jedno mesto za udomljenje stranačkih, po mogućstvu visoko-obrazovanih-korumpiranih, kadrova.

Dragan Radović

Dragan Radović
U Beogradu, 28.11.2015.

3 KOMENTARA

  1. Postovani, kada je u Jugoslaviji bilo toliko manje firmi gde su radili ovoliki radnici sto su u privatizaciji otpusteni? Od tih 330.000 nema ni 10.000 pravih firmi, ostatak su samo fantomi za pranje poreza tako da ne verujem da bi bio problem da se to odmah identifikuje cim se udje u kontrolu. Svi problemi privrede koje ste naveli su manje vise tacni, ali niste naveli nijedan argument zasto SDK ne bi mogla da vrsi kontrolu, kad sami pisete da nigde nikakve kontrole nema. Zar nije dobro poceti sa nekakvom kontrolom? Tako da ste sami demantovali sebe u pokusaju da dokazete da ne treba SDK, potvrdili ste tezu da nikakve kontrole nema u drzavi i da bi trebalo da je bude. Time ste dali jak argument u prilog vracanju SDK. Jedini nazovi argumet kojim zelite da dokazete da ne treba vratiti SDK je to sto ce tu navodno da se zaposle korumpirani kadrovi. Na osnovu cega to tvrdite, na osnovu svog licnog misljenja nepotkrepljenog cinjenicama? Ovaj tekst ne bi mogao da prodje ni za razgovor na pijaci, a kamoli za uvod u seminarski rad na prvoj godini fakultet. Savetujem vam da svoj tekst spalite, ali prvo uocite svoje greske.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime