Dačič „ucenjuje“ Vučića

0
786

Ivica Dačić lider SPS koji se pokazao kao vešt političar „lukavog“ moravskog stila vladanja u politici pre više od godinu dana javno je saopštio da će se kandidovati na predsedničkim izborima 2017 godine. Time Dačić je stavio do znanja SNS-u i Aleksandru Vučiću svoje namere i protivljenje da Tomislav Nikolić bude ponovo kandidat SNS, ali i šire koalicije sa SPS-om.

dačić
Ivica Dačić

Ivica Dačić kao i značajan deo SNS vidi u Aleksadru Vučiću predsednka Srbije u prvom krugu, a sve ostalo je neizvesno, uz mogućnost rascepa koalicije i samostalnog kandidovanja Ivice Dačića na predsedničkim izborima.Dačić kao pragmatičan političar sebe vidi kao premijera -predsednika vlade Srbije po drugi put, ako predsednik Srbije bude Aleksandar Vučić. Dačić pušta „probne balone“, jer zna da je u opciji da Tomislav Nikolić bude kandidat SNS-a, ako bi SPS želeo da ostane u koaliciji morao bi da podrži kandidata SNS-a, a to SPS ne želi. Onda je u krizi i vladajuća koalicija.

„Političko pozorište“ vladajuće koalicije

Ovde se igra politička igra manevra koji glasi “Ti si Vučiću predsednik Srbije, a ja Ivica Dačić premijer“. Sve ostalo vodi u krizu i raspad koalicije koja bi ako se sada ne raspišu prevremeni izbori dovelo do krize vlade i parlamentarnih izbora do kraja 2017 godine. Druga politička opcija je da Aleksandar Vučić ostane premijer i kandiduje „svog čoveka“ koji bi mogao ponovo da bude Tomislav Nikolić ili neko drugi i tako bi SPS ušao u politički sukob sa SNS-om. Upravo zbog toga Potpredsednik Vlade i lider SPS-a Ivica Dačić uputio je „poziv“ koji liči i na „ucenu“ Aleksandru Vučiću, da donese racionalnu odluku o predsedničkom kandidatu vladajuće koalicije koja će doneti pobedu u prvom krugu izbora. Dačić smatra da postoje svi uslovi za pobedu u prvom krugu, ako predsednički kandidat bude Aleksandar Vučić. Po Ivici Dačiću njegova politička sudbina zavisi od toga da li će Vučić biti predsednički kandidat i dodaje: „Jedino kandidovanje Aleksandra Vučića obezbeđuje sigurnu pobedu u prvom krugu. Neću da moja sudbina zavisi od nečijih nerealnih ambicija. Vučić plus Dačić jednako je pobeda u prvom krugu“. Lider SPS-a nema mnogo poverenja i uvažavanja sadašnjeg predsednika Srbije i osnivača SNS-a Tomislava Nikolića, i za njega Tomislav Nikolić nije prihvatljiva i dobitnička kominacija u prvom krugu glasanja. Dačić napominje “Ovde nije reč o emocijama, reč je o politici. Neću da moja sudbina zavisi od toga da li neko ima ambiciju koja nije realna u ovom trenutku. Tako se igrao Milošević, Tadić, nadam se i siguran sam da neće i Vučić”. Interesantno je da Ivica Dačić igra “na sigurno”, da bi bio deo vlasti i to moćan deo vlasti u Srbiji i predlaže da se Tomislav Nikolić kandiduje i bez podrške SNS-a, ali da će SPS podržati Vučića i postavlja politički “ultimatum” SNS-u i Vučiću. Taj “ultimatum” glasi: „Ako je kandidat Vučić, podržaćemo ga, ako je neko drugi, ja sam kandidat za predsednika Srbije, a onda ćemo videti ko će koga podržati u drugom krugu”.

Da Vas podsetimo:  Dva litra mleka u Britaniji 142 dinara, u Srbiji litar ipo 154!

“Dil” ili “podela” Dačić-Vučić?

Ovde se više ne radi o političkoj stabilnosti u Srbiji i kursu refomi, nego o raspodeli političke moći i vlasti na na “makijavelistički” način. SPS je u značajnoj političkoj krizi unutrašnjih odnosa, krizi politčke generacije, poliitčkog indentitata ali i finansiksoj krizi stranke. Ivica Dačić igra i svoju igru u stranci i državnoj strukturi koja mu nije najpovoljnija u ovom času. Ivica Dačić sebe kao bivšeg ministra policije, premijera ,ministra spoljnih poslova sa određenim sumnjivim aferama i saradnicima sada vidi ponovo u statusu premijera , ili najačeg čoveka vlade ako to bude neka druga ličnost, recimo nestranačka ili odabrana iz vrha SNS-a. Očigledno je da Ivica Dačić ne želi da vidi Tomislava Nikolića i kao predsedničkog kandidata zajedničke liste, a još manje kao premijera već da ode u “politčku penziju” ili bude marginalizovan. Politički gledano Ivica Dačić “ucenuje” SNS, i zbog toga bi bilo najbolje da budu prevremeni izbori, i da se testira snaga partiija. Ivica Dačić očigledno ima neka obećanja i podršku u vršenju vlasti u SAD, EU i Rusije i želi da podigne svoju političku cenu i rehabiltuje svoju stranku koja je u krizi. Možda iza svega što govori iskusni politčar Ivica Dačić ima i “blefa” ali i mogućeg dogovora sa Aleksandrom Vučićem da se “marginalizuje” Tomislav Nikolić pa da deluje kao “fingirana” politička provokacija.

kresovic

Tomislav Kresović

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime