Dan nauke, 10. jul, u virtuelnom prostoru društvenih mreža

0
294
Foto: printscreen

Ovogodišnji nacionalni Dan nauke, 10. jul, obeležava se, kao i svake godine, na dan rođenja Nikole Tesle, ali ovog puta u specifičnim uslovima pandemije koronavirusa: događaji se sele se u virutelni prostor društvenih mreža.

U petak, od 18 do 19 časova, na Instagram profilu Centra organizuje se Virtuelna naučna pravionica, kroz koju će se kombinovati umetnost, nauku i stvaranje. Uz to, kroz program Lica nauke predstavljaju se najmlađi naučnici i naučnice, sadašnja i buduća lica nauke u Srbiji, na sam Dan nauke, ali i sve do kraja jula.

Ovaj put, priče o nauci pričaju se senkama, a naučni demonstratori i demonstratorke pokazaće kako se na neobičan način i uz maštovitu upotrebu svakodnevnih predmeta koji nas okružuju može predstaviti ono što nas najviše oduševljava u nauci. Svi učesnici će imati priliku da se uključe u program uživo i predstave svoje kreacije.

Program je osmišljen za sve uzraste, a mlađima će biti potrebna podrška odraslih. Od onih koji se uključe očekuje se da koriste materijale i predmete koje imaju u stanu, uz baterijsku lampu i mogućnost da se zamrači deo prostorije u kojoj se nalaze.

Da bi se pratio program uživo, potrebno je da na Instragramu, preko aplikacije na svom telefonu, nađete profil CPN-a: Centar_za_promociju_nauke

Lica nauke

Dan nauke obeležiće se i uz program Lica nauke, naše najmlađe naučnice i naučnike, sadašnja i buduća lica nauke u Srbiji. U kampanji Lica nauke, koja će se odvijati od 10. do 31. jula u virtuelnom prostoru društvenih mreža Centra za promociju nauke, učestvuje 22 dece koja su u toku protekle i ove godine na našim Dečjim naučnim kampovima širom Srbije pokazala posebno interesovanje za nauku, istraživački duh, radoznalost, kritičko mišljenje i spremnost za saradnju u timovima – ključne kompetencije kojima razvijamo naučnu pismenost i ljubav prema nauci. Lica nauke pričaju svoje priče o tome šta vole da istražuju i zašto vole nauku.

Da Vas podsetimo:  Izložba o ženama u matematici na Kalemegdanu

Priče Lica nauke prikazuju se i kroz postavku u izlogu Mikrogalerije Centra za promociju nauke, u Ulici kralja Petra 46.

Pored inspirativnih priča ovih mladih ljudi, svi su pozvani da na društvenim mrežama CPN-a podele svoje priče o nauci kroz hešteg #volimdaistrazujem.

Za više informacija, pozovite: 060.70.40.180.

Izvor: Kuća dobrih vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime