Dan Svetog Save: Uskliknimo s ljubavlju…

3
1418

Na Svetog Savu post je obavezan. Iako je u kalendaru SPC upisan crvenim slovom, Sveti Sava može i mrsno da se slavi, ako ne pada u sredu ili petak. Veruje se da ovaj svetitelj može da umiri more i oluje kao i da stvori vodu iz kamena.

sveti-sava-1Postoji i verovanje da na današnji dan ne treba nositi crveno, kao ni oštriti noževe, britve i druge alate. Ovo verovanje potiče iz starih vremena, dok su seljaci strahovali da im vukovi ne pojedu stoku. Sveti Sava se smatrao pastirom i zaštitnikom stoke, te se ona na Savindan po običaju sama puštala na ispašu. Međutim, crveno se nije nosilo jer se verovalo da boja krvi privlači vukove. Isto tako, nije valjalo otvarati britvu i oštriti noževe, niti bilo koji alat kako bi vukovima čeljusti ostale sklopljene.

Postoji i verovanje da je loš znak, ako na Svetog Savu grmi, te da će se sigurno nešto rđavo desiti, pošto su udari gromova izuzetno retka pojava zimi. Isto tako postoji i verovanje da sunčan dan na Svetog Savu donosi blagostanje i srećnu i rodnu godinu.

Iako je ovaj praznik obeležen crvenim slovom, na Svetog Savu za kućne poslove uglavnom važi kontra od onoga što je uobičajeno na velike praznike. Baš zato što se stoka u staro vreme puštala sama na ispašu, smatralo se da domaćin Savindan treba da iskoristi za sve bitne kućne poslove. Stoga, i žene smeju da rade kućne poslove, a čak je poželjno da se obavi veliko spremanje. Smatra se i da deca na Svetog Savu treba da nauče nešto novo, makar pesmicu, jer će se u suprotnom ulenjiti i neće dovoljno napredovati cele godine.

Da Vas podsetimo:  Noć knjige – 13. decembra od 17 sati do ponoći!

www.srbijadanas.com

3 KOMENTARA

 1. Слава нека је Богу, осмелио се један свештеник да исповеди веру православну и Истину јединоспасавајућу.
  Богу хвала!!!
  Исповедно писмо свештеника Радише Нинковића епископу Лонгину
  среда, 25 јануар 2017
  Serbian Orthodox Monastery of St Nikolaj Bishop of Žiča + Churche of St. Prokopius
  Српски православни манастир Св. Владике Николаја Епископа жичког +
  Храм Св. Прокопија
  Новембар 06, 2016.
  О. Радиша Нинковић
  6905 Springborn Rd.
  China, MI 48054
  Његовом преосвештенству Епископу г. г. Лонгину
  35240 w.grant. Ave., Third Lake, IL 60030
  Ваше преосвештенство благословите,
  Недавно сам примио црквене календаре за 2017. г. С радошћу сам отворио да их прегледам. На самом почетку сам са изненађењем приметио да у истоме нема Св. Саве, нити Његове химне, што ме је са великим болом додатно изненадило. Светог Саву смо имали у календару за време комуниста, а сада у слободноме свету Он је одстрањен. Жалосно!
  Ваше преосвештенство, будно сам пратио, а и сада то исто радим, рад СПЦ који је дубоко крочио у екуменизам-свејерес. Измене су многе унете у Светосавску Цркву, то јест Свету Православну Цркву. Ево неколико примера: измене у Символу вере; одстрањивање Догматике аве Јустина; избацивање иконостаса из појединих храмова; сваконедељно причешћивање, без икакве припреме; Свету Литургију многи свештеници кроје и служе по своме нахођењу; причешћивање верника са свим честицама, а не са Св.Агнецом; шуровање па чак и саслуживање са другим нецрквеним организацијама; проглашавање римокатоличке вере да је то „Св. Црква“.
  И тако даље, и тако даље, да не набрајам, јер има пуно тога.
  Преосвећени Владико, похађали смо исту Богословију и исти су нам били професори. Они нас нису учили овим новинама које се у нашој СПЦ шире као једна епидемија, што верујем да и Вама тешко пада.
  Ја, Ваше преосвештенство, не могу, а и не смем, да прихватим оно што није Православно учење. Такође ни Црквени календар у којем нема Светог Саве. Усвајањем новина које се данас неуморно шире у нашој СПЦ стављало би ме у ред екумениста-јеретика, а без Светог Саве ја не смем пред свој Српски народ да изађем, јер без Светог Саве нити смо ми Срби нити православци. Јер, да Светог Саве није било, не би ни ми
  постојали. Опростите, ово је моје мишљење које је испуњено
  светосавско-православним духом.
  Добро се сећам своје свештеничке заклетве дате при рукоположењу да ћу „чувати и бранити Догмате и Каноне Св. Православне Цркве. Како ја чинио тако ми Бог помогао“.
  Ваше преосвештенство, код владике Милаша се у одлуци Шестог
  васељенског сабора наводи: „Свака, па и најмања промена у учењу Цркве,ставља дотичну Цркву у Раскол са Црквом Христовом“.
  Преовећени владико, ја екуменизам не смем да прихватим, јер то није Христова наука. Било какву промену у Цркви, која се данас шири, ја не смем да практикујем јер ме ставља у раскол са Црквом Христовом. Не дао Бог!
  Богомољу сам подигао да у истој са својом напаћеном фамилијом и благочестивим Српским народом, ко год жели, чувамо веру „у Једну Свету Саборну и Апостолску Цркву“. У нади да ћете разумети моје духовно осећање, које је у духу Православног учења, остајем унапред захвалан.
  Просим Ваш свети благослов и целим Вашу свету десницу.
  Последњи од најгрешнијих, о. Радиша Нинковић
  (следи читак потпис ћирилицом пуним именом и презименом, о. Радиша
  Нинковић, са пост скриптумом)
  ПС. Ако Вам је потребна помоћ да подмирите трошкове штампања Црквеног календара, стављам Вам се на располагање да Вам новчано помогнем, али календаре без Светог Саве не смем да ширим у Српском народу.
  Хвала и благословите.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime