Dan za limunadu za Svratište

0
583

Treću godinu za redom Svratište za decu i Centar za integraciju mladih organizuju Dan za limunadu za Svratište u okviru koje će ugostiteljski objekti u Beogradu ali i iz unutrašnjosti prihod od prodatih limunada tog dana donirati Svartištu za decu.

limunda
Prikupljena sredstva će se koristiti za pripremu za narednu školsku godinu.

Lokali koji učestvuju u ovoj akciji biće obeleženi posterom a njihov spisak možete pratiti na FB stranici Svratišta.

Svratište za decu je usluga koju realizuje udruženje građana Centar za integraciju mladih na dve lokacije u Beogradu – opština Zvezdara, Krfska 7a (od 2007. godine) i opština Novi Beograd, Bulevar Arsenija Čarnojevića 145 (od 2010. godine).

Svratište je otvoreno u vremenu koje je deci najpotrebnije preciznije, radnima danima od 8-18h, a vikendom od 11-16 časova.

Deca koja su uključena u život i/ili rad na ulicama Beograda u Svratištima mogu da zadovolje osnovne potrebe za hranom i higijenom, da dobiju podršku prilikom uključivanja u obrazovni sistem i tokom školovanja, da dobiju podršku u pribavljanju lične dokumentačije (čitave porodice), ali i da učestvuju u različitim kreativnim, edukativnim i rekreativnim aktivnostima. Program rada je baziran na principima dobrovoljnosti, poverljivosti, participativnosti, individualnosti i neosuđivanja.

Deca koja rade na ulici su angažovana na različitim aktivnostima kao što su prosjačenje, sakupljanje sekundarnih sirovina, pranje stakala na automobilima na raskrsnicama, navođenje na prazno parking mesto i slično. Najčešće je razlog njihovog rada ekstremno siromaštvo u kom odrastaju te je rad na ulici i strategija preživljavanja njih i njihove porodice. Međutim u nekim situacijama su deca i direktno primorana na takav vid rada od strane trećih lica ili čak članova porodice.

Maja Jovanov

www.dobrevesti.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime