Danas 17 godina od otmice novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića

0
946

2015-08-21_054106

Danas se navršava 17 godina od otmice novinarske ekipe Radio Prištine Đura Slavuja i Ranka Perenića kod Orahovca. Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) sutra će obići obeležje posvećeno nestalim kolegama, na mestu između Velike Hoče i Zočišta, gde su poslednji put viđeni, a na kojem na srpskom i albanskom jeziku piše: „Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih.“.

UNS i DNKiM ponovo će zatražiti da nadležne institucije, Euleks i Unmik, Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije i Sud za ratne zločine na KiM koji treba da bude osnovan, pokrenu i obnove istrage, javnom kampanjom i kroz instituciju zaštićenih svedoka podstaknu istrage i pojedince da progovore o zločinima nad novinarima.

Đuro Slavuj i Ranko Perenić su 21. avgusta 1998. godine krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočište da urade prilog o povratku otetih monaha. Prema podacima porodica poslednji put su viđeni u Velikoj Hoči, u prepodnevnim satima, odakle su greškom krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom Oslobodilačke vojske Kosova. Automobil u kojem su bili, plava Zastava 128, nikada nije pronađen.

Do danas porodice Perenić i Slavuj nemaju nikakve zvanične informacije o njihovoj sudbini.

Spomen obeležje nestalim kolegama koje će UNS i DNKiM sutra obići postavljeno je četvrti put krajem maja ove godine. Obeležje je do sada tri puta rušeno, a odgovorni nikada nisu pronađeni.

UNS i DNKiM podsećaju da nisu rasvetljene ni druge otmice i ubistva novinara na KiM: Ljubomir Knežević, novinar prištinskog „Jedinstva“ i dopisnik „Politike“ otet je 6. maja 1999. godine kod Vučitrna u podnožju planine Čičavica. Aleksandar Simović, novinar i prevodilac, nestao je 21. avgusta 1999. godine u Prištini. Deo posmrtnih ostataka Simovića pronađen je u selu Obrinje kod Glogovca. Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova, nestao je 9. septembra 2000. godine u Prištini. Momir Stokuća, fotoreporter, ubijen je 21. septembra 1999. godine u porodičnoj kući u centru Prištine, a medijskog radnika Mila Buljevića 25. juna 1999. godine nedaleko od izbegličkog centra u Prištini otela je OVK.

Da Vas podsetimo:  Zašto je UNS-u trebalo šest godina da shvati da profesionalno novinarstvo ne stanuje na N1?

Među ubijenim novinarima na Kosovu i Metohiji su i novinari lista „Bota sot“ Bekim Kastrati (2001) i Bardilj Ajeti (2005). Ajeti je ubijen kod sela Bresalce na istoku Kosova. Na njega je u selu nadomak Gnjilana pucano iz vozila u pokretu.

UNS

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime