David Ben Gurion: Hrabrosti, ime ti je žena

7
1358
Foto: vidovdan.org

Ne znam da li je ministar dobio ideju o obaveznoj vojnoj obuci žena Srbije dok je bio u Izraelu, ali i bez njegove posete sam se pitao zašto žene ne prolaze obaveznu vojnu obuku i kod nas.

Punih 27 godina se susrećemo sa raznim bezbednosnim rizicima od strane raznih država, ali i sa vremenskim nepogodama poslednjih godina. Zato smatram da bi imalo smisla da žene imaju svoje formacije, pa makar to bile u vojsci, policiji ili civilnoj zaštiti.

Na jednom od mojih putovanja sam imao priliku da upoznam u avionu devojku koja je upravo završila dvogodišnji vojni rok pri vojsci Izraela.
Dok smo razgovarali, pitao sam je da li joj je teško palo dve godine u vojsci, na šta mi je ona odgovorila “ Da, jeste, bilo je teško, ali ako neko sutra napadne Izrael znaću kako da zaštitim svoju porodicu i ljude koje volim”.

Ovom rečenicom mi je sve objasnila i na momenat me je podsetila na naše žene.

Kako smo i dalje ostali u kontaktu, saznao sam da je postala oficir IDF (Izraelske odbrambene snage) sa činom i da je jedna od pomoćnica gradonačlnika jednog grada u Izraelu.

Ne bih ovom pričom previše da poredim naše žene sa jevrejkama, ali mislim da bi bilo dobro zbog svoje bezbednosti, a i bezbednosti svih nas, da imaju svoje formacije u službama koje sam gore naveo.

Veliku ulogu u borbi za nezavisnost države Izrael zapravo imaju žene.
One su bile i sastavni deo vojnih formacija Izraela, a nakon proglašenja nezavisnosti 1948. one se raspoređuju na druge dužnosti unutar vojske.

Tadašnji premijer Izraela David Ben Gurion zvanično je uspostavio IDF kao vojsku svoje države Izraela 26. maja 1948 godine.

Iste godine, samo par meseci po uspostavnju IDF, 18. avgusta 1948. počinje obavezna regrutacija za slobodne i udate žene bez dece, rođene između 1920. i 1930. godine.
U međuvremenu sve do kasnih 90′ ih, odnosno do 2000. godine, žene zvanično nisu učestvovale u vojim operacijama države Izrael.

U međuvremenu, žene su služile na mnogim pozicijama kao medicinske sestre, telefonistkinje, operateri, vozači, sekretarice, službenice, kuvarice i još mnogo toga.
Ženski korpus, u okviru kojeg su sve žene služile, bio je odgovoran za staranje o ženskim potrebama vojnika i za njihovu obuku i integraciju u različite jedinice IDF.

Žene su bile istorijski zabranjene u borbama IDF, tako da su praktično nakon proglašenja nezavisnosti 1948. zabranjene bilo kakve aktivnosti na linijama fronta iz razloga što je postojala ozbiljna mogućnost padanja u ruke neprijatelju i ko zna kakvog seksulanog zlostavljanja, tako da se tada ženama pruža prilika da učestvuju u tehničko-administrativnim poslovima.

Svega nekoliko žena je učestvovalo u pojedinim borbenim misijama, pa tako Izrael dobija prvu ženu pilota Janel Rom 1951. godine.

Kasnih 90, odnosno 2000 godine, Izraelska vojna služba menja zakon u kojem stoji „ da su žene potpuno ravnopravne sa muškarcima u bilo kom obliku odbrane države Izrael, pa tako i na pozicijama u odbrambenim snagama Izraela“.

Spajanjem dve jedinice koju su činili mušakrci i žene, početkom 2000. godine se formira borbeni pešadijski bataljon pod imenom Karakal.
Praktično ovim činom se pokreće obuka žena na svim pozicijama u vojsci Izraela, uključujući i obuku za pilote, mornaricu i pripadnike specijalnih jedinica.

Od 2009 godine do danas više od 70% ovog batanjona čine žene.

Dužnost ovog bataljona je i obezbeđivanje južne granice Izraela prema Egiptu, a svi zanmo kakvo je tamo stanje.

Žene koje su regrutovane za borbene jedinice moraju da služe 30 meseci umesto normalnog obaveznog perioda za žene od 21 meseca.

Između 2000. i 2004. godine bilo oko 450 žena u borbenim jedinicama. IDF je odlučio da rasporedi žene u artiljerijskom korpusu, a zatim slede pešadijske jedinice, oklopne jedinice i elitne borbene jedinice. Mornarica je takođe odlučila da postavi žene u svoju ronilačku jedinicu.

Dugo bih mogao da pišem o ženama u IDF, ali poenta ovog teskta je da možda ohrabrim naše žene da pogledaju iz drugog ugla njihovu ulogu u društvu kao celini i samoj odrbani države.

Svaka čast ženama Izraela, ali pre svega svaka čast i veliko poštovanje našim ženama poput Milunke Savić ili Ljiljane Žikić Karađorđević i mnogih drugih.

Veliko poštovanje Milunki, koja se prijavila kao Milun samo da bi branila srpski narod, a onda i veličanstveno hrabroj Ljiljani koja je ostavila svoju decu da bi stala na prag otadžbine na Kosovu i Metohiji.

Nažalost, ta hrabra žena, srpski vojnik, Ljiljana Žikić Karađorđević poginula je u selu Ljubić kraj Peći, kada je sa još dvojicom srpskih vojnika upala u šipatrsku zasedu. Tako stoji u ratnom dnevniku 125. motorizovane brigade na dan 1.aprila 1999 godine.
Imala je 42 godine kad je poginula i iza sebe je ostavila šestoro dece i bila je dobrovoljac Vojske Srbije.

Spomenuo bih i druge heroine Srpske vojske o kojima možete pročitati na Viki stranicama, ali ih ima i u knjigama.

Mirka Grujić

Anka Đurović
Delfa Ivanić
Katarina Jovanović
Ljubica Luković
Darinka Mirković Borović
Natalija Munk
Kasija Nedić Miletić
Nadežda Petrović
Bosa Ranković
Jelena Dimitrijević

Smatram da naše žene zaslužuju mnogo više poštovanja od strane države i naroda. To poštovanje ne sme da se pokazuje samo podizanjem spomenika i dodeljivanjem imena ulicama, već pravim poštovanjem i to dok su žive i zdrave. Pre svega, da njih nema, ne bismo imali ni državu, niti bismo je mogli braniti.

U današnjem svetu poremećenih vrednosti, pogotovu kod nas, kada se previše daje na značaju, kao i medijskog prostora raznoraznim osobama ženskog pola, koje su sve, samo ne u pravom smislu reči žene, na neki način bi se oporavilo društvo od kancerogenog tkiva starletizma, feminizma i moralnog posrnuća.
Nažalost, žena je danas u Srbiji ugrožena vrsta i to od onih koji bi trebali da ih brane i čuvaju od svakoga.

Ako bolje pogledamo videćemo da smo okruženi neprijateljskim zemljama već više od 100. godina. Mnogo ljudi smo izgubili u ratovima.
Danas bi Srbija bila milionska zemlja da nas nisu ubijali ko je stigao i kako god je stigao. Ako će već borba i dalje da traje i ako smo toliko postradali kao nacija, onda bar možemo da obučimo žene da znaju, zlu ne trebalo, da drže pušku i da bace bombu na neprijatelja.

U moru kretenizma koji nam plasiraju u svim medijima od novina pa do televizije, bilo bi lepo videti žene koje će možda kroz ovakve vidove obnoviti zdravo tkivo nacije, pa da imamo sa čim da se ponosimo i dalje.

Verujem i da su naše žene sposobne za mnogo veće podvige u službi svoje zajednice i države, nego što nam se to čini.

Možda ovo nema previše veze sa mojim programiranjem, ali pouzdano znam da postoje žene i devojke koje recimo bez problema mogu da rade u zaštiti našeg sajber prostora i u borbi protiv organizvoanog kriminala i terorizma.
Pametne su, znaju odlično da rade na računarima, pričaju po nekoliko stranih jezika, pa zašto onda da ih ne podržimo u svemu što mogu da rade.

Verujem da bi Srbija postala lepša i moralnija država kada bismo videli naše žene u vojsci i drugim bezbednosnim službama.
Najlepše su na svetu, a ovako bi bile i najlepše i najopasnije 🙂

A, sad je vreme i da malo vidimo lepotu i čojstvo.

_______________

“ Pošto vi sa pravom verujete da bezbednost države mora da se vodi noć i dan, želim da znate da ta bezbednost neće postojati ako naše žene ne znaju da se bore. Malo nas je, a naši su neprijatelji mnogi. Ako nas, ne daj bože, zatekne rat, muškarci će ići u borbu protiv neprijatelja, i ako, ne daj bože, žene koje su ostale da štite decu i dom, ne znaju kako da upotrebe oružje — kakav će biti njihov kraj ako neprijatelj padne na njih? ”

David Ben Gurion

Mediumkorporacija /Vidovdan

7 KOMENTARA

  1. @ Srdjan, brisu mi komentar pa ne mogu da ti odgovorim onako kako bih zeleo … kakve veze ima koji je vek bre, jel ti mislis da ako imas struju, internet i pametni mobilni da si bolji od nekoga ko je ziveo u 18. veku ??? Priroda je neke stvari napravila da budu takve i to ne moze da promeni ni 51. vek koliko god se vi “moderni” trudili. Znas mi ti u kom svetu zivis …

  2. @ Srdjan, ma bitno da si ti moderan i u trendu, toliko si pametan da bi i zene u rat gurao, sta je sledece deca vojnici pa ipak je ovo 21.vek ? Ajde idi cupaj obrve i gledaj parove sad ce ti decko s posla.

  3. A tvoja zena ce kao u 18. veku da strika carape, dok ti vojujes casnu vojnu Srpsku? Niti znas koji je vek niti koji svet u kome zivis. Pametnom dosta.

  4. uloga muskarca je da zastiti i svoju porodicu i svoju domovinu pa nismo valjda dotle dosli sa ovakvim kilavcima i mlakonjama da moraju zene da nas brane? sta ces ti nesreco dok ona kopa rov, spava u blatu i vuce ranac i opremu, ti ces da kuvas rucak za decu i da im strikas carape?
    Pa ovo je bre sve otislo u majcinu, ima li neko ovde da je ostao normalan?!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime