Deca na oporavku, zahvaljujući Crvenom krstu Srbije

0
1197

2014-07-16_070137Odmaralište Crvenog krsta Srbije u Baošićima kod Herceg Novog, u kome na oporavku borave deca iz najugroženijih socijalnih kategorija, ove godine će ugostiti 3.000 mališana.

„Ovoj deci, koja dolaze iz različitih sredina, zajednički je ugrožen socijalni status, i ovo im je jedina šansa da vide more, da se opuste, da se druže sa vršnjacima i nauče dosta toga, naglašava predsednik Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović.

Pored uživanja u čarima mora, deca učestvuju u edukativnim, sportskim i kulturnim sadržajima. Prostrani “Dečiji trg” u okviru odmarališta mesto je gde se odvijaju radionica nakon prepodnevnog boravka na plaži. Mladi edukovani volonteri Crvenog krsta vode radionice promocije humanih vrednosti, prve pomoći, realistički prikaz povreda, prevencija trgovine ljudima,filmsku,novinarsku.

Vesna Milenović, generalni sekretar Crvenog krsta Srbije, najavila je da će se u odmaralištu CKS u Baošićima, zahvaljujući sredstvima koje je finasiralo Više javno tužilaštvo Vojvodine u boraviti 320 dece iz socijalno ugroženih porodica,ona je dodala da su Beograđani preko akcije na uplatnicama Infostana prikupili više od 3,7 miliona dinara, kojima će oko 125 dece korisnika narodnih kuhinja biti poslato na oporavak.
U Odmaralištu Crvenog krsta Srbije „Krista Đorđević“ u Baošiću,tokom jula meseca boravilo je 50 mališana iz socijalno ugroženih porodica iz Zrenjanina.Sredstva za letovanje obezbeđena su zahvaljujući Osnovnom javnom tužilaštvu u Zrenjaninu, koje je potreban novac po osnovu načela oportuniteta usmerilo u Fond Crvenog krsta Zrenjanin namenjen za pomoć.

Pored pomenutih, u odmaralištu će boraviti 350 dece iz enklava sa Kosova, oko 480 mališana iz poplavljenih krajeva, oko 125 najmlađih korisnika narodnih kuhinja,90 mališana romske nacionalnosti u okviru projekta “Zajednički program za inkluziju romske dece I dece iz osetljivih grupa u obrazovanju” a tu su i nagrađena deca na konkursima u CKS, i pobednici trke „Za srećnije detinjstvo“.

Da Vas podsetimo:  Bolje bez direktora

Tokom desetodnevnog boravka u odmaralištu Crvenog krsta Srbije u Baošićima deca imaju četiri obroka dnevno, a sa njima sve vreme boravka su edukovani mladi volonteri Crvenog krsta u okviru Letnje škole podmlatka Crvenog krsta Srbije. Sredstva za boravak ovih edukatora opredeljena su iz Fonda Carice Šoken.
Družeći se sa decom, volonteri stiču nova iskustva koja će im služiti u životu. Deca pak stiču nova prijateljstva i nezaboravno leto koje će se pamtiti zauvek. Deca su pod celodnevnim nadzorom vaspitača i spasioca na plaži,lekara pedijatra tako da su svi rizici od neželjenih događaja svedeni na minimum.

Za Korene

Katarina Žarković

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime