Dečji hor “Branko” u Moskvi pred patrijarhom Kirilom

0
1010

2015-01-14_002029

Blizu 40 članova Dečijeg crkvenog hora “Branko” iz Niša trenutno je u Moskvi, gde će 14. januara u hramu Hrista Spasitelja pevati na jutarnjoj liturgiji i biti jedini izvođač koji izvan Rusije dolazi na Božićni gala koncert.

Deca su zajedno sa dirigentkinjom Jovanom Mikić u Moskvu otputovala čarter letom 11. januara, a domaćini su ih, kako su javili roditeljima i članovima “Branka”, odlično primili.

hor
Deca su imala priliku da posete zimski centar, prošetaju centrom Moskve…

Javili su nam da su divno primljeni, da imaju lep smeštaj, a juče su imali prilike i da se prošetaju čuvenim Crvenim trgom. Danas nastupaju u srpskoj ambasadi, a sutra ih čekaju dva izuzetna nastupa – kaže dirigentkinja Crkveno-pevačke družine “Branko” Sara Cincarević.

Napominje da su deca starosti od 7 do 17 godina jako ushićena i da je za njih to ogroman doživljaj.

Jedini će pevati na liturgiji na dan Svetog Vasilija Velikog, a potom uveče u Hramu Hrista Spasa nastupaju kao gosti na velikom koncertu sa preko 400 pevača iz raznih ruskih ansambala. To je koncert na najvišem nivou, ruska televizija ga uživo prenosi, a dolazi i moskovski patrijarh Kiril – objašnjava Cincarevićeva.

Kaže da će niški Dečiji hor imati 10 minuta da na koncertu predstavi srpsku duhovnu muziku.

Predstaviće Srbiju i Niš u punom svetlu. Prezentovaće srpsku tradiciju, crkvu i naš narod. Na liturgiji će pevati dela srpskih kompozitora, a na koncertu izvode našu duhovnu muziku – ističe Cincarevićeva.

hor1
Velika čast za dečiji crkveni hor

Niški hor je za ovo gostovanje dobio zvaničan poziv Moskovske patrijaršije, kao i blagoslov srpskog patrijarha Irineja i episkopa niškog Jovana.

Međutim, sve je pokrenula niška podružnica ruskog moto-kluba “Noćni vukovi”. Kako objašnjava predsednik niških “Noćnih vukova“ Saša Savić, nakon što su im ruski bajkeri zatražili da predlože dečiji hor iz Srbije koji bi nastupao u Moskvi, oni su odmah izabrali hor “Branko”.

Da Vas podsetimo:  „Kraljevi frule“ u Kombank dvorani

Zato su decu iz hora sinoć u Moskvi ugostili u kampu “Noćnih vukova”, a pripremili su im i priredbu. Sa niškim pevačima družio se i vođa ruskih bajkera Aleksandar Zaldostanov poznat i kao Hirurg.

J. Canić

JV

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime