Decu ne možete lagati

0
576

Ivan-IvanovicNije moja želja da branim Ivana Ivanovića, voditelja autorske emisije na televiziji Prva. Ima on čitav mehanizam koji stoji iza njega, pa neka ga brani. Ali, iskreno, zapanjuje me količina „zapanjenosti“ i „zgroženosti“ „zloupotrebom dece“ koju govori vladajuća kamarila.

Zapanjuje me kako je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) tako ažurno u rešavanju „korišćenja dece na neprimeren način u u televizijskoj emisiji Ivana Ivanovića.“ Među najzapanjenijim je Goran Karadžić, predsednik Saveta REM-a. On je zato najavio da će već sutra REM pokrenuti „postupak za izricanje mera zbog korišćenja dece na neprimeren način u televizijskoj emisiji Ivana Ivanovića.“ On nije samo zapanjen. On je „potresen i kao roditelj i kao član Saveta da se deca koriste na način na koji je to urađeno.“

Da pojasnimo: deca su „na neprimeren način“ iskorišćena od kraja 13. minuta emisije do polovine 16. minuta emisije koja inače traje skoro sat i po. Dakle, u nepunih 2 minuta i 30 sekundi. A šta biste vi, gospodine Karadžiću? Da roditelji pričaju u superlativima o aktuelnoj vlasti u situaciji kada svakog dana dobijaju sve manji džeparac (ako ga uopšte dobijaju)? Da deca govore „Živeo Veliki Vođa“ iako tog jutra nisu dobili za sendvič? Da veličaju „Reformatora Velikog“ iako su im roditelji ostali bez posla?

Evo, interesuje me da li ste isto tako bili potreseni „i kao roditelj i kao član Saveta“ kada je u emisiji „Veče sa Ivanom Ivanovićem“ gostovao Vanja Udovičić, a preslišavala ga deca? To je bilo u redu? Koliko da napomenem, gospodine Karadžiću, i tada ste bili na istom mestu, na istoj funkciji.

Interesuje me, gospodine Karadžiću, da li ste isto tako bili potreseni „i kao roditelj i kao član Saveta“ kada je tokom svih kampanja svaki političar grlio i ljubio decu, isturao ih u prvi plan?

Da Vas podsetimo:  Ništa se više ne vidi u tami

Da li ste, gospodine Karadžiću, isto tako bili potreseni kada su na TV Pink i TV Happy u neprimereno vreme emitovali rijaliti šou programe u kojima je seks, prostakluk, nasilje i svi drugi oblici odvratnosti bili emitovani u vreme kada deca gledaju TV?

Da li ste, gospodine Karadžiću, bili potreseni „i kao roditelji i kao član Saveta“, najstrašnijom zloupotrebom dece na raznim rijaliti takmičenjima na kojima se deca koriste radi rejtinga, guraju u šou-biznis, pevaju pesme koje često nisu prikladne njihovom uzrastu?

Interesuje me, gospodine Karadžiću, da li ste bili potreseni kada je narod države Srbije bio doveden do ivice ludila pričom o državnom udaru, rušenju premijera Vučića?

Ako se bili potreseni u bilo kom trenutku, zašto niste nijednom reagovali? Zašto ste se zaustavili na „opomenama“?

Odgovor je jednostavan: zato što su u poslednjoj emisiji Ivana Ivanovića deca lepo rekla da ova vlast – laže. A decu ne možeš slagati.

Uostalom, pre pet godina je, u televizijskoj emisiji Kefalica, na pitanje „kako se zove čovek koji je na vlasti“ iz topa odgovorilo „lopov“.

Pre pet godina. To je ono vreme „žutaća“. Ja sam i tad bio novinar. Pisao sam. Kritikovao sam tadašnju vlast. Svakog dana. Vi ste tada bili zamenik predsednika RRA. Da li ste i tada bili „potreseni i kao roditelj i kao član“? Ili tada niste imali člansku kartu?

Aleksandar Bećić

Kolumnista

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime