Deda Mraz, Jelka – Božić Bat, Badnjak

0
683
Foto: pixabay.com

U tradiciji Srba, lik Deda Mraza je uveden dolaskom komunističke vlasti, a po uzoru na Sovjetski savez. Bilo bi čudo, da se to nije desilo. U stvari, Deda Mraz je u Rusiji usvojen još u 19. veku, ali ga je Sovjetska vlast prihvatila tako što ga je preusmerila ka Novu godinu, a ne na Božić kao što je bilo u Carskoj Rusiji. Kult Deda Mraza je čuvajući tradiciju danas uveliko ojačao, tako da on u današnje vreme „ima“ svoj grad na severu Rusije, odakle polazi po celoj Rusiji da deci deli poklone, ali sada ne za Novu godinu, već za Božić 7 januara, što je doprinos predsednika Rusije, gospodina Vladimira Putina.

Ako se vratimo na Srbiju , malo je drugačije.

Do dolaska komunista, taj lik nosi ime Božić Bata, koji je preuzet od anglosaksonske tradicije, gde su postojale i varijante vezane za lik Sv. Nikole. Ja se sećam, da se pevala pesmica: „Božić. Božić Bata, nosi kesu zlata, da pozlati vrata…“ Međutim, od 1944. godine, trebalo je potisnuti u narodu iz masovne upotrebe sve što je imalo religioznu konotaciju, pa tako i lik Božić Bate. Ime se menja, a po uzoru na Sovjete i uvodi se Deda Mraz. Ta izmena kod nas Srba ostaje do današnjih dana.

Interesantno je uočiti šta se dešavalo po ovom pitanju u zemljama , koje su bile članice Varšavskog pakta? Naravno, da su sve uvele ime Deda Mraza od početka učlanjenja. Međutim, raspadom Varšavskog pakta, sve te zemlje ukidaju ime Deda Mraza i vraćaju se na svoja tradicionalna imena, umesto Deda Mraza.To se dešava čak i u onim zemljama, koje su se odvojile od SSSR-a i one su vratile svoja tradicionalna imena umesto Deda Mraza.

Da Vas podsetimo:  Kako nas je korona karantin prisilio da istinski zavolimo bližnjeg

A u Srbiji, iako nismo bili u Varšavskom paktu, ostajemo verni Deda Mrazu, kao da nemamo svoju tradiciju u imenu Božić Bate. Niko o ovome da prozbori, čak ni naša Pravoslavna crkva. Rusi su ovo pitanje rešili vrlo mudro ostajući u svojoj tradiciji, usmerivši Deda Mraza na Božić. A mi, pravi smo surogati i neznalice. Verni do kraja! Kome i zašto?

Što se tiče jelke i badnjaka, takođe bi se moglo razmišljati navodeći mnoge greške, koje činimo. Jelka je lep običaj i Zapada i Istoka. Poznato je da Rusi upražnjavaju jelku i za Božić i za Novu godinu. Mi Srbi, iako imamo naš badnjak (jedini u celom pravoslavlju), pamtimo ga i upražnjavamo na Badnje veče, ali ostavljamo i jelku. Kitimo je (ali kitimo i sebe tuđim perjem), isuviše potiskujući badnjak, koji često dovodimo u vezu sa paganskim običajima, pa kao hoćemo i mi da budemo savremeni. Jelka se toliko odomaćila, da se čak pojavila i kod Hrama Sv. Save na Badnje veče a u okviru manifestacije „Seoce kod Hrama“. Nije ona tu bila , zato što je odraz pravoslavne Rusije, već je njeno prisustvo toliko uzelo maha, da se eto i tu primakla pored Hrama, da bi uskoro jednog dana ne daj Bože, uskočila i u Hram.

Mišo M. Mladenović
Beograd akad. slikar i pisac

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime