Dejan Petrović je najpoznatiji srpski trubač, EVO ČIME SE NAJVIŠE PONOSI

0
288
Foto: Privatna arhiva

Dejan Petrović, najpoznatiji srpski trubač, najmlađi dobitnik „Majstorskog pisma“ i vlasnik čuvenih „Zlatnih truba“ sa Dragačevskog sabora u Guči, širom sveta publiku ostavlja bez reči i bez daha

U kući Petrovića, u selu Dubokom kraj Užica, truba traje već četri generacije. Svirali su ovaj instrument, pre Dejana, njegov pradeda, deda, pa otac Mićo koji je bio kralj trube, koji je ovom muzikom „zarazio“ brojne orkestre i koja se danas svuda u svetu prepoznaje kao srpska.

Kada je 2000. godine prerano ostao bez oca, Dejan je imao 15 godina, ali je njegov put već bio predodređen. „Imao sam osam godina kad sam dobio prvu trubu. Uvek se znalo, ako su ocene loše, nema muzike. Ona izreka „red, rad i disciplina“ za mene nikada nije bila fraza već moto koji me je doveo do onoga što sam danas, uz jak temelj koji je postavio moj otac, koji mi je bio i najveći uzor“, ističe Dejan.

Foto: Privatna arhiva

Dejan Petrović je kao dvanaestogodišnjak imao svoj mladi orkestar. Bilo je potrebno pet godina da orkestar stasa i da napusti nadmetanja u konkurenciji mladih takmičara. Od 2001. godine Orkestar Dejana Petrovića, prepoznatljivog zvuka i imidža, stoji čvrsto utemeljen u samom vrhu srpske trubačke scene. Dejan je 2006. godine ušao u istoriju kao najmlađi dobitnik “Majstorskog pisma”, višestruki je osvajač svih nagrada na Saboru u Guči, među kojima je i nagrade Prva truba sveta. Dejan sa svojim orkestrom 2010. godine odlučuje da prekine sa takmičenjem na Saboru u Guči i da ustupi mesto novim, mladim orkestrima. Poslednjih 14 godina, sa svojim Big bendom, Dejan Petrović je širom sveta poznat po izvođenju srpske tradicionalne muzike, koju često kombinuje sa totalno suprotnim, modernim elementima, a osim autorske muzike u repertoaru imaju mnoštvo obrada stranih numera čija je interpretacija veoma autentična, zahvaljujući samoj koncepciji benda, odnosno spoju instrumenata koji ga čine.

Da Vas podsetimo:  Milan je otišao na Island da čisti ribu kako bi izdržavao porodicu, ali ga je dočekala koron...
Foto: Privatna arhiva

„Želja mi je bila da svet upozna muziku Srbije i Balkana koja ostavlja bez daha i reči, muziku koja pokreće svet, uz obavezni zvuk trube. Možda je taj prelomni trenutak bio prvi Kustendorf festival 2007. godine, jer smo tada prvi put izvodili našu autorsku muziku pred takvom publikom. Bilo je dosta stranaca, kao i domaće publike i svi smo bili kao jedno. Svaka numera je praćena ovacijama i tada sam shvatio da ne grešim i da nema zaustavljanja”, naglašava Dejan Petrović. Big bend je učestvovao na svim većim, domaćim, muzičkim festivalima i nebrojeno puta je predstavljao Srbiju na raznim svetskim sajmovima, sportskim i kulturnim događajima i to uvek sa velikim uspehom.

Foto: Privatna arhiva

Zbog svega, Dejan Petrović je ambasador srpske trube, nešto najbolje u srpskoj muzici što dolazi iz Užica. A on je, kaže, najponosniji na svoju ćerku Jovanu.

Izvor: Predsednik.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime