Delvidek na vidiku – (47)

0
1450

Prošle nedelje, u Budimpešti,  mađarski premijer Viktor Orban sastao se sa predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara i aktuelnim predsednikom Skupštine Vojvodine Ištvanom Pastorom. Takav susret predstavljen je kao „novi korak“ u redovnim odnosima, kooperaciji i uzajamnom informisanju, kako ova dva funkcionera, tako i mađarske države, s jedne, i predstavnika mađarske nacionalne manjine u Srbiji, s druge strane. Takođe, Pastorova poseta bila je „usaglašena“ sa posetom srpskog predsednika Tomislava Nikolića našem severnom susedu. Dobija se utisak da je Ištvan Pastor otišao u Mađarsku kao nekakva vrsta „katalizatora“ za susret dva predsednika, Adera i Nikolića.

Kako su konstatovali mađarski mediji, Ištvan Pastor je informisao mađarskog premijera o „trenutnim problemima sa kojima se suočava mađarski kolektivitet u Vojvodini“, priznajući da su ti problemi uglavnom iste one prirode sa kakvim se suočava i cela Srbija. Navodno, ključna tema razgovora Orbana i Pastora  bilo je približavanje Srbije Evropskoj uniji, to jeste, eventualno dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora za priključenje EU. Zapravo, što ranije otpočinjanje razgovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji jedan je od „najvažnijih ciljeva“ mađarske manjine u Srbiji. Isto tako, Orban i Pastor su se složili da su šanse za konačno rešenje pitanja Kosova danas  „velike i obećavajuće“.

Da ne bi sve bilo tako „idilično“, Pastor je ipak na kraju obavestio mađarskog premijera i o „napadima na integritet Vojvodine“ . Na sajtu mađarske vlade konstatuje se da su se „obe strane složile da incidenti u Vojvodini zabrinjavaju, jer slabe poziciju Vojvodine kao (evropskog) regiona“. Ponašanje u skladu s Ustavom i vladavina zakona sigurno su neizbežne evropske vrednosti, a kršenje tih principa nikako ne može da se svede na „unutrašnje pitanje“, konstatovali su zajednički Pastor i Orban.

Još jedan razlog za brigu je i spora i komplikovana implementacija Zakona o rehabilitaciji, koji je usvojen  prošle godine i koji u sebi sadrži evropska rešenja„, dodao je predsednik vojvođanskog parlamenta. „Sve to danas liči na nekakav sukob interesa između tužilaštva i sudske prakse.

Podsetimo se da je pomenuti Zakon o rehabilitaciji usvojen početkom decembra prošle godine u onakvom obliku kako je to zahtevala susedna Mađarska. U mađarskim medijima tada se otvoreno govorilo da se prvi put u posleratnoj istoriji desilo da mađarska diplomatija natera jednu susednu zemlju da izmeni jedan zakon koji je bio „uperen protiv interesa mađarske manjine“. U listu Magyar nemzet (Mađarski narod), tada je osvanuo tekst pod naslovom „Mađarski uspeh“, u kome je pisalo:

Umesto jalovih kritika, protesta i zamerki ovog puta su na vreme preduzeti odgovarajući koraci ka rešenju. Mađarska vlada je, prosto rečeno, stavila srpsku vladu pred dilemu: ili status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji ili mala osveta Mađarima u Delvideku (Južni kraj).“

Da Vas podsetimo:  Od Mlađinih hiljadu do Acinih stotinu

U istom članku nastavilo se u pobedničkom tonu:

Ovaj diplomatski uspeh Mađarske je dobra poruka onima koji u članstvu u EU vide samo negativne stvari, ali i onima koji smatraju da ona u Briselu treba da igra večitu tihu igru i samo podiže ruku. Mađarska je, slično kao i mnoge druge države, iskoristila je svoje članstvo u EU da pritiskom ostvari svoju volju.“

Dakle, pritiskom na Srbiju ostvarena je volja Mađarske. Srbija je tu prihvatila da bude krajnje ponižena, onako kako je to činila godinama u odnosima sa EU i NATO alijansom, samo što se sve sada spustilo na tako jadan nivo, da moramo da trpimo ucene susednih država. Sličnu ucenu Srbija je nešto kasnije (u martu 2012. godine) doživela  i od Rumunije.

Naravno, Ištvan Pastor sve to dobro zna. Jasno mu je da država Srbija odavno nema vlastitu (suverenu) politiku. Ko jednom pristane na ponižavajuće uslove, takav se sličnim uslovljavanjima mora nadati i ubuduće. Otuda se predsednik Saveza vojvođanskih Mađara maksimalno trudi da glumi savesnog i lojalnog građanina države Srbije. Ali i pored takvog „lukavog pristupa“ i svesnog taktiziranja, dešava se da mu se omaknu pojedine reči koje jasno pokazuju srž politike mađarske manjine u Srbiji, koja je direktno vođena iz susedne Mađarske.

Mađarska i danas severne delove Srbije posmatra kao deo vlastite teritorije. Ona ih zove Južni kraj ili Južna regija (odnosno, na mađarskom Delvidek), čime jasno iskazuje teritorijalnu aspiraciju ka tom delu srpske zemlje. Srpska politika i diplomatija nemaju adekvatan odgovor na pomenute težnje mađarske države. Zapravo, Srbija takav problem stalno gura pod tepih, misleći da će on sam od sebe nestati. Nažalost, srpska diplomatija tu, kao i na mnogim drugim poljima u spoljnoj politici, čini užasnu grešku. Ignorisanjem budimpeštanskog „Delvideka“ upućuje se signal da je Srbija slaba i nemoćna, čime se pothranjuju velikomađarski apetiti, ali i apetiti drugih naših suseda. Hipotetski gledano, ukoliko bi danas došlo do ozbiljnije turbulencije u Evropi, Srbija bi mogla da završi kao razdrobljena i okupirana zemlja, slično onome što se desilo tokom Drugog svetskog rata.

Odlazak Nikolića i Pastora u Mađarsku sigurno nije nešto što se slučajno podudarilo. Verovatno je predsednik Srbije „poveo“ Ištvana Pastora sa sobom, smatrajući da će tako smanjiti „frikciju“ dve zemlje i uspeti da od Mađarske napravi sutrašnjeg „prijatelja Srbije“. A da Mađarska i Srbija nisu u prijateljskim odnosima jasno govori priča o nekakvom „pomirenju“, koja je pratila susrete Nikolića s mađarskim zvaničnicima.

Da Vas podsetimo:  Dete poraslo, osamostalilo se

Upravo sam ovakav rasplet očekivao pošto sam došao sa namerom da se Srbija i Mađarska povežu kao susedne i prijateljske zemlje i da otklone sve nesuglasice, posebno one iz daleke prošlosti koje ne bi smele da budu smetnja za našu bolju saradnju.“

Gornja izjava predsednika Nikolića zapravo je još jedno udovoljavanje mađarskim željama. Pre nekoliko godina, pod pokroviteljstvom bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića i tadašnjeg mađarskog predsednika Šoljoma, dogovoreno je da se formira mešovita radna grupa istoričara dveju akademija nauka, koje bi utvrdile istinu (prvenstveno) o stradanju mađarskih civila tokom 1945. godine i na kraju Drugog svetskog rata. U stvari, tu se radi o neprikrivenoj želji mađarske strane da pronađe među srpskim istoričarima osobe koje će biti spremne da potvrde njihovu verziju događaja na severu Srbije, koji će pristati da „priznaju“ da je nad mađarskim civilnim stanovništvom na kraju II svetskog rata počinjen genocid i da ih je tada pobijeno između 30 000 – 60 000. A prava istina je da su na teritoriji Bačke, Banata, Srema i Baranje(!), od 1941 do 1948. godine poginula ukupno 83 881 vojnika i civila, od toga 4624 osobe mađarske nacionalnosti. Srba je stradalo deset puta više (42 283), to jeste, na jednog Mađara u tom periodu na području današnje Vojvodine (plus Baranja), stradalo je deset Srba.

Prava istorijska istina Mađarsku ne zanima, jer od istine oni nemaju nikakve koristi; to jeste, istina govori da nikakvih masovnih egzekucija mađarskih civila na kraju i nakon Drugog svetskog rata u Srbiji nije bilo. Otuda, postoji velika opasnost da se svojim sadašnjom angažmanom predsednik Nikolić uključi u pokušaj mađarske strane da napravi ravnotežu između zločina Hortijevih fašista i navodnih zločina srpskih komunista.

Vidimo da država Mađarska i Savez vojvođanskih Mađara deluju sinhronizovano. Njihovi ciljevi su jasni. Delvidek (Južni kraj) se smatra delom mađarske države i oni će svim silama (ali lukavo i skriveno, kao i do sada) raditi na tome da se Vojvodina otcepi od Srbije i u nekom budućem vremenu priključi državi Ugarskoj. Drugi cilj je da se, zajedno sa srpskim „istoričarima“, revidira deo istorijskih činjenica s kraja Drugog svetskog rata, te da se utvrdi nova „istina“ o navodnom masovnom pokolju nedužnog mađarskog stanovništva.

Zato nikoga ne treba da čudi izjava koju je pre dva tri dana dao Ištvan Pastor, u kojoj kaže da „između Beograda i Novog Sada ima napetosti i otvorenih pitanja„, svakako, „miroljubivo“ dodavši, kako se sve to treba rešavati putem „dijaloga“:

Ima problema o kojima treba da se razgovara, jer se jedino kroz razgovor mogu pronaći rešenja.“

Da Vas podsetimo:  Važno saopštenje portala koreni.rs

Uzmemo li u obzir i drsko ponašanje predsednika takozvane vojvođanske vlade Bojana Pajtića i formiranje nekakvog Koordinacionog tela za saradnju sa srpskom centralnom vladom, jasno vidimo da se severna srpska pokrajina počela ponašati kao država. Državni vrh Srbije na sve takve, više nego očigledne secesionističke pojave, uopšte ne reaguje, niti, čini se, ima nameru da reaguje. Izgleda da se duboko veruje u nekakvu „narodnu mantru“, koju je proletos u predizbornoj kampanji izgovorio sadašnji premijer Ivica Dačić:

Vojvodina nikada neće biti antisrpska i protiv Srbije, kao i u interesu razbijanja njenog jedinstva, kako to neki zamišljaju. Ne, što ja to hoću, nego što to nikad neće dozvoliti narod.“

Kad bi se narod još o tome pitao – sigurno je da bi, na takvo Dačićevo naivno „telalenje“, pomislio Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine i prvi čovek Pokrajinskog saveta za bezbednost!

L. Janićijević


Prethodni nastavci:

Vojvodina – država u pripremi (46)
Vojvodina – država u pripremi (45)
Vojvodina – država u pripremi (44)
Vojvodina – država u pripremi (43)
Vojvodina – država u pripremi (42)
Vojvodina – država u pripremi (41)
Vojvodina – država u pripremi (40)
Vojvodina – država u pripremi (39)
Vojvodina – država u pripremi (38)
Vojvodina – država u pripremi (37)
Vojvodina – država u pripremi (36)
Vojvodina – država u pripremi (35)
Vojvodina – država u pripremi (34)
Vojvodina – država u pripremi (33)
Vojvodina – država u pripremi (32)
Vojvodina – država u pripremi (31)
Vojvodina – država u pripremi (30)
Vojvodina – država u pripremi (29)
Vojvodina – država u pripremi (28)
Vojvodina – država u pripremi (27)
Vojvodina – država u pripremi (26)
Vojvodina – država u pripremi (25)
Vojvodina – država u pripremi (24)
Vojvodina – država u pripremi (23)
Vojvodina – država u pripremi (22)
Vojvodina – država u pripremi (21)
Vojvodina – država u pripremi (20)
Vojvodina – država u pripremi (19)
Vojvodina – država u pripremi (18)
Vojvodina – država u pripremi (17)
Vojvodina – država u pripremi (16)
Vojvodina – država u pripremi (15)
Vojvodina – država u pripremi (14)
Vojvodina – država u pripremi (13)
Vojvodina – država u pripremi (12)
Vojvodina – država u pripremi (11)
Vojvodina – država u pripremi (10)
Vojvodina – država u pripremi (9)
Vojvodina – država u pripremi (8)
Vojvodina – država u pripremi (7)
Vojvodina – država u pripremi (6)
Vojvodina – država u pripremi (5)
Vojvodina – država u pripremi (4)
Vojvodina – država u pripremi (3)
Vojvodina – država u pripremi (2)
Vojvodina – država u pripremi (1)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime