Devetogodišnji Novak iz Malošišta je najmlađi buregdžija u Srbiji

0
614

Odličan je đak i školske obaveze uvek stavlja na prvo mesto, ali, čim ih završi, odlazi u porodičnu pekaru da zamaže ruke testom i pravi burek, pite, perece, kifle…

Sa samo devet godina, Novak Stevanović ume da razvuče kore, nafiluje ih sirom, smesti u okruglu tepsiju, ispeče i napravi „niški burek“, poput iskusnih pekara iz tog grada. Ekipa Anadolu agencije posetila ga je u porodičnoj pekari u selu Malošište kod Niša.

Mlin u tom mestu otvorio je njegov pradeka Ljubiša Stevanović još 1951. godine, a Novakovi roditelji su proširili posao pekarom. Novak je tamo rastao i od priznatih majstora pekarskog zanata, kroz igru, učio veštinu i recepte.

„Prvo sam samo gledao, pa sam onda odlučio i da probam. Tad sam imao pet godina. Dok pravim, ja uživam, nekome jeste teško, a meni nije toliko“, pohvalio se Novak.

Niški burek, koji se od drugih balkanskih verzija razlikuje po tome što se kore slažu u okrugloj tepsiji, pravi se po receptu za koji Novakove „kolege“ iz Unije pekara Niša smatraju da je jedini originalan. Tvrde da je prvi takav burek u Nišu napravio pekar iz Istanbula Mehmed Oglu 1498. godine.

Sanja Janačković 
Izvor: Anadolu agencija , juznasrbija.info

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime