Dijaspora će čekati još malo

0
862

Povodom deklaracije o zaštiti kulture sećanja na srpske žrtve, Predsednik Skupštine dijaspore i Srba u regionu Dragan Stanojević je, u ekskluzivnoj izjavi za ‘KM Novine’, akcentovao neophodnost uključenja srpske Vlade u saradnju sa tim političkim telom, obrazlažući istovremeno i motiv same deklaracije.

Dragan Stanojevic predsednik Skupstine srpske dijaspore i Srbi iz regiona doneli deklaraciju o zastiti kulture secanja na srpske zrtve
Dragan Stanojević predsednik Skupstine srpske dijaspore i Srbi iz regiona doneli deklaraciju o zaštiti kulture sećanja na srpske žrtve

Srpska dijaspora će čekati još neko vreme na poboljšanje saradnje sa srpskom Vladom, koje do sada nije bilo zadovoljavajuće, naprotiv Skupština dijaspore je bila u blokadi „ali imajući u vidu opasnost koja se nadvila nad srpskim narodom, mi moramo još malo sačekati i biti strpljivi ali ćemo pokrenuti inicijativu da se Vlada još jednom pokaže prema srpskoj dijspori“ kaže Stanojević.

Prema njegovim rečima, Skupština dijaspore će dati vremena srpskoj Vladi ali ako se u narednih nekoliko meseci ne preduzmu konkreni koraci „mi ćemo biti prinuđeni da se samostalno organizujemo i da sami određujemo principe i prioritete svog rada. Nadamo se da do toga neće doći ali ako dođe, mi smo spremni“ izjavio je za ‘KM Novine’ predsednik ove Skupštine.

Govoreći o deklaraciji koja je doneta sa ciljem zaštite kulture sećanja na srpske žrtve, Stanojević je rekao da je deklaracija spremna već neko vreme ali se čekao Vidovdan,dan srpske dijaspore, kada se predstavnici najviših tela srpskog naroda u rasejanju okupljaju kako bi zvanično i usvojili takav dokument.

Deklaracija će biti predata i Vladi Republike Srbije a „mi tražimo da se uvede nacionalni da sećanja na srpske žrtve, da se u Beogradu sagradi memorijalni centar srpskih žrtava, da se u različitim državama sveta otvore stalne izložbene postavke“ koje bi govorile o srpskom stradanju i uopšte da se aktivno radi na unapređenju sećanja i poštovanja svih srpskih žrtava.

„Moramo da organizujemo borbu protiv falsifikacije istorijskih činjenica. Vidimo šta se dešava oko Srebrenice, oko zločinaca koji su uništavali i ubijali srpski narod, a mogu da napravim i analogiju sa Ukrajinom o pretvaranju zločinaca u žrtve i da se od zločinaca prave sveci“ kaže Stanojević.

Pravi cilj ovoga jeste da „mi u rasejanju pomognemo državi da istina izađe na videlo i da zaustavimo dalju demoralizaciju naroda jer ovo što se sada radi, katastrofalno je za naše buduće naraštaje“ ukazao je Dragan Stanojević u izjavi za ‘KM Novine’.

Da Vas podsetimo:  Vitalna uloga Dijaspore za opstanak Srbije

KM Novine

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime