Dijaspora šalje sve više novca

0
678

novac2Kriza je prošla, probudili su se naši gastarbajteri i sve više šalju pare u otadžbinu. Prošlogodišnji iznos doznaka iz inostranstva koji je stigao u Srbiju (3,26 milijardi evra) veći je za oko 260 miliona evra u odnosu na 2013. godinu i izjednačio se sa sumom iz 2009. godine.

Međunarodni fond UN za poljoprevredni razvoj objavio je da su prošle godine radnici u inostranstvu poslali u Srbiju 3,66 milijardi dolara, odnosno oko 3,26 milijardi evra. Najviše novca stiglo je iz Evrope – 2,5 milijardi evra.

doznakeKako se navodi, Srbija je među glavnim destinacijama za doznake iz Austrije, gde ima i najviše naših ljudi, ali i iz Nemačke, Francuske i Holandije. Inače, prema podacima NBS, u 2013. gastarbajteri su u Srbiju poslali oko 3 milijarde evra, a trend je sada rastući za razliku od godina pre toga kada je bio opadajući.

Ekonomista Milan Kovačević, kaže da to samo govori da stepen doznakesiromaštva u Srbiji raste i da je građanima sve više potrebna pomoć kako bi mogli normalno da žive.

Prema podacima Svetske banke, Srbija ima 1,3 miliona ljudi koji žive u drugim zemljama, od čega oko million u Evropi, i oni čine 14 odsto ukupnog stanovništva. Doznake najčešće iznose od 200 do 300 dolara.

ozonpress.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime