Dilema

Da li su se Srbi odrekli Kosova i Metohije?

1
1027

1100203209Kosova se odrekao Vučić kad je potpisao ovaj ili onaj dokument… Ne, to je uradio Tadić svojevremeno, kad je potpisao ono… Ne, to je mnogo ranije učinio Milošević… Neki bi se vratili i u Titovo vreme, tragajući za krivcem i izdajnikom… Istorija nas uči da se neka teritorija može izgubiti samo onda kada je se odrekne narod.

Da li je to slučaj sa Kosovom?

Prošlo je 16 godina od kada je pod pritiskom NATO bombi i albanske terorističke organizacije OVK Srbija popustila i potpisala primirje. Kosovo i Metohija tada postaju međunarodni protektorat pod upravom Kfora i Unmika.

Iako je posle toga u centralnu Srbiju izbeglo preko 200.000 Srba i drugih nealbanaca, iako su proterani pravoslavci, spaljene crkve, nikle džamije, Kosovo je za sve nas i dalje bilo naše Kosovo. Teritorija u koju smo se kleli, kojoj smo pevali, koje se nikad ne bismo odrekli, pa makar i po cenu nekog novog kosovskog boja. To se tada moglo lako zaključiti. Po grafitima u gradovima širom Srbije, po demonstracijama, po transparentima na raznim protestima, po dočecima sportista, po izjavama političara na vlasti, a i političara u opoziciji… I slučajnom strancu koji bi se zadesio na aerodromu ili železničkoj stanici, samo kratki pogled na kioske sa štampom jasno bi i nedvosmisleno pokazao koliko Srbima znače Kosovo i Metohija.

Šta se desilo i promenilo u međuvremenu? One grafite su isprale kiše. Transparenti danas nose neke druge poruke, možda bitnije. Sa velikih naslovnih strana Kosovo je spalo na sitna slova, uglavnom u rubrike „hronika“ ili „na današnji dan“… Nije potrebno mnogo truda da bi se to primetilo. Ako je nestalo sa zidova, fasada, naslovnih stranica, da li je nestalo i iz nas? Da li je vreme uspelo da toliko pojeftini „najskuplju srpsku reč“, a vetar da oduva svaku nadu da će jednog dana zaista ponovo Kosovo biti „srce Srbije“?

Da Vas podsetimo:  Doveka će srpska krv biti najjeftinija, jel da, Vučiću…?!

Neka istraživanja pokazuju da između 65 i 70 odsto građana nikad ne bi priznalo državu Kosovo, ni po cenu da ne uđemo u EU. Te informacije raduju. Ali, da li se samo kad nas posete anketari setimo da je Kosovo naše? Zanima li nas šta se tamo dešava? Ima li tamo Srba i koliko ih je? Kako žive? Pročitamo li bar jednom u 15 dana neku vest o dešavanjima na Kosovu i Metohiji?

Slabo… Najskuplja srpska reč više ne prodaje novine. Štrpce, Kosovska Mitrovica, Zvečan, Đakovica u naslovu kao da odbijaju čitaoce.Tamo gde uopšte i ima takvih naslova.Sve su ređi. Medijsku pažnju je Kosovo izgubilo odavno. Skrajnuto je u ćošak. A možda i dalje. Zašto? Urednička odluka ili nečiji viši interesi? Ili tržišni princip — čim se ne čita, sklanjaj ga što pre. Da ne sudimo sada o tome…

Prvo je, gotovo neprimetno, iz govora pojedinaca na vlasti, a i većine medija, nestala Metohija (metohom se u srednjovekovnoj Srbiji zvalo crkveno zemljište i to sve govori.)

Ostalo je Kosovo. Reč Kosovo… U međuvremenu je i ona počela da se gubi, da nestaje. Kao tema, kao naslov, kao teritorija… A kad se pojavi označava „državu“. To je ono što boli… Ali još više boli to što nam je to postalo normalno. Što više ne reagujemo, ne obaziremo se. Postali smo ravnodušni… Ili smo možda umorni od tereta Kosova i Metohije? Od bremena koje nosimo deceniju i po? Ophrvali su nas drugi problemi. Pitanje je samo imamo li pravo da budemo umorni od njega? Sme li KiM ijednom stanovniku ove naše države da bude breme? Da bude kiselo grožđe? Ako sme, onda smo ga priznali! Samo još da potpišemo!

Da Vas podsetimo:  Triptih o srbovanju: SRBOSRAM

Aleksandar Milačić

rs.sputniknews.com

1 KOMENTAR

 1. Sajdzo
  27. јула 2018. at 23:53
  MEDIJI SAHRANIŠE SRBIJU

  Siguran sam da danas mnoge evropske institucije pomno prate i dopunjavaju svoja saznanja o uticaju medija na pojedini narod. U konkretnom slučaju radi se o medijskoj manipulaciji nad srpskim narodom. Ceo svet sem Srba jasno vidi kako ta manipulacija uništava jedan narod i jednu državu. Na žalost javni mediji u Srbiji su potpuno zloupotrebljeni od strane Vučoća, i služe za njegovu ličnu promociju, i vrlo drsku ali uspešnu obmanu naroda. Rezultat takvog’ stanja je!? Srbija je danas potpuno uništena zemlja, a počinioci tog zla na čelu sa Vučićem još uvek su na slobodi. Pored medija u istom statusu je i sudstvo koje nije zaštitilo Srbiju od ove izdaje i pljačke. Na delu su laž i obmana naroda, a posledice te medijske nanipulacije su katastrofalne. Tvrdim da zbog ovakvog uništenja zemlje pravda mora sustići sve ove zlikovce. Naravno da to Evropa savršeno dobro vidi, ali ništa ne preduzima. Zašto? Zato što svojim ćutanjem ona čuva i ovu izdajničku vlast sa kojom ima i dogovor i nameru da potpuno uništi pravoslavnu Srbiju. Zbog naše saradnje sa Rusima Evropa javno pokazuje da više voli islamski nego pravoslavni Balkan. Na taj način hoće da neutrališe i Ruse i Srbe sa Balkana. U svim tim njenim podlim namerama Vučić im svesrdno pomaže. A za nerazuman srpski narod dvolični Vučić je važniji od sopstvene države. Za njim se i povode i njemu sve veruju, i tako zaslepljeni izgubiše državu.

  A sad’ malo da rezimiramo rezultate rada medija u Srbiji. Još jednom mora da se kaže da su svi mediji iz ličnih interesa svesno dozvolili ovu uzurpaciju. Danas vlada jednoumlje u Srbiji i nema političara koji bi se postideo zbog toga. Na medijima nema nikakve javne kritičke reči, odnosno nema suprotnog mišljenja, nema istine. Jednostavno narod nezna istinu o Vučićevim nedelima. Mora da se javno iznesu sve reperkusije takvog Vučićevog rada. A sigurno je samo jedno, da sve je radio i danas radi radi protiv nacionalnog interesa srpskog naroda. Recimo Srbi ne znaju šta je tačno dogovoreno i potpisano u briselskom sporazumu. Ne znaju koje i kako opljačkao Srbiju, ne znaju ništa ni o rasprodaji Srbije. Mora se reći da mediji krijući istinu od srpskog naroda održavaju ovu vlast na slobodi. Ni danas Srbi ne znaju da je ova vlast na čelu sa Vučićem opljačkala i izdala ovu zemlju, i stekla enormno bogatstvo. Da bi prikrio sva ta zla Vučić sve više postaje i dvoličan i nedorečen i polovičan pred srpskom javnošću. Sve se to jasno vidi i na tim njegovim presecanjima nekih vrpci i otvaranjem nekih novih tobož „preduzeća“ po Srbiji. I tu on uvek prikrije istinu, a to je da ta preduzeća nisu više naša već nekih stranih ološa. A i površna analiza jasno govori da je to ustvari otuđenje i uništenje Srbije. Dok to Srbi shvate ostaće bez igde ičeg’, a već su postali robovi u Srbiji. O tome mediji ni reči. I zakon kaže da svi oni koji svesno kriju istinu od naroda podležu krivičnom gonjenju. Da narod zna istinu drugačije bi se pesme pevale u Srbiji. Mi strpljivo čekamo to vreme…

  Brisel i Kosovo je krucijalna tema. A radi se o čistoj nacionalnoj izdaji. Vučić je daleko od očiju srpske javnosti predao Kosovo Albancima. Nemam vremena za postupnu elaboraciju ovih događaja pa ću temu Brisela i Kosova preskočiti!?…

  Takođe ova vlast je žrtvovala Srbe na svim tim kriznim područjima, i predala ih neprijateljima na milost i nemilost. I znajte da ova izdajnička vlast neće nikada ni braniti taj svesno ostavljen i žrtvovan srpski narod. Zapamtite ova vlast brani samo sopstvenu stolicu…

  Ponavljam, ova vlast je izdala, opljačkala i otuđila Srbiju. Ona to i dalje radi, i ta zla neće prestati sve dok vlast ima te proklete medije i sudstvo u svojim rukama. A čim izgubi kontrolu nad njima ona će da bi izbegla revoluciju kompletno pobeći preko granice. Dobro znaju šta ih posle toga čeka. Mnogi od tih „dobrica“ već znaju da ih čeka (samo) smrtna kazna, zbog silnog zla koja su počinili srpskom narodu. Ponavljam oni su toga potpuno svesni i svakog trenutka su spremni za bekstvo. A nama će neizostavno ostati samo pustoš, beda i teška patnja koju su nam oni ostavili…

  Da agonija bude još veća Srbi nestaju sa ovih prostora, jer nisu dorasli vremenu u kojem žive. Oni još ne vide niti prepoznaju krivce za ovu novonastalu situaciju. I umesto da tražimo bilo kakva rešenja za taj problem mi i sami ubrzavamo sam taj proces nestanka. Neko će postaviti i pitanje! Kako?
  Jednostavno bez ikakvog otpora mi smo pristali da nam Vučić javno islamči pravoslavnu veru u Srbiji. Uz to opet je lupio i jednu glupost!? Da će islamci popraviti srpski natalitet???
  Takođe bez pruženja ikakvog otpora Srbi su pristali da se Kosovo njihova (kolevka) ustupi drugoj naciji. Na kraju zbog izgubljenog patriotizma i državotvornosti, Srbi sada mirno gledaju kako im se rasprodaje rodna gruda, i to našim vekovnim neprijateljima. Po nagovoru Vučića i Amerikanaca Srbi više ne poštuju ni svoju istoriju, zaboravljaju svoje poreklo i svoje korene. Zato što se nisu suprostavili ovoj suludoj tezi, lično tvrdim da ovakav narod i ne treba da postoji na ovim prostorima. Srbi još neznaju da narod koji nema svoju istoriju i nije narod. Žao mi jee.
  Postoji i ona narodna: „Svako je krojač svoje sudbine“, ili ona: „Kako poseješ tako ćeš i da žanješ“. Ali za vas takve, ovo i nije nešto tako važno jer ovoga nema na televiziji.
  Žao mi je što mi mišta ne verujete.
  Za Vas mnogo je važnije da gledate vesti i da verujete Vučiću. I to mi je žao…
  Doduše sa velikim zakašnjenjem Vučića treba hitno okačiti o avalski toranj i podići spomen ploču. Brzo će te shvatiti i zašto!?. Biće to veliki pouk i svim budućim vlastima.
  Nismo isti!? Hvala…

  Piše: Jakovljević Slavko iz Bogutovca

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime