Diplomirao u narodnoj nošnji

1
955

djordje Foto: FBRStudent Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini, Đorđe Bogdanović iz Užica, odbranio je diplomski rad sa ocenom deset u šumadijskoj narodnoj nošnji, koja je stara 35 godina.

On je prvi student na Univerzitetu u Kragujevcu, ali i u Srbiji koji je branio diplomski rad u narodnoj nošnji. (prim. red. – među prvim studentima koji su u narodnoj nošnji odbranili svoj diplomski rad bio je Filip Živanović, o kome smo već pisali na SRBskom FBReporteru).

– Zbog velikog poštovanja prema tradiciji, ali i kao dugogodišnji igrač i pevač KUD Sevojno, odlučio sam da svečan čin odbrane diplomskog rada uveličam narodnom nošnjom. Ovo su prave vrednosti i pokušavam da afirmišem narodne običaje kroz igru i pesmu. Svi su se oduševili mojom idejom, naravno prethodno sam dobio dozvolu rukovodstva fakulteta, priča Bogdanović.

Porodica ga je upisala na fakultet u Jagodini, dok je on bio na međunarodnom fesitivalu u Rumuniji, tada je obećao drugarima iz ansambla da će diplomirati u narodnoj nošnji.

djordje-bogdanovic-2-jagodina-g-j Foto: CentralMedia, uziceoglasnatabla.com, infocentrala.rs– Obećanje sam ispunio i obukao narodnu nošnju. Kolege su mi odale priznanje na posebnosti i doslednosti. Mnogi nisu verovali da ću to i da uradim, kaže kroz osmeh Bogdanović.

On, inače, vodi folklornu sekciju i peva u horu fakulteta, a folkolorom se bavi 15 godina. Sala u kojoj je branio diplomski rad bila je dupke puna, a Bogdanovića su podržavali profesori, kolege i porodica. NJegove ambicije su da u nastavku naučnog rada stekne najviša zvanja i ostane na fakultetu kao predavač.

Bogdanović je diplomirao na studijskom programu Vaspitač u domovima na temu „Škola kao faktor organizacije slobodnog vremena mladih“, a njegov mentor je bila profesor Gordana Budimir Ninković.

___________

CentralMedia / FBR /

1 KOMENTAR

  1. Bravo za gospodina Bogdanovića. Ali pisac teksta treba da zna za Dr. Radomira Lukića svetskog a našeg sociologa, koji je upravo na Sorboni doktorirao u srpskoj narodnol nošnji. Voleo bi kada bi naši univerziteti to uveli kao obavezu. Zašto da ne?.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime