Dirljiva priča o devojčici pred kojom je velika karijera

0
1204

Natalija Drobnjak je naučila da se bori za svoje mesto pod suncem. Možda prerano sazrela sa svojih 16 godina, ova devojčica iz Opova zna i kako i zašto. Zbog teških životnih uslova, njeno detinjstvo nije proteklo kao kod većine njenih vršnjaka, ali Nata, kako je svi u Opovu zovu, ima veliko srce i dobrote za sve nas.

Natalija Drobnjak
Natalija Drobnjak

Natalija Drobnjak je odrasla u socijalno ugroženoj porodici sa bolesnom majkom i dva mlađa brata. Zbog teške bolesti i stalnih terapija, majka Snežana nije radno sposobna, tako da je ova porodica svoja jedina primanja imala od skromne socijalne pomoći. U nesuslovnom stambenom objektu u kojem žive, struja je često bila isključena, grejanje tokom zime zavisilo je od sakupljenog granja i kartona, a o internetu i kablovskoj televiziji, mogli su samo da maštaju. Sve to nije sprečilo Natu da bude odličan učenik u školi i gradi uspešnu sportsku karijeru.

Od kada zna za sebe Nata se brinula o svoja dva mlađa brata i pomagala majci u kućnim poslovima. Stizala je da redovno pohađa nastavu, odlazi na treninge, uči, spremi kuću, a kad zatreba i da ode u obližnju šumu kako bi nakupila i donela otpalo granje za ogrev.

Natalija Drobnjak danas živi internatu u Subotici gde pohađa srednju školu i trenira u Ženskom fudbalskom klubu „Spartak“. Teško je ovu devojčicu gracilne građe povezati sa fudbalom, ali samo dok je ne vidite sa loptom u kopačkama, a onda se menja sve. Kada zarola „bubamaru“ lopta kao da se „zalepi“ i dok je sa lakoćom prebacuje s jedne na drugu nogu, a zatim pimpluje glavom, a onda veštim potezom smiri na leđima. Međutim, nije Nata samo žongler s loptom. Njene igračke sposobnosti su na izuzetnom nivou, tako da joj fudbalski stručnjaci predviđaju ozbiljnu sportsku karijeru.

Da Vas podsetimo:  U selu Devet Jugovića ostalo devetoro Srba

Natalija je ponikla u Omladinskom fudbalskom klubu Stenli Vojvodina iz Opova, a kako nije bilo izdvojene ženske selekcije, utakmice je igrala za muški pionirski tim. Zbog toga je omiljena zabava nas koji sa tribina posmatramo utakmice mlađih kategorija, bila reakcija prisutnih roditelja iz protivničkog tima. Obično bi njihov komentar započinjao rečenicom: „Ma neće valjda devojčicu da ubaci u igru“, da bi nakon nekoliko minuta zaćutali i s nevericom se zagledali. Nata bi ravnopravno igrala sa dečacima i često brazilskim potezima izazivala aplauze publike.

– Nataliju sam slučajno „otkrio“ pre osam godina, kaže njen prvi trener Nenad Stojčić. Jedna mala devojčica sa konjskim repom uvek je bila tu oko fudbalskog igrališta i fantastično baratala sa loptom. Naravno, predložio sam joj da nam se pridruži i sve ostalo je istorija, sa osmehom priča Stojčić. Kada je u pitanju njena generacija Nata je sigurno najtalentovanija fudbalerka u Srbiji i siguran sam da je očekuje velika fudbalska karijera u ženskom fudbalu, kategoričan je trener Stenlija.

Natalija je vrlo brzo primećena tako da su usledili brojni pozivi za učešće na reprezentativnim kampovima i utakmicama u njenom godištu. Pored Stenlija trenirala je i u pančevačkom Dinamu, a zatim su usledili pozivi najvećih srpskih ženskih klubova. Mada je Crvena Zvezda insistirala da dođe u njene redove, Natalija se ipak odlučila za najtrofejniji i najorganizovaniji srpski ženski fudbalski klub Spartak iz Subotice.

2Odluka da ode iz Opova za nju je bila izuzetno teška jer nije želela da ostavi majku i braću. Međutim, upravo je na njihovo insistiranje Natalija “prelomila”.

Na pitanje da li će joj teško pasti odvajanje od porodice i život u internatu, Nata kaže da se odlučila za sportsku karijeru i sve ono što ona sa sobom nosi, tako da je svesna da će se zbog sporta morati mnogo toga odreći u svom životu. Mada joj obaveze u školi i klubu to često ne dozvoljavaju, svaki slobodan dan koristi da dođe u Opovo kako bi pomogla svojoj majci.

Da Vas podsetimo:  Sunčica Gorčić- jedina žena autolimar u Jablaničkom okrugu

Kao dobro dete naviklo na rad Nata se vrlo brzo snašla i u novoj sredini. Stekla je nove prijatelje u internatu gde živi, školi i klubu, nastavila je da ređa dobre ocene, ali i sportski napreduje. Kako je politika subotičkog kluba podmlađivanje ekipe prošle godine je počela da trenira sa prvim seniorskim timom Spartaka, a ubrzo je usledio i poziv u kadetsku reperezentaciju.

Što se tiče sportske karijere njene ambicije su visoke. Želi da zaigra i za seniorsku reprezentaciju, a karijeru nastavi u nekom velikom evropskom klubu. Dok se to ne dogodi naše fudbalske terene će ulepšavati devojčica sa konjiskim repićem, koja svojim pokretima i potezima neodoljivo podseća na, inače njenog fudbalskog uzora, brazilskog asa Ronaldinja.

www.juznibanat.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime