Razgaranje medijske lomače

0
2229

Dmitrovic_620x0Biografija novinara Ratka Dmitrovića prilično je zanimljiva. E-kapija o njemu ukratko beleži: „Novinarske i uredničke poslove obavljao je u Politici, NIN-u, na Radio-televiziji Srbije. Bio je pokretač i glavni i odgovorni urednik nedeljnika „Argument“. Poslednjih pet godina bio je glavni i odgovorni urednik frankfurktskih „Vesti“. Objavio je i roman „Beležnica profesora Miškovića“. Za direktora i glavnog urednika „Večernjih novosti“ imenovan je 16. maja 2013. godine.“

Najpre, da li slučajno, 1999. godine u nedeljniku Argument objavljen je intervju Aleksandra Vučića pod naslovom „Osvetiću se kad tad Slavku Ćuruviji za laži koje o meni objavljuje Dnevni Telegraf“. Danas je slučaj Ćuruvija „rešen“, i to samo zahvaljujući onome ko je pre petnaest godina, u Dmitrovićevom „Argumentu“, istom tom Ćuruviji otvoreno pretio. Sudbina i život često umeju da se poigraju događajima i ljudima.

argument

U svojim „Novostima“ (onlajn verzija) juče je Ratko Dmitrović objavio autorski članak pod naslovom Utisak o „Utisku“. Iako je u takvom Dmitrovićevom tekstu reč o utisku utiska, nikako se ne možemo oteti utisku, da je takvo „utiskivanje“ naručeno (utisnuto) sa određenog mesta. Možda nas takav utisak utisnutog „(o)tiska“ vara, ali Ratkova „logika“ i „solipsističko pravdanje“ gašenja jedne veoma gledane TV emisije, poprilično liči na logiku iz onih davnih posleratnih vremena (posle Drugog svetskog rata), kada su dva bez duše ostavljale trećeg bez glave.

Ključna tačka (stožer) Dmitrovićeve apologetske „logike“ smeštena je u jednom silogističkom „rebusu“, koji glasi: Vučić je u „Utisku“ gostovao, maltene, više nego sama voditeljka Bećković. Zašto bi, onda, neko ukidao emisiju u kojoj se i sam promovisao i predstavljao javnosti? Uostalom, Vučić se voditeljki Utiska obraćao prilično komotno – „Olja, pa vi znate da ja…“ Dakle, po Dmitrovićevom mišljenju, Aleksandar Vučić nije imao nikakvog ozbiljnog razloga da uništava ono što je, eto (zaključuje urednik Novosti) njemu išlo u prilog.

Da Vas podsetimo:  Novac građana za medije koji izmišljaju, šire paniku, krše prava dece i propagiraju vlast

oljaIz celog tog Dmitrovićevog nategnutog traktata oseća se mučnina autora, koji pokušava da neljudskom navuče masku ljudskosti. Dobio je radni zadatak – i sa te strane treba ga razumeti: veži konja gde ti gazda kaže! Zapravo, Dmitrović je umetnik preživljavanja, on je ekspert za to kako da se čovek održi na površini divljih voda; on je čovek svakog režima i „hvalopisac“ svake vlasti. Takav „tapšajući“ stav u srpskom medijskom i političkom vrtlogu pokazao se kao efikasan način da se zaštite vlastiti interesi. A onaj ko ne brine o svojim interesima, neće moći da se brine ni o tuđim, zar ne?

Naravno, Dmitrović nije „od juče“. On je stari novinarski vuk, koji tačno zna gde sme, a gde ne sme da zadre. Da bi objasnio naopako delo drugim naopakostima, on se hvata „slamke“ pod imenom BK TV. Gde je bila Olja Bećković, pita se Dmitrović „slavodobitno“ (kao da je upravo pronašao Dačićevo koferče s blagom), kada je režim (nasilno) zatvorio (ugasio) Televiziju „Braća Karić“? To je, bre, bilo „pravo gašenje“, a ne ovo oko jednog „beznačajnog utiska“, na kome se i premijer utiskivao (otiskivao) u narod, pa mu opet nije bilo žao da „otpusti“ svog vrlog PR „agenta“. Dmitrović nije stigao, a izgleda da je silno želeo da kaže, da je skidanje s programa emisije „Utisak nedelje“ bilo od najvišeg državnog interesa (time Srbije postaje nesporan „lider u regionu“), a dodatne uštede koje će se time postići jednake su polugodišnjem zbiru srpskog ispražnjenog (nula) budžeta. To je nešto nalik na premijerovo „skidanje“ penzija, kojim je on najpre „unesrećio“ svoje roditelje; i to samo zato da se drugi ne bi osetili diskriminisanim.

Da Vas podsetimo:  O nerešenim problemima novinarstva u Pančevu (a stvaraju se novi)

Da bi čitaocima do kraja ogadio i „Utisak“ i voditeljku te emisije, Dmitrović joj bez okolišenja, inkvizitorski (ili, pre, kompartijski, informbirovski) pripisuje „veštičarenje“, nekakvo „drugosrbijanstvo“ , pa i antisrpstvo, prilažući sebe sama (srpsku veličinu), kao neoborivi dokaz, na „oltar istine“; to jeste, svojom vlastitom glavom je garantovao da je lomača za Olju Bećković s pravom potpaljena. A da je to tako, poručuje nam urednik „Novosti“, potvrđuje i činjenica da je dotična začas izgorela i da dima nije ostalo ni za jedno duvanjenje s gazdom, odnosno, s naručiocem teksta.

Ipak, kazati da je „Utisak“ Olje Bećković imao malu gledanost, ta da se iz finansijskih razloga nije isplatilo vlasniku da tu emisiju i dalje zadrži na programu, može samo neko ko je krajnje nepošten i zlonameran. O samoj Olji Bećković svako ima pravo da misli šta hoće, da je dobar voditelj, da je zalutala u medijsku sferu, ali samo neko nedobronameran može reći da je njena emisija bila namenjena „uskom krugu ljudi koji za sebe kažu da su demokrate, slobodni intelektualci, liberali, najnapredniji deo društva“.

Freemedia160A zašto je ovde Dmitrović pomenuo demokrate? Da li to nekome treba da se posebno objašnjava? Pretpostavljamo, ne. No, ako ipak ima nekoga ko ne razume ovakvu vrstu „samoodbrane“, onda takav mora da pogleda zasedanje Narodne skupštine i prati tamošnja izlaganja predsednika SNS poslaničke grupe – Zorana Babića. Povika na lisicu, dok vukovi kuću rasturaju! Naime, veći zločin ne postoji od pravdanja sopstvenih zločina tuđim nedelima. To je ono što, izgleda, SNS jedino ume valjano da radi, da ubeđuje siroti narod kako nam zemlja propada po inerciji, koja traje godinama, a po onom impulsu za koji su krivi oni pre njih.

Da Vas podsetimo:  Nedokučivi G. Marić

Kako vidimo, Dmitroviću nije palo na pamet da, umesto BK Televizije, uzme za primer „Mentalno razgibavanje“, „Sarapin problem“ ili, možda, slučaj u njegovoj kući. U stvari, da bi se uopšte kandidovao kao neko ko pravi razliku između ogoljene političke batine i prava na slobodno (demokratsko) izražavanje, Dmitrović bi morao da objasni zašto je smenio Srđana Škora sa mesta urednika deska, odmah nakon što se ovaj, na RTS-u, kritički osvrnuo na rad premijera i aktuelne vlade. Neka potegne neki razložan argument ako ga ima (samo ne onaj o osveti iz Argumenta iz 1999. godine), pa neka nam još samo kaže, ko ga je zvao istog dana, još u ono vreme dok je Škoro pričao u jutarnjem programu RTS-a?

Za Korene

D. Gosteljski

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime