Dnevnik uvreda leskovačkih političara

1
962
Foto: printscreen

Poslednjih desetak dana tarajanja predizborne kampanje u Leskovcu u par navrata su aktivisti Srpske napredne stranke tvrdili da su bili mete verbalnih, pa čak i fizičkih napada političkih neistomišljenika, što je glasno osuđivao lider leskovačkih naprednjaka i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović. I njegovi protivnici u predizbornoj trci, čak i oni optuženi za vređanje, se slažu da nasilje, ma kakvog oblika bilo, nije rešenje.

Ipak, lokalni političari, kao da su zaboravili da su vređanja, prozivke, pa čak i fizički nasrtaji u lokalnom parlamentu u poslednje dve decenije bili svojevrsni model ponašanja u trkama za osvajanje vlasti.

U nastavku vam prilažemo deo takozvanog dnevnika uvreda leskovačkih političara, pa kada se prisetite nekadašnjih ispada, prošlonedeljni verbalni napadi deluju kao najobičnije izjave ljubavi:

Incident koji se i dalje pamti iz leskovačke skupštine jeste  tuča između obezbeđenja i tadašnjih odbornika Srpske radiklane stranke iz 2009. godine kada povređenih na sreću nije bilo, ali je pozlilo jednoj odbornici SRS-a, pa je intervenisala i Hitna pomoć.

Naime, radikali su tada pokušali da spreče nastavak sednice skupštine grada koja je prekinuta zato što su odbornici opozicionih SRS i DSS blokirali govornicu. Spor je nastao oko sudbine tri odbornička mandata iz Čovićeve SDP i lokalne stranke Gojka Veličkovića Kako je 30 odbornika opozicije neprestano zviždalo pištaljkama, predsednik Skupštine Živojin Stefanović odlučio je da se odbornici vladajuće većine povuku u salu za venčanja, gde je sednica i održana.

PESNIČENJE

Šef opozocione odborničke grupe SRS u Skupštini Leskovca Tomislav Ljubenović udario je u maju 2011. godine pesnicom bivšeg odbornika te stranke Gorana Zdravkovića i rasklatio mu zub. Incident se desio neposredno pre početka sednice Skupštine grada, u skupštinskom holu pred oko desetoro odbornika.

Leskovačka „spasovdanska koalicija“ (SNS uz podršku 13 stranaka) formirana je 2012. godine i pokrenula je tada protesta za rušenje vlasti ondašnjeg gradonačelnika Slobodana Kocića (DS). U jesen te godine kolona od oko 300 opozicionara je koračala Ulicom Babičkog odredaa i zviždala pred kućom tadašnje liderke Narodne partije u Leskovcu Slađane Mladenović zato što je ona odlučila da napusti koaliciju sa URS-om nakon njihove podrške koaliciji oko SNS-a. Vinovnici tadašnjih protesta, u pokušaju da obore vlast DS-a i SPS-a, skandirali su pred domom Slađane Mladenović uvredljive poruke nazivajući je „lopovom“ i „prostitukom“.

Da Vas podsetimo:  U Vojvodini tek 10 gradova ima ispravnu vodu za piće

“Spasovdanci” su tada bili ljuti na novinare što ne objavljuju uvrede na račun njihovih političkih rivala. Lider naprednjaka Goran Cvetanović žalio se da pojedini mediji objavljuju selektivne informacije, kao i da izvlače izolovane incidente sa konferencija na kojima njegova izlaganja traju i po 45 minuta. On j e tada tražio da se sa konferencije, kako je rekao, mora preneti sve čak i ružne reči izrečene na račun bilo koga.

„Mi smo se dogovorili: ako pojedine televizije i dalje nastave ovako da se ponašaju, svi ćemo potpisati dogovor da više ne želimo da ih primamo na našim konferencijama! Ja 45 minuta pričam da je Čogurić l….., da je ova (Slađana Mladenović i njena sestra) pr….Pričamo o krađi… A onda na postavljeno pitanje: Gorane zašto nosiš crvenu košulju, a ja kažem: zbog toga i toga, vi to objavite. Zaista neverovatno! Bojta (gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić) je, kao što vidite, sve ono što su pametni ljudi iz njegove stranke sklanjali prihvatio jer je njemu samo bitna, i dan danas, sopstvena g…. i fotelja u kojoj sedi“ nabrajao je Cvetanović.

IZNEVERENI ŽMIGAVAC

Bivši lider leskovačkih socijalista i jedan od osnivača SPS- a Živojin Stefanović – Žmigavac, sada već bivši radikal, vratio se u Socijalističku partiju Srbije  i ponovo je kandidat za odbornika na listi SPS-a.

Međutim, izgleda da je zaboravljeno da je Stefanović,za skupštinskom govornicom nekoliko godina unazad sadašnjeg lidera socijalista Ivicu Dačića  i druge pojedince iz vrha ove stranke nazivao “izdajicama i uništiteljima” Leskovca, “korumpiranim političkim pajacima”, onima koji su ga “izneverili i proterali iz Slobinog SPS-a”.

RODNA “RAVNOPRAVNOST”

Obornica Demokrtaske stranke u Leskovcu Jelena Spirić 2016. godine je  tvrdila da je reformista Dejan Mitić udario u hodniku Gradske kuće tokom zasedanja lokalnog parlamenta i zapretio novim fizičkim napadom, pa je zbog toga protiv njega podnela krivičnu prijavu policiji u ovom gradu. Do sukoba je, kako tvrdi šefica odbornika DS , došlo nakon svađe u Skupštini, u kojoj je Mitić demokrate častio rečima da su  “”bahati, bezobrazni, šlihtare, uvlakači..”, pošto je Spirićeva reagovala zbog toga što je Mitić kao jedini odbornik zatražio učešće u radnim skupštinskim telima.

Da Vas podsetimo:  Skupo zaduživanje Srbije

„U hodniku me je u u prolazu najpre napao i udario po ruci a zatim počeo da viče kako ću ja tek da dobijem svoje. Čitav slučaj sam prijavila MUP-u jer je nedopustivo da se bilo ko tako obračunava sa predstavnikom građana, a kamo li da se to dešava u Gradskoj kući„, kazala je tada  za Jugmediu Spirićeva.

NA IVICI PRISTOJNOSTI

Predstavnici vlasti i opozicije u decembru 2017. godine nikako nisu mogli da se slože ni oko čega u vezi sa predlogom budžeta za 2018. godinu, a tokom skupa tenziju je podiglo dvoje opozicionara svojim opaskama i ocenama, uglavnom na račun gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića, koje se retko, ili nikada nisu čule u skupštinkoj sali.

Predag Mitrović, potpredsednik Dveri, podigaoje tada tenziju i pomenuo nešto o čemu do tada javno niko nije govorio jer se radilo o ličnom gubitku.

„Gde ih čuvate tih 350 miliona dinara“, pitao je Mitrović, inače doktor ekonomskih nauka. (prim.nov – Pitao je gde je novac u iznosu od 350 miliona dinara kojim će se, kako je konstatovano u predlogu budžeta, pokriti 209 miliona dinara deficita).

Na to pitanje reagovao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, koji je, za razliku od prošle godine ležernije i samo povremeno odgovarao na pitanja, ali i opaske, odgovorivši: „U vašoj banci sigurno nisu“.

„Onda u vikendici koja je izgorela, gde“, pitao je Mitrović.

Usledio je odgovor: „Pa ako ste je vi zapalili…“, nije stigao da završi rečenicu gradonačelnik, a Mitrović je je kazao: „Nisam bio te sreće“, na šta je Cvetanović zatražio da se ova Mitrovićeva neumesna rečenica upamti.

MAGARCI, ŽIKA, PERA I MIKA

Vrhovni sud Republike Srbije ukinuo je 2018. godine pravosnažnu presudu veća Višeg suda u Leskovcu u kojoj se Dragan Savić, predsednik odborničke grupe SPS – a u lokalnom parlamentu, proglašava krivim za krivično delo uvrede protiv dvoje bivših članova Gradskog Odbora DSS-a u Leskovcu.

Da Vas podsetimo:  Kako su motorizovane Srbija i Jugoslavija

Savića su pre tri godine tužili Milica Momčilović i Ćosić Bratislav, nakon što je za govornicom izjavio da njega sa mesta Gradskog većnika smenjuje „takozvani savez šugavih magaraca koji čine Žika, Mika i Pera“.

Dragan Marinković
Izvor: jugmedia.rs

1 KOMENTAR

  1. Jako inspirativan naslov :Dnevnik uvreda leskovačkih političara, da jednom napišem još jedan, roman, samo bih promenio imena, i bio nedorečen, baš kao kolega po peru pisac i novinar u jednom dahu, Saša Ignjatović.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime