Dobitnik Svetosavske nagrade: „Van Srbije ne želim“

0
752

Nakon što je pre 3 godine kao srednjoškolac dobio najveće gradsko priznanje „11. januar“, Nišlija Jovan Milić, sada student Mašinskog fakulteta, u kolekciji nagrada ima i Svetosavsku – izabran je među 17 od 264 kandidovana pojedinca i institucije.

2016-02-01_225407
Jovan Milić dobitnik među 17 pojedinaca i institucija u celoj Srbiji

Iako često telefonom stižu pozivi i čestitke zbog prestižne nagrade koju mu je na Dan Svetog Save na svečanosti u Beogradu dodelio ministar Srđan Verbić, ovaj uspešni student stiže da se posveti i pripremanju ispita. Nagradu, kaže, posvećuje svojim sugrađanima.

Pogotovo onim Nišlijama koje svakog jutra u 7:15 idu zajedno sa mnom gradskom linijom 4. Svako od njih ima neku svoju priču, neku tugu, neki jad… Neka svako od naših Nišlija primi ovu nagradu i neka je oseti svojom – kaže Jovan.

Planira da posle fakulteta zaposlenje nađe u Srbiji, dok bi u inostranstvo išao samo na stručnu praksu.

Ja da napuštam svoju državu ne želim. Pogotovo su mi zanimljive izjave tipa: „Idite, deco“, „Ova zemlja ne vredi“… Možda je to tako, ali je najlakše da se kao kukavice povučemo. Ostanimo i borimo se za opstanak, za komšije, bake, deke. Ako Bog da, nadam se da ću moći da nastavim profesionalnu karijeru u Nišu, ako ne – onda sigurno u Srbiji. Ona je velika, koliko god je neki smanjivali – ističe Jovan.

2016-02-01_225627
Jovan se seća Rašinih fazona i fora; foto: FB profil Jovana Milića

Dok priprema ispite i završava brucošku godinu pronalazi vreme i za druge aktivnosti.

Humanitarne akcije, promovisanje nauke i organizacija sada već čuvenog takmičenja u bacanju bumeranga „Boom Fest“ samo su neke od njih.

Saznao je i da je nominovan za nagradu „Sakharov Prize“ koju dodeljuje Evropski parlament.

U obrazloženju Ministarstva prosvete piše da je Milić nagradu zaslužio kao jedan od najboljih učenika Mašinske škole „15. februar“ iz Niša u poslednjih 15 godina.

Da Vas podsetimo:  Nišlija studira u Engleskoj u doba korone u skoro praznom kampusu

Bavi se humanitarnim radom, pomaganjem mladim ljudima bez sigurne egzistencije i omladinskim preduzetništvom – obrazlažu iz Ministarstva.

Dodaju da je Jovan sa drugovima osnovao učeničku kompaniju za proizvodnju i distribuciju bumeranga po kojoj su on, ali i grad Niš, postali poznati i u svetu.

Svetosavska nagrada je, kao instituciji koja je dala izuzetan doprinos obrazovanju, dodeljena i Elektronskom fakultetu u Nišu.

S. Janačković

Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime