Dobrica i Miki

0
1173

2015-07-30_063721Veliku istinu je saopštio ovdašnji junak rijaliti programa, Miki Đuričić iz Kupinova. „Jadna je zemlja u kojoj sam ja zvezda“, rekao je Miki na suđenju povodom nekih od njegovih incidenata koji su ga i proslavili, gledajući masu novinara.

Jeste jadna, al stvar tako stoji. Miki je zahvaljujući opskurnim televizijskim formatima u kojima se neguje i promoviše ono najprimitivnije u nama zaista postao zvezda u celoj Srbiji.

Za razliku od njega, pokojni pisac, akademik i bivši predsednik države Dobrica Ćosić izgleda nije zvezda ni u rodnom selu.

Naime, Velika Drenova se podelila po pitanju da li mesnoj školi dati njegovo ime, a oni koji su protiv obrazlažu kako im on ništa nije doneo. Seljačka sklonost ka praktičnosti valjda podrazumeva kako bi Ćosić bio daleko cenjeniji da je umesto kilometara ispisanih stranica, asfaltirao koji kilometar puta ili opravio zgradu zadruge, što je u redu, da se ne prenebregava jedna činjenica. Asfaltirati može i Velja Ilić, šta tek sve može napraviti Dragan Marković Palma, ali teško da bi oni za života uspeli i da pročitaju ono što je Ćosić napisao.

Na kraju i ne treba da se mere Veljini i Palmini učinci sa Dobricinim – različite su to stvari – ali pitanje jeste čime je to Moša Pijade zadužio Veliku Drenovu pa da škola decenijama nosi njegovo ime, a čime se to toliko o zavičaj ogrešio Dobrica Ćosić da je njegovo ime sporno.

Verovatno ničim, Ćosić je samo kolaterala naše palanačke sklonosti da je lakše zažmuriti na nepodobštine stranca, nego svome priznati zasluge.

I možda je on na širem planu po mnogo čemu i problematičan, ali to nema nikakve veze sa onim za šta ga zemljaci terete i sumnjam da Velika Drenova ima neko jače ime koje bi moglo da se nađe iznad ulaznih vrata tamošnje škole. Ako neko zna, nek javi!

Da Vas podsetimo:  Petrijin venac oko broja 1

A što se škole u Kupinovu tiče, pod hitno joj treba dati ime Miroslava Mikija Đuričića. Dok mu zvezda ne potamni.

Autor: Ranko Pivljanin, Blic

Izvor: Magacin.org / Iskra.co

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime