Dočekajte Vaskrs spremne: 10 fantastičnih ideja za farbanje jaja koje MORATE da isprobate

0
219
Foto: printscreen

Bilo da jaja farbaju prirodnim ili veštačkim bojama, svake godine uoči Uskrsa domaćice se trude da nekim novim motivom ili nijansama ukrase uskršnja jaja. Pored tradicionalnih recepta za farbanje u lukovini sa listovima deteline, peršuna ili paprati, evo još nekoliko interesantnih, koji mogu da učine da za ovogodišnji trud dobijete sve pohvale vaših najmilijih.

1. MRAMORNA JAJA – Ljuske crnog ili belog luka iseckati na komade. Jaje pokvasiti, uvaljati malo u ljuske i umotati u aluminijumsku foliju ili u tanku najlon čarapu. Kuvati u šerpi sa bojom.

2. GUMICE za teglu vezati unakrsno u svim pravcima preko jajeta i farbati.

3. OBLICI – Izrezati čvršću lepljivu traku na trakice, tačkice, kvadratiće, trougliće, cvetiće, slova, pa lepiti po kuvanim jajima. Staviti ih u najlon čarapu i farbati u željenoj boji.

4. DžAK – Jaje uviti u parče mrežastog džaka od krompira, luka, narandži ili limuna, čvrsto vezati koncem i kuvati u boji.

5. TRADICIJA – Provereno dobre su prirodne boje za jaja koje se dobijaju od ljuske crnog ili crvenog luka, cvekle, orahovog lista, gospinog cveta, soka od zove. Ukrasiti se mogu sličicama ali i biljkama koje imaju dekorativan list kao što su peršun, detelina, paprat… Ako jaja kuvate u lukovini možete da dodate u vodu i razno aromatično bilje koje daje lep ukus.

6. ULjE – U manju posudu sa farbom za jaja doliti par kapi ulja. Kuvana jaja spustiti i brzo okretati.

7. MRVICE – Kuvano jaje premazati lepkom i uvaljati u šarene dekorativne mrvice ili prezlu.

8. ŠLjOKICE – Četkicom naneti lepak na određene delove jaja i uvaljati ih u srebrne šljokice za lice i telo.

9. KREP PAPIR – Iseći krep papir po mogućnosti tamnijih boja i iseći na tanke ali dugačke trake. U njih umotati kuvana još topla jaja i pažljivo ih spustiti u posudu sa hladnom vodom u koju je stavljena jedna kašika sirćeta, da se papir dobro prilepi. Izvaditi i ostaviti da se osuši, ali ne treba čekati da se papir skroz stegne. Najbolje je koristiti više nijansi ođednom, crvenu, žutu, plavu, zelenu… jer se dobijaju nesvakidašnje šare.

Da Vas podsetimo:  Starinski kolač za žutim filom: Mekan i sočan, bukvalno se topi u ustima

10. BRZO I LAKO – U kesu za zamrzivač sipati nekoliko kapi prehrambene tečne boje, može i više nijansi istovremeno, ubaciti kuvano jaje unutra i tapkati ga dok ne dobijete željenu boju i motiv.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime