Dodatno ugađanje arapskom partneru

0
637

Beograd, 27. septembra 2015.-Pripremljeno mesto za postavljanje kamena temeljca i tabla koja prikazuje kako ce izgledati finalni projekat. Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vucic i direktor IGL Hilsa Muhamed Alabar postavice danas kamen temeljac za gradnju "Beograda na vodi".Postavljanjem kamena temeljca za dve stambene kule i otvaranjem Savske promenade ce i zvanicno poceti izgradnja projekta "Beograd na vodi" vrednog 3,5 milijardi evra. FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIC/ nrU Skupštinu Srbije danas su stigle dopune zakona o realizaciji projekta „Beograd na vodi“, kojima se investitoru omogućava izdavanje posebne građevinske dozvole kako bi, kako je navela Vlada, mogao da primeni najsavremenije tehnike gradnje visokih objekata.

Kako se navodi u obrazloženju Predloga dopuna zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole radi realizacije projekta „Beograd na vodi“, u pitanju je posebna dozvola za pripremne radove.

Pod pripremnim radovima podrazumeva se rušenje postojećih objekata, izmeštanje infrastrukure, raščišćavanje terena, zemljani radovi, sondiranje terena.

Dodaje se da je investitor u praksi naišao na probleme, odnosno da zahtevne, najsloženije objekte u građevinskom smislu ne može da izvede ukoliko se ne izmeni zakon.

„Opravdanje za uvođenje ovog upravnog akta leži u činjenici da se u konkretnom slučaju radi o veoma zahtevnim objektima, koji zahtevaju i posebnu dinamiku i tehnologiju izvođenja radova, a pre svega se odnosi na mogućnost definisanja radova po fazama, na način da prva faza predstavlja postavljanje istražnih šipova i izvođenje ostalih srodnih radova koji ne predstavljaju izgradnju objekta“, navodi se u obrazloženju zakona.

Zakonom se precizira i da je reč o objektima površine preko 30.000 metara kvadratnih i da će se radovi izvoditi u dve faze.

Prva faza, za koju se izdaje građevinska dozvola, obuhvata izvođenje radova na izgradnji temelja objekta, dok se u drugoj fazi izgradnje glavnog objekata, koji se takođe izvodi u dve faze, planira završetak svih ostalih radova. Leks specijals o projektu „Beograd na vodi“ Skupština Srbije usvojila je u aprilu ove godine.

Tim zakonom je predviđeno da se na površini od oko 177 hektara izgradi više od milion kvadratnih metara stambenog prostora, oko 750.000 kvadratnih metara poslovnog i komercijalnog prostora, više od 62.000 kvadrata javnih sadržaja kao što su vrtići, škole, ustanove kulture, socijalne i zdravstvene zaštite i oko 242.000 kvadrata novih zelenih površina.

Da Vas podsetimo:  Leskovački apotekari naredne nedelje ispred Vlade traže zaostale plate

U septembru je postavljen kamen temeljac za izgradnju prve dve kule u okviru projekta „Beograd na vodi“.

Beta

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime