Dok je Vučić na vlasti, lažne vesti u medijima

2
856
Naslovne strane / Foto: printscreen(cenzolovka.rs)

Broj lažnih vesti koje tabloidi svakodnevno plasiraju uopšte nije iznenađujući a laž će umesto istinitih i proverenih vesti biti dominantna sve dok je na vlasti režim Aleksandra Vučića.

Ovako su sagovornici Danasa prokomentarisali informaciju da je u prvih šest meseci ove godine na naslovnicama Informera, Srpskog telegrafa, Kurira i lista Alo objavljeno najmanje 419 lažnih, neutemeljenih ili vesti čije navode nije moguće proveriti.

Predsednika NUNS-a Željka Bodrožića količina lažnih vesti uopšte nije iznenadila.

– Oni to rade iz dana u dan godinama, a kada bi se sproveo monitoring i svih lokalnih novina koje su deo propagandne mašinerije, dobili bismo cifru od nekoliko stotina laži na dnevnom nivou. Tako će biti, očigledno, dok god je Aleksandar Vučić na vlasti – ističe Bodrožić za Danas.

Programski urednik NDNV Dinko Gruhonjić smatra da će lažne vesti dominirati dok god postoje navedene novine koje ih plasiraju.

– One za to i postoje, ne samo da bi lagale i režale u službi režima, već pre svega da bi falsifikovale samu suštinu novinarstva i njegove uloge u društvu. Tabloidi lažu da bi percepcija javnosti o novinarima bila da su svi lažovi. I da onda javnost ne bi verovala novinarima. Na taj način izvršna vlast uništava važnog kontrolora – kaže Gruhonjić za Danas.

Bivši predsednik NUNS-a Slaviša Lekić napominje za naš list da nema lažnih vesti, već da postoje vesti sa jedne strane i laž sa druge.

– U temelju vesti su činjenice i ako ima i zrnca laži, onda to više nije vest. I postoje laži, koje se nikako ne mogu svrstati u neku od novinarskih formi, pogotovo ne – vesti. Reč je, dakle, o lažima a ne lažnim vestima koje objavljuju tabloidi i mene uopšte ne iznenađuje ova brojka. Malo je to u odnosu na ljudski, moralni i esnafski kapacitet novinarskih gromada kojima je srednje ime Laž: Dragan Laž Vučićević, Duško Laž Vukajlović, Saša Laž Milovanović i ostali Lažovi mogu više, jače, bolje… i tek ćemo se u to uveriti. Prosto, to se mora ukalkulisati u rizike življenja na ovim prostorima, nekako se podrazumeva – navodi naš sagovornik. On dodaje da njega mnogo više brinu oni što ne lažu tako gromoglasno, „jer, lagati možeš i kada ne kažeš ništa, kad ćutiš i žmuriš“.

Da Vas podsetimo:  UNS: Finansije su novinarima u Srbiji najveći problem

– Da se ne lažemo: ne lažu oni zato što im je laž u krvi, zato da bi prodali koji primerak više, zato da bi se nekom osvetili… Ne, oni lažu zato što je to profitabilno: redakcije koje najviše lažu na svojim naslovnim stranama ili u udarnim jutarnjim i specijalnim emisijama, na raznim konkursima za medije dobijaju najviše novca od države. Time vlast šalje nedvosmislenu poruku društvu – laž se isplati – ističe Lekić.

Da se laž isplati potvrđuje i istraživanje Raskrikavanja koje je osim broja lažnih vesti, navelo i cifre koje su tabloidi dobijali na konkursima za projektno sufinansiranje. Firme koje su izdavači ovih tabloida su tokom 2017. i 2018. godine na lokalnim konkursima sufinansirane sa više od 51 milion dinara. Tako je Medijska mreža doo, izdavač Srpskog telegrafa, dobila najmanje 22 miliona dinara za svoje projekte, a kompanija Adria Media Group, koja izdaje i list Kurir, dobila je više od 11 miliona dinara. Firmi Dnevne novine Alo doo, izdavaču istoimenog tabloida, pripalo je najmanje 12 miliona dinara, dok su firme u vlasništvu Dragana Vučićevića koje stoje iza tabloida Informer, dobile najmanje 6,2 miliona dinara.

Podsetimo, firme vlasnika Informera dobile su novac za propagiranje turističkih lepota Srbije i promociju gradova, a umesto toga prenosile su saopštenja lokalnih ogranaka SNS-a. Istovremeno, Informer je u poslednjih pet meseci 2018. godine prekršio novinarski kodeks čak 600 puta.

O Vučiću sve najbolje

„Zajedničko svim listovima koje smo analizirali je negativan stav prema liderima opozicije, protestima „1 od 5 miliona“ i susedima. Dragan Đilas je ime koje se ubedljivo najčešće spominje u negativnom kontekstu, a u nešto manjoj meri su zastupljeni i drugi opozicioni političari. Svoju naklonost tabloidi poklanjaju pre svega predsedniku Aleksandru Vučiću i SNS. Na naslovnim stranicama nije objavljena niti jedna vest koja kritički izveštava o nekoj Vučićevoj odluci. U isključivo pozitivnom svetlu prikazan je i predsednik Rusije Vladimir Putin, koji se gotovo uvek pojavljuje u ulozi spasitelja Srbije i koji je spreman da pošalje i vojsku kako bi odbranio Kosovo. Na naslovnim stranama se za šest meseci pojavio više desetina puta, a gotovo sve njegove izjave su ili prenete neprecizno ili su potpuno izmišljene“, navodi Raskrikavanje.

Da Vas podsetimo:  Miroslav Aleksić tužio novinarku koja je prva iznela optužbe polaznica njegove škole glume o seksualnom zlostavljanju

Katarina Živanović
Izvor: cenzolovka.rs

2 KOMENTARA

 1. Ovako su sagovornici Danasa prokomentarisali informaciju da je u prvih šest meseci ove godine na naslovnicama Informera, Srpskog telegrafa, Kurira i lista Alo objavljeno najmanje 419 lažnih, neutemeljenih ili vesti čije navode nije moguće proveriti.

  Ovi su oduvek prodavali maglu, nista bolji nisu bili ni za vreme bivsih vlada.
  Samo da pitam Katarinu Živanović, kad vec objavljuje koliko je ko dobio para, zasto ne objavi i za one antirezimske odnosno one koji su suprotnost ovima.
  Slucajno znam da mnogo vise para dobijaju mediji koji uzasno i brutalno popljuvase decu trenutnog predsednika. A to stvarno mrzim, mrzim kad neko pljuje decu bez obzira cija su.
  Nije 7 godina dug period ili 10, imamo mi pamcenje pa znamo kako su mediji lagali i za vreme bivsih vlastodrzaca u Srbiji.
  Ako zelite ostaviti utisak borca za istinu, onda vi iz cenzolovke objavite istinu i podatke za sve, ne pisite selektivno.
  I vrlo bitno, opozicione stranke koje imaju pravo da ucestvuju u radu parlamenta jesu one koje su presle cenzus na izborima i usle u Parlament, i moraju da rade za platu koju primaju a ne da mesecima u Parlament udju samo po platu ili na rucak posto im je jevtiniji nego u kafani.
  Na izborima su birani da brane interese svojih biraca a ne da bacaju toalet papir po gradu i bojkotuju rad.
  Jos se nije desilo da stranke koje su ispod cenzusa ucenjuju drzavu i vlast kao sto se trenutno desava u Srbiji a to nije ni demokratski ni posteno.
  Ne branim vladu niti predsednika, samo se bunim protiv selektivnih informacija jer time gospodjo Živanović postajete poput onih koje kritikujete.

 2. Ne pamtim da je ovako u medijima ikada bilo. Ovo je uzas. Hvala Bogu pa postoje koreni i jos nekoliko nezavisnih portala, gde covek moze da procita sta se stvarno desava.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime