Dok kitite jelku, zapitate li se odakle stižu ukrasi?

0
684

28468-nova-godina-580x0Kineski grad Jivu, koji se nalazi 300 kilometara južno od Šangaja, mediji ne nazivaju bez razloga „božićnim selom“.

Naime, on je dom čak šest stotina fabrika, u kojima se proizvodi 60 odsto svih novogodišnjih i božićnih ukrasa koji se prodaju širom sveta. Predmeti napravljeni u Jivuu prodaju se na čuvenom Međunarodnom robnom sajmu koji se održava u ovom gradu, a zatim se izvoze u različite krajeve planete.

U ovim fabrikama pretežno rade migranti, i to čak dvanaest sati dnevno za najviše 200-300 funti mesečno, a kako „Gardijan“ prenosi, mnogi od njih nisu ni sigurni šta je taj Božić koji ulepšavaju ljudima iz udaljenih delova sveta.

„Možda je to nešto kao (kineska) Nova godina za strance“, pretpostavio je devetnaestogodišnji Vej, radnik koji je u Jivu došao iz provincije Guejdžou, tokom razgovora za kinesku agenciju „Sina“.

Vej i njegov otac ceo dan provode praveći ukrase u obliku snežnih pahulja, pri čemu bivaju prekriveni materijalom koji koriste. Vejev otac na poslu nosi crveno-belu kapicu Deda Mraza – ne zbog ogržavanja božićnog duha na poslu, već kako bi se makar delimično zaštitio od tamnocrvene boje u prahu koja se raspršuje prostorijom.

T.P./Nationalgeographic.rs/ dnevno.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime