Dok palme njišu grane (3)

0
1507
Foto: unsplash.com

DOK PALME NJIŠU GRANE … ne stižem ga gledam Pink i RTS, pa tako propuštam neke važne događaje. Da nisam sinoć gledao Kesićevih 24 minuta, ne bih znao da je formirana nova napredna radikalna stranka – vođa napravio lapsus pa umesto, mi napredni Srbi, rekao mi radikali, što je u prepunoj sali pobornika izazvalo provalu oduševljenja i gromke aplauze, čak i bez komande Marka Đurića, poznatog dirigenta za aplauze, koji se nije video iz četvrtog reda, jer je vođa naložio da u prvim redovima sede radnici, seljaci i poštena inteligencija, koji u poslednje vreme masovno prilaze tom pokretu, sledeći svoje lokalne gurue – Jutku iz Brusa, Dragoljuba Simonovića iz Grocke, te direktore državnih ptreduzeća iz Lučana, Krušika i drugih. 

Vojislav Šešelj, vrhovni rodonačelnik tog pokreta, je bio opravdano odsutan zbog zauzetosti na sajmu knjiga gde je bio centralna ličnost – i on i njegov štand „Velika Srbija“, na kome je bilo veoma živo usled brojnih đačkih ekskurzija i slikanja sa oduševljenih nastavnicima i „mladim četnicima“ kako ih je domaćin nazvao – da li su roditelji te dece, koji su ih poslali u Beograd na sajam knjiga, bili saglasni sa tim, ostalo je nerazjašnjeno. No, da se vratim na saznanja koja su se na tom skupu čula i zablude sa kojima sam do danas živeo. 

Ja mislio da je sve počelo devedesetih godina prošlog veka, sa Miloševićem, Šešeljom i njihovim sledbenicima od kojih su i danas mnogi u vrhu vlasti – Vućić, Maja Gojković, do nedavno i Tomislav Nikolić, zatim Vulin, pa Dačić sa ekipom ministara iz SPS-a, te brojni poslanici i državni zvaničnici iz redova radikala, SPS-a, Jedinstvene Srbije i drugi, koji su bili direktno u vlasti i kad su rat na Kosovu i bombardovanje Srbije i počeli i završili se. 

Ja mislio da je za ekonomsko stanje u Srbiji od 2003. godine do dolaska na vlast ove garniture, najodgovorniji bio Mlađen Dinkić sa svojom ekipom – u kojoj je, na primer, bila i sadašnja potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, koji je bio neprikosnoveni kreator ekonomske i finansijske politike u zemlji, pa mi ni posle ovog skupa nije jasno zašto su ga ovi sadašnji angažovali odmah po dolasku na vlast – najpre otvoreno, a potom iz senke, što i danas traje. 

Ja mislio da je najodgovorniji čovek za sve sumnjive privatizacije iz tog vremena bio tadašnji direktor za privatizaciju Siniša Mali, sadašnji ministar finansija, koji je od dolaska ove garniture angažovan u vlasti na najodgovornijim poslovima.

Ja mislio da je u sferi unutrašnjih poslova iz tog vremena najodgovorniji bio tadašnji ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić koji je prelaskom u ovaj tabor i omogućio Srpskoj naprednoj stranci dolazak na vlast, u kojoj i danas zauzima mesto potprdsednika Vlade, sa kog pljuje po ondašnjoj vlasti, uključujući i na poslove koje je u ono vreme direktno vodio. Navodno svu vlast je u svojim rukama držao Tadić protiv čijih se odluka on bezuspešno borio, što  jednostavno ne može da bude tačno jer je Tadić i uzgubio vlast zato što je bio politički kilav i nije uspevao da obuzda Dačića i slične.  

Pogrešno sam sve to mislio jer na pomenutom skupu saznadoh da je propadanje Srbije trajalo sve do 2012. godine kada je ova garnitura došla na vlast, a da je nakon toga nastala svestrana obnova i svetla sadašnjost čiji smo danas svedoci, a naročito svetla budućnost koja nas tek očekuje.  

A što se tiče odgovornosti, podrazumeva se po difoltu da su za to odgovorni oni prethodni, koje kao što je pooznato predstavljju Đilas, Jeremić i Obradović.

Navikao sam vas nna viceve, pa se za kraj setih jednog bugarskog, još iz vremena INFORMBIRO-a: Objavili Bugari da će se u bioskopu prikazivati film pod nazivom „Baba dala vojniku“ – švedski, seksualni. Uskoro je usledila ispravka – nije švedski, nego sovjetski. Potom je usledila i druga ispravka – nije seksualni, nego socijalni. I na kraju – nije „Baba dala vojniku“, nego „Balada o vojniku“.

Svaka sličnost sa aktuelnim događanjima i ličnostima je isključena, jer ovi sadašnji i nemaju običaj da objavljuju ispravke – jednostavno piče dalje ne obazrući se na ono prethodno.

Dok palme njišu grane – prvi deo
Dok palme njišu grane – drugi deo

Da Vas podsetimo:  O kurvama i kurveštijama (2)*

Dragiša Čolić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime