Domove kulture pretvarali u klanice za Srbe

0
574

U bivšoj Jugoslaviji tokom ratova devedesetih kulturne ustanove bile su pretvorene u logore za ubijanje zarobljenika. Najdalje od svih otišle su ustaše, jer su posle jezivog perioda ubijanja i ponižavanja najviše Srba i Bošnjaka rešili da grade spomenike u čast svojim koljačima kako ne bi zaboravili miris srpske krvi i bola.

Domovi kulture u Vitezu, dvorac Kerestinec, Muzička škola u Zenici i bioskopska dvorana u Glogovcu. Sva ta mesta kulture 90-ih su bila mesta zločina.

Knjiga „Iza sedam logora“ Viktora Ivančića, Nemanje Stjepanovića i Hrvoja Polana podseća na ustanove kulture koje su u bivšoj Jugoslaviji tokom ratova devedesetih bile pretvorene u logore.

Prvi deo knjige pod naslovom „Spomenici razbratnosti“, sećanje je, ne samo na desetine nekadašnjih kulturnih ustanova koje su tokom sukoba bile mesta mučenja, prebijanja, ponižavanja i ubistava hiljada ljudi, već je i pokušaj da se objasni kako je koncept nacionalne kulture kojim je bio zaražen čitav region, predstavljao uvod u ratove devedesetih godina, piše DW.

Tako se navodi da je pred kapijom Vojne luke Lora u Splitu, podignut spomenik Vojne policije HV, čiji su pripadnici tamo mučili i ubijali ratne zarobljenike i civile srpske nacionalnosti.

U Domu kulture u Vitezu su Hrvati zatvarali Bošnjake, a tu se danas nalaze stranačke kancelarije HDZ, a tu je i spomen-soba poginulim vojnicima HVO.

Oni koji su tamo bili mučeni i maltretirani se i ne pominju.

U periodu 1991-1992, Hrvati su koristili i dvorac Kerestinec kao sabirni logor i mesto za mučenje Srba.

Izvor: nacionalist.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime