Donator SNS-a kupio zemlju za 30, pa je prodao opštini za 130 hiljada evra?

0
778
Zoran Jevtić / Foto: YouTube screenshot

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu proverava slučaj kada je Opština Mali Zvornik kupila od lokalne firme „Žarkovići“ njivu za nešto više od 124 hiljade evra, koju su ovi prethodno kupili za 31.000 evra.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) piše da je direktor „Žarkovića“ Nenad Nestorović, koji je donirao vladajuću Srpsku naprednu stranku 2017. godine.

Predsednik opštine Zoran Jevtić, kadar Srpske napredne stranke, kaže da nisu znali za koliko novca je ta zemlja prethodno kupljena i tvrdi da je kupoprodaja urađena po zakonu, što podrazumeva da je bilo procene zemljišta od strane Poreske uprave.

U zapisniku o proceni zemljišta, ekspozitura Poreske uprave, bez izlaska na teren, procenila je da posed površine 11.336 metara kvadratnih vredi 128.436 evra, tačnije 11,33 evra po metru kvadratnom. Poreska uprava nije odgovorila na upite CINS-a o ovom slučaju.

Direktor „Žarkovića“ Nenad Nestorović je, na pitanja o ceni njiva, rekao: „Vi mislite da smo mi platili 30.000 evra tu zemlju? Je l’ mislite da može da se kupi za 30.000 evra ta zemlja? A, vi imate ugovore. A, je l’ vi ako kupite kola za 12.000 evra, je l’ stavite celu cifru na ugovor?“

On je izjavio i da pri otkupu „nije znao za planove opštine da industrijsku zonu formira baš na toj lokaciji“, kao i da je zemlju kupio „lično radi sebe“.

Nestorović se na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije nalazi na spisku donatora SNS-a.

– Pa donirao sam svakoj stranci, uvek doniram. Šta je to, je l’ to neki veliki problem – upitao je i dodao da „nije ni u kakvoj sprezi sa lokalnom vlašću“, kao i da „nije član nijedne političke partije.

Da Vas podsetimo:  Budućnost Fijata u Srbiji: Tiha zebnja i katastrofične najave

Nekadašnji predsednik opštine Dragan Bogićević upozoravao je na ovu prodaju zemljišta i ranije i zbog svega je podneo krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu. Prema informacijama koje je CINS dobio, tužilaštvo proverava navode krivične prijave.

CINS navodi i da, pored toga što je opština to zemljište kupila pre dve godine, ono i dalje čeka investitora.

Izvor: vaseljenska.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime