Donbas: Slede odlučujuće bitke

0
1090

dragan-petrovic-ukrajina-mapa-

Potpuno je jasno da je Strelkov povukao pravi i u odlučnom trenutku strateški potez o povlačenju iz Slavjanska, Kramatorska i čitavog severozapadnog dela Donjecke oblasti pre nešto više od nedelju dana.

Strelkov je sa respektabilnim snagama, koje je uspeo da izvuče iz napred navedene regije došao u Donjeck (ojačavši sa manjim delom trupa i Gorlovku) i zajedno sa ostalim rukovodstvom DNR-LNR (Novorusije) pristupio reorganizaciji oružanih snaga, ali i čitave državne strukture i uprave.

Gvozdena klješta brojčano i tehnikom nadmoćne ukrajinske armije su spremala da se zatvore u više pravaca i dovedu Novorusiju na ivicu opstanka. Strelkov sa svojim snagama je prethodno mesecima vezivao u širem regionu Slavjanska i Kramatroska, nesrazmerno veće ukrajinske snage i kada je krenuo na jug u proboj, gotovo je bio potpuno opkoljen. Na Luganskom pravcu fronta snage LNR su se od podizanja „ATO akcije“ na nivo totalnog rata nakon 25 maja uglavnom snašle i u svojoj pozadini očistile preostale snage lojalne Kijevu (osim na luganskom aerodromu), a posebno važan uspeh je posedanje velikog dela graničnog prostora prema Rusiji.

Međutim, na prostoru DNR ima se utisak taj vremenski period nije adekvatno iskorišćen: ne samo da je izgubljeno u potpunosti primorje Azovskog mora, već je takođe u potpunosti pošlo za rukama ukrajinskim snagama da ponovo zauzmu čitav granični prostor između Donjecke oblasti i Rusije. U milionskom gradu Donjecku broj dobrovoljaca je bio ispod svake kritike i najmanji u Novorusiji, dok i izgradnja državnih organa i infrastrukture nije bila na nivou one u LNR.

Kada je Strelkov došao u Donjeck, suočio se između ostalog sa činjenicom da je prodor ukrajinskih snaga uz rusku granicu na jugu, došao za leđa LNR i pretio da potpuno uhvati u obruč Novorusiju i udalji je od ruske granice, što je bio glavni strateški cilj kijevske komande. Ukupan broj boraca sa kojima je u čitavoj Novorusiji raspolagao Strelkov kada je stigao u Donjeck nije bio veći od 14000 do 15000, pa se pristupilo ubrzanoj reorganizaciji vojske, uvođenju plate i subvencija za njihove porodice, komandnom i infrastrukturnom prekompenzacijom. Protekle sedmice prosečno je svaki dan po preko 500 dobrovoljaca i mobilisanih ulazilo u redove Narodne vojske, pa je Gubarev izjavio da je njihov broj sada već blizu 20 000.

Privreda, poreski sistem DNR i LNR su podređeni interesima Novorusije, njenoj oružanoj sili i odbrani od zahuktale ukrajinske ofanzive.

Da Vas podsetimo:  Državnim novcem ne možemo da kupimo zdarvu životnu sredinu i ljudi su se konačno pobunili

Tokom protekle sedmice, proruske snage su uspele da stabilizuju u potpunosti svesno skraćenu liniju fronta i da postignu i nekoliko pobeda nad kijevskim snagama. Najvažnije je to što je osujećen pokušaj potpunog odsecanja Novorusije od ruske granice i čak su u tom tankom i dugačkom koridoru naneti osetni porazi prokijevskoj vojsci. U isto vreme potpuno je eliminisan pokušaj razdvajanja saobraćajnica povezivanja Donjecke i Luganske aglomeracije. Izolovanim ukrajinskim jednicama na Donjeckom, kao i Luganskom aerodromu naneti su osetni gubici i one se nalaze u situaciji okruženja i preti im nestanak (uništenje ili kapitulacija, uz uočeno masovno dezertiranje).

U isto vreme ofanzivan, ali taktički vrlo rizičan poduhvat ukrajinskih snaga u pravcu obuhvatanja na jugu čitave DNR i potom pokušaj da se to uradi i sa preostalim delom granice prema Rusiji koju kontroliše LNR je zaustavljen i čak su na par mesta delovi vladinih trupa uhvaćeni u obruč. Kod uzvišenja Saur Mogli dolazi čak do presecanja krupnijih ukrajinskih snaga i sledi pokušaj njihovog ništavanja. Ovo je možda prilika da proruske snage nanesu žestok poraz prokijevskoj vojsci koji će imati veći značaj u daljem toku vođenja sukoba.

Sa jedne strane se pruža mogućnost da se u značajnoj ili čak najvećoj meri povrati deo granice sa Rusijom, odnosno dugački, a tanki koridor koji je proteklih nedelja posela ukrajinska vojska, što paralelno sa anuliranjem džepova u vidu luganskog i donjeckog aerodroma, može značiti mnogo toga važnog za Novorusiju: čvrsto posedanje granica sa Rusijom i anulira velika opasnosti odsecanja od ruske granice i ulaženja u strateški obruč neprijatelja; anuliranje tri postojeća fronta-džepa koji su do sada odvlačili značajan deo snaga proruskih (dugačak i uzak koridor uz granični prostor, te Luganski i Donjecki aerodrom); posedanje dva najveća aerodroma u regiji što ima potencijalno veliku blagodet za Novorusiju, uključujući i njene budueće komunikacije i stvaranje sopstvenih vazdušnih snaga, kao i sprečavanje njihovog daljnjeg korišćenja za vladine trupe; uništenje više hiljada ukrajinskih vojnika iz najelitnijih jedinica, pretežno sastavljenih od bojovnika iz oblasti Galicije i Nacionalne garde popunjavane aktivistima Desnog sektora; veliki dobitak u javnom mnjenju, što bi pospešilo mobilizaciju i umanjilo efekte vladine propagande nakon gubitka Slavjanska i Kramatorska, te sve zajedno bilo veliki podsticaj da se kijevski režim natera na ozbiljne pregovore i prihvati kompromis o daljoj sudbini Ukrajine u novonastalim okolnostima.

Da Vas podsetimo:  Da li će 27. juna biti potpisano priznanje nezavisnosti Kosova?

ukrajina-slavjansk-karta

Stabilizacija LNR i posebno DNR u proteklih desetak dana omogućuje Novorusiji da nastavi svoju daljnju borbu protiv kijevskog režima i otkloni makar deo nagomilanih problema, te se osposobi za samostalnu odbranu u verovatnoj kombinaciji odsustva do daljnjeg direktne ruske intervencije u narednom periodu. Sa druge strane velika taktička mogućnost, da i pod daljnjom ofanzivom ukrajinskih snaga i odbranbenim zadacima po pitanju Donjecke i Luganske aglomeracije, Strelkovu i opoločenicima se pružila velika šansa uništenja prorežimskih snaga okruženim na južnom graničnom koridoru uz rusku granicu i džepova u vidu luganskog i donjeckog aerodroma, što bi u slučaju uspeha, za proruske snage predstavljalo preokret u sukobu uz daljnju mogućnost sprovođenja i izvesne inicijative i čak ofanzivnih ratnih dejstava, što do sada nije bio slučaj.

Ukoliko se nastavi uspešno kao u proteklih desetak dana sa daljnjom izgradnjom državnih organa i (efikasne) administracije, preuzimanje finansijskih i privrednih tokova, medijske sfere i posebno njenih oružanih snaga (osnovana je i obaveštajna služba, osnažene su oklopne snage, nagoveštava se osnivanje vazdušnih), gde je posebno važna popuna i rast brojnog stanja vojske (planira se dostizanje brojnog stanja i do 30 000 ukupno boraca u sledećih mesec-dva), Novorusija bi zaista mogla da egzistira i bez nekog od direktnih oblika vojnog mešanja Rusije. Od svog nastanka LNR i DNR su se grčevito branile i u isto vreme paralelno sa time izgrađivale postupno državnu organizaciju. Izuzetak su bili samo mestimični gerilski vidovi otpora u dubini teritorije ukrajinskih snaga, računajući u par navrata i akcije van teritorije Luganskih i Donjeckih oblasti, uglavnom u Harkovskoj i Odeskoj oblasti, što su ipak, manje-više usamljeni slučajevi.

Nema sumnje da bi pobeda proruskih snaga u elinimisanju koridora uz rusku granicu, i posedanje dva aerodroma, oslobodila velike snage i energiju za ne samo odbranu postojećih linija fronta ispred Donjecka i Luganska, već i mougćnost povraćaja delova nedavno izgubljenih prostora LNR i DNR, i čak podsticaj aktivnijoj gerilskoj borbi na drugim susednim oblastima Jugoistoka.

dragan-petrovic-ukrajina-donjeck-i-lugansk_e

Mapa: Donjeck i Lugansk Klikni na sliku da je uvećaš

Svi napred navedeni procesi mogli bi dodatno da obodre i podstaknu one snage u ukrajinskom društvu i politici koje se zalažu za kompromis i prevazilaženje sadašnjeg stanja oružanih borbi, sprečavanja pregovora između severozapada i Kijeva i sa druge strane Jugoistoka zemlje. Postojeći ukrajinski sukob ima i socijalnu dimenziju, pošto tajkuni i deo kompradorske društvene elite podstican od SAD i globalističkih centara moći, predstavlja onu nepopustljivu i čak ekstremnu stranu nesklonu pregovorima, usaglašavanjima razlika i traženju kompromisa. Američka politika i globalistički centri moći, a paradoks je, u ukrajinskoj krizi u savezu i saradnji sa neofašističkim elementima i krajnjom desnicom, istrajavaju na zaoštravanju postojećih ukrajinskih protivrečnosti na religijskoj, regionalnoj i etničko-identitetskoj osnovi, dok je suština problema u principu na nasilno i vanparlamentarnoj promeni vlasti, na odbijanju demokratskog i civilizovanog dijaloga o evidentnim regionalnim razlikama i interesima, te postojanju identitetskih razlika, koje se ipak mogu usaglasiti i pretočiti u adekvatna institucionalna rešenja.

Da Vas podsetimo:  Generacija od koje mnogo toga zavisi

Veoma krupan problem je i u ekonomskoj i socijalnoj sferi, jer neoliberalni model ekonomije vođen u periodu vladavine „narandžastih“, a i u pojedinim ranijim epohama nezavisne Ukrajine, kao i enormne socijalne razlike proistekle iz toga kao i sumnjivo sprovedene privatizacije, stvorio je krah privrede i ogromne socijalne protivrečnosti. Tu ekonomsku i socijalnu krizu i brojne protivrečnosti postojeća pučistička vlada u Kijevu i predsednik Porošenko, kao predstavnik tajkunsko-oligarhijskog dela elite, niti su spremni, niti imaju mogućnosti i saglasnost američke politike da uspešno i na pravi način započnu da rešavaju.

Na čitavom Jugoistoku pak opstala je u najvećem industrija i bazične grane privrede, koje zapošljavaju još uvek stotine hiljada radnika i službenika, i mnogi od njih „rusku vesnu“ doživljavaju i kao mogućnost pokušaja rešavanja pored identitetsko-nacionalnih i ekonomskih i socijalnih pitanja. Upravo po pitnju LNR i DNR gde se začelo i socijalno pitanje i gde je započeta nacionalizacija imovine tajkuna, posebno onih koji su bili deo svrgnute nenarodne vlasti, ili se makar na različite načine vrši pritisak na njih da ustupe deo sredstava za socijalnu pomoć radnicima, nezaposlenima i samim državnim potrebama Novorusije.

Uostalom ono što u srži čini federalistički pokret na čitavom Jugoistoku (pored LNR i DNR i u oblastia Harkovskoj, Zaporoškoj, Nikolajveskoj, Dnjepropetrovskoj, Hersonskoj, Odeskoj) većinskim kod tamošnjih masa i svih slojeva stanovništva, je svest o njenom ekonomskom iskorišćavanju od strane Kijeva i severozapada, političkom podređivanju i svojoj ruskojezičkoj specifičnosti u odnosu na ostatak zemlje.

Stoga se sa pravom čini, da ako Novorusija na istoku opstane do zime, da će to samo po sebi izazvati krizu podrške kijevskom režimu u ostalim regijama Ukrajine, da se nastavi besomučni rat. Posebno pod naletom i ekonomsko-socijalnih problema, što može olakšati nastojanja ruske diplomatije da se postigne kompromisni mirovni sporazum gde je najvažnija tačka federalizacija i vanblokovska pozicija zemlje.

dr Dragan Petrović05_dragan-petrovic-200x200

(Srbin.info, Novi standard)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime