Dr Dragan Petrović: Bliži se poslednji trenutak da sprečimo izdaju Kosova

0
1529

Intervju dr Dragan Petrović za Balkan info: „Bliži se poslednji trenutak da sprečimo izdaju Kosova“ (video)

Internet ju tub televizija Balkan info, postoji već dve i po godine, i postala je pravo medijsko otkrovlјenje na potpuno kontrolisanom medijskom prostoru Vučićeve Srbije. Svakodnevno tačno u 9 sati ujutro, postavlјa se novi dvosatni intervju na ju tube Balkan info, sa nekom od poznatih ličnosti u oblasti nauke, politike, kulture na goruće političke i društvene teme. Iako postoji još nekoliko sličnih medijskih produkcija, nijedna od njih nije u tako kratkom roku stekla takvu naklonost gledalaca i javnog mnjenja kao Balkan info, a emisije voditelјa Teše Tešanovića, Marka Jeremića, Aleksandra Pavkovića Vukašina Nedelјkovića, po svojoj gledanosti ugrožavaju prestiž, inače nikad blokiranijih zvaničnih, ali i onih privatnih televizija u Srbiji. Razlog je pre svega u tome što su televizije sa nacionalnom frekvencijom, ali i one regionalne i lokalne, listom pod kontrolom Vučićevog režima i (ili) u isto vreme i anglo-američkih i EU sila, pa vesti i program na njima, gosti, liče jedni na drugu i sve manje zaslužuju poverenje gledaoca i javnog mnjenja. Tako postoje zapravo dve Srbije, jedna realna u prirodi, gde se primenjuje nekritički neoliberalna ekonomija i socijalni pristup, što dovodi do osiromašenja građana i društva, negativnog prirodnog priraštaja i migracije iz zemlјe, paralelno sa katastrofalnom državnom politikom, predajom putem Briselskog sporazuma Kosova i Metohije Prištini i dr. Nasuprot te sumorne stvarnosti u medijima predstavnici vlasti i mali broj kontrolisanih stručnjaka predstavlјa stanje u zemlјi kao Diznilend, bez mogućnosti bilo kakvog dijaloga sa opozicionim mišlјenjem, i čak šta više, bez gotovo ikakvog prisustva opozicionog mišlјenja u medijima .

Tako na alternativnim internet medijima poput Balkan info, Srpskog kolektiva i dr, defiluje stvarna srpska elita, ona zabranjena i blokirana, pa su prosečnan broj gledanosti tih emisija između pedeset i sto hilјada pregleda, a nekada i više stotina hilјada pregleda. Najbolјi pokazatelј je Balkan info, koji ima za sada 83 000 prijavlјenih stalnih pratioca, uz mnoštvo drugih koji sa raznih strana i meridijana povremeno prate ovaj program.

Naučni savetnik dr Dragan Petrović je gostovao 11 marta kod Teše Tešanovića u dvosatnom intervjuu, čija je glavna tema bila Kosovo i Metohija. Da li će Vučić nakon donošenja Briselskog sporazuma, koji je protivustavan i vrlo štetan za srpske državne interese, pokušati da ostvari i ono što je najavio: da omogući tzv. Kosovu stolicu u OUN, za šta bi ipak bio potreban referendum građana Srbije. Dr Petrović je analizirao sve okolnosti po ovom pitanju, gde je referendum građana nezaobilazan. Ukazao je na izuzetnu važnost da ako dođe do tog referenduma da se on obori, odnsono da se ne da prostor Vučiću da omogući tzv. Kosovu stolicu u OUN, posebno imajući u vidu postepenpu promenu odnosa snaga u svetu i da sve više država koje su čak i priznale Kosovo kao nezavisnu državu povlače tu odluku ili pokazuju spremnost da je preispitaju.

Analizirani su beogradski izbori koje je Vučić dobio, i gde je Petrović ukazivao na mnoštov nedemokratskih elemenata u i oko izbornog procesa, ali i na brojne propuste same opozicije.

U poslednjoj trećini ove dvosatne emisije, Petrović je kao stručnjak za Rusiju i postsovjetski prostor, govorio o ruskoj zvaničnoj politici i njenim efektima u samoj Rusiji, kao i u međunarodnim odnosima. Nakon predstojećih predsedničkih izbora u Rusiji, gde je sadašnji predsednik Putin favorit za još jedan mandat, Petrović nagoveštava dalјe poteze i politiku Rusije prema Balkanu, promene koje očekuje, ali i nedostatke koje je ta politika do sada imala naročito po pitanju Crne Gore, kao i u odnosu prema unutrašnjim prilikama u Srbiji. Naklonost tradicionalna ruske geopolitike prema pravoslavnom i slovenskom elementu na Balkanu po dr Petroviću nije sporna, što se može videti posebno po pitanju Kosova i Metohije, Republike Srpske, Makedonije, ali način delovanja, posebno tzv. meka moć bitno zaostaju za delovanjem većine zapadnih sila, pre svega SAD.

Intervju Balkan info

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime