Dr Dragan Petrović: Savremeni međunarodni odnosi u multipolarnom svetu

0
932

Savremeni međunarodni poredak je pred velikim iskušenjem i promenama, pošto se nalazi u fazi prelaska ka multipolarizmu. Region severnog Pacifika, sa akcentom na Dalekom istoku i središtem u Kini postaje središte svetske makroekonomije, što je prethodnih vekova bio upravo severni Atlantik (istočna obala Angloamerike i zapadna Evropa), čemu treba dodati da je Velika ekonomska kriza nastala 2008. po svojim strukturalnim uzrocima i najviše i posledicama pre svega zapadna, odnosno angloamerička. Posledice ekonomske krize dakle najviše pogađaju same SAD kako sa aspekta tzv. tvrde moći gde su najveći ekonomski gubici upravo američki, tako i sa aspekta meke moći, gde je krah neoliberalnog koncepta najviše pogodio anglosaksonske sile, što ubrzava prelazak svetskog poretka od monopolarnog (nastalog naglo nakon rušenja Berlinskog zida) gde je Amerika bila jedina supersila, a NATO jedini centar vojne moći, na sadašnje stanje multipolarizma u začetku, gde paralelno egzistira više svetskih sila, a Vašington je i dalјe vodeći, međutim bez mogućnosti kao ranije da samostalno ne samo kreira krizna žarišta u svetu (što i dalјe čini) već da ih i okončava prema svojim planovima i interesima (primer ukrajinske i sirijske krize).

Iako ovi planetarni procesi povremeno dovode do povećavanja sukoba interesa i čak kriza u određenim delovima sveta, pre svega zbog američke agresivne politike i pokušaja od strane Vašingtona da se prelazak na multipolarizam makar uspori, ako ne i zaustavi, Petrović ne veruje da to može dovesti do izbijanja velikog rata između svetskih sila, pre svega SAD i Rusije, zbog razornosti nuklearnog naoružanja, gde su one praktično egal, sa mugoćnostima višestrukog uništavanja planete u takvom apokaliptičnom sukobu. Sa druge strane migratorne krize, teroristički napadi i lokalni kontrolisani od strane velikih sila sukobi, pa i ratovi, će svakako postojati kao vid sofisticiranog oblika nadmetanja velikih. Ekonomska dimenzija, će biti daleko važniji vid ispolјavanja protivrečnosti velikih sila, gde upitno mesto dolara kao svetske valute, jačanje BRIKS, ŠOS, Evroazijske unije, izvesna kriza EU, predstavlјaju važne procese.

Da Vas podsetimo:  Fahreta im bitnija od Košara!

Dr Dragan Petrović je u svojim gostovanjima na novosadskim televizijama tv Kanal 9 u emisiji Otvoreni kanal kod voditelјke Vesne Rajković, i takođe u jednosatnoj emisiji Argumenti na tv Apolo kod voditelјa Branka Raduna, pored opštih kretanja u međunarodnim odnosima govorio konkretnije i o dalјem razvoju ukrajinske krize, ratu u Siriji, napetostima u Nagornom Karabahu i jermensko-azerbejdžanskim protivrečnostima, predstojećim predsedničkim izborima u SAD i Francuskoj…

Petrović se vezano za navedene procese u svetu i regionu, osvrnuo i na posledice i dalјa kretanja na Balkanu i srpskim prostorima.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime