DRI: Ministarstvo sporta dalo više od dve milijarde dinara sportskim savezima mimo pravila

0
930
Vanja Udovičić/Foto: Vikipedija

Ministarstvo omladine i sporta dodelilo je sredstva za 86 sportskih saveza u iznosu od 2.198.193.000 dinara bez procene kvaliteta godišnjih programa, navodi se u izveštaju Državne revizorske institucije (DRI) za 2018. godinu koji je objavljen i na portalu ove institucije.

Ministarstvo je ova sredstva opredelilo ignorišući sopstveni Pravilnik o odobravanju i finansiranju programa kojima se ostvaruje opšti interes u oblasti sporta prema kome je neophodno primeniti kriterijume za vrednovanje kvaliteta.

DRI se u svom izveštaju posebno osvrnula na tri sportska saveza koja su dobila sredstva – Savez za školski sport, Rvački savez i Sportski savez Srbije, ukazavši da su potrošili najmanje 26 miliona dinara na aktivnosti koje se, prema dostavljenoj dokumentaciji, ne mogu direktno povezati sa programima koji su im odobreni. Tek nakon reakcije revizora, ministarstvo je dostavilo dodatnu dokumentaciju na osnovu koje su troškovi u ukupnom iznosu od 8.886.000 naknadno opravdani.

Da se u Ministarstvu sporta i omladine baš i ne kontroliše način na koji se novac troši govori i nalaz državnog revizora da je preduzeću „Evropske univerzitetske igre 2020.“ d.o.o. odobrilo sredstva u iznosu od 50 miliona dinara, a da „nije izvršilo nadzor nad realizacijom Programa, odnosno kontrolu namenskog korišćenja odobrenih sredstava“ iz prethodne godine u iznosu od 143 miliona dinara.

Pištaljka je putem mejla pitala Ministarstvo kako je moguće da su tolika sredstva bez adekvatne kontrole i šta će uraditi po pitanju propusta na koje je ukazao revizor, ali odgovore do objavljivanja ovog teksta nismo dobili.

Na mnoge od nepravilnosti koje je u radu ministarstva pronašla DRI već nekoliko godina ukazuje i uzbunjivač Duško Petrović, koji je radio kao savetnik za školski, univerzitetski i rekreativni sport u ovom ministarstvu. Pošto je izvršio unutrašnje uzbunjivanje protiv Petrovića je pokrenut disciplinski postupak i uručen mu je otkaz, o čemu je pisao Blic.

Da Vas podsetimo:  Advokat Vladimir Gajić za Direktno: Ovo je tiranija, mini državni udar!

Izveštaj DRI koji je potpisao generalni državni revizor dr Duško Pejović ukazuje i na neke druge propuste „visokog prioriteta“ koje je tokom 2018. godine počinilo Ministarstvo omladine i sporta. Tu spadaju: prekoračenje troškova korićenja mobilnih telefona u iznosu od najmanje 254.000 dinara i otvaranje Visa Business platnih kartica kod Komercijalne banke bez odobrenja ministra finansija. Zatim, angažovanje dva lica po osnovu privremenih i povremenih poslova u trajanju dužem od zakonski propisanog roka, kao i angažovanje 27 lica na osnovu ugovora o delu suprotno propisima. Ukazano je i na problematično preuzimanje troškova izvođenja nepredviđenih radova i viškova radova na izgradnji sportskih terena u Arilju u iznosu od nešto manje od tri miliona dinara, „iako su isti izvođeni bez prethodno pribavljene pisane saglasnosti Ministarstva i bez sprovedenog odgovarajućeg postupka javne nabavke“, kao i na niz grešaka prilikom nabavke radova za izgradnju i rekonstrukciju više sportskih objekata ukupne vrednosti oko 300 miliona dinara.

Ministarstvo omladine i sporta dužno je da u roku od 90 dana od prijema izvaštaja podnese Državnoj revizorskoj instituciji tzv. odazivni izveštaj o otklanjanju otkrivenih nepravilnosti.

Milica Vojtek
Izvor: pistaljka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime