Drugi u svetu po iseljavanju mladih

0
724

Studenti-02Srbija je dve decenije prva u regionu po iseljavanju mladih i obrazovanih ljudi u inostranstvo, a druga u svetu, upozoreno je na Privrednom forumu mladih.

Potpredsednik Studentske konferencije univerziteta u Srbiji (SKONUS) i koordinartror projekta „Privredni forum mladih 2015“ Vladimir Radovanović rekao je da je prema podacima iz 2014. najviše nezaposlenih osoba u Srbiji starosti od 25 do 29 godina, odnosno oko 101.000 mladih, a da zatim slede nezaposleni od 20 do 24 godine, kojih ima oko 90.500.

„Trend povećavanja nezaposlenosti mladih traje od 2008. godine i nema naznaka da će biti prekinut“, istakao je Radovanović na Forumu, ističući da su pomenute stope nezaposlenosti mladih u Srbiji više nego u susednim i zemljama EU.

Prema njegovim rečima, skoro 80 odsto mladih čeka na zaposlenje duže od godinu dana, zbog čega mladi sve više smatraju da je u Srbiji nemoguće pronaći posao i zato odlaze iz Srbije. Radovanović je poručio da država mora da preduzme nešto i nakon školovanja mladima omogući da se zaposle.

Dekan Elektrotehničkiog fakulteta u Beogradu Branko Kovačević rekao je da je očigledno da postoji sistemska greška u odnosima države, privrede i obrazovanja, s obzirom da je najveći broj mladih nezaposlen. Kovačević je istakao da znanje treba da bude osnov privrede, kako bi ona bila konkurentna i profitabilna, a ne „šrafciger industriju“, aludirajući na industriju koja se bavi samo sklapanjem proizvoda od uvoznih delova.

„Od 1990. godine do danas smo izgubili oko milion radnika u sektoru industrije“, podsetio je Kovačević, govoreći o procesu deindustrijalizacije koja je u Srbiji, kako je rekao, „sprovedena nasilno“.

Pomoćnik ministra prosvete Milan Šuvakov je upozorio da naš obrazovni sistem još nema upisnu politiku za studiranje na fakultetima i da je predviđeno donošenje zakona o nacionalnom okvru kvalifikacija, koji će utvrditi naše potrebe za kadrovima, prema potrebama tržišta rada.

Da Vas podsetimo:  Englezi - Politika zla

Planirano je donošesnje zakona o visokoškokskom obrazovanju, kojim će biti sprovedena reforma u tom sistemu, rekao je Šuvakov. Pomoćnik ministra obrazovanja je pozvao da dobro razmisle koje će studije upisati, da ne biraju zanimanja za kojima nema tražnje na tržištu.

rs.n1info.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime