Država – to je SNS

Počinju pregovori Vojvodine sa Srbijom

2
795

nikola_selakovicSrpska napredna stranka donela je odluku da je spremna da razgovara sa demokratama o rešavanju pitanja Statuta Vojvodine, rekao je funkcioner SNS Nikola Selaković. Veoma čudno. U stvari, nije jasno ko je ovlastio SNS i vojvođanski ogranak Demokratske stranke da pregovaraju o tome kako će izgledati Statut Vojvodine.

Nikola Selaković je Tanjugu rekao da SNS prihvata incijativu potpredsednika DS Miodraga Rakića da kao država, ali i stranka, i mimo tehničke radne grupe koja se bavi tim pitanjem, razgovara sa DS o Statutu te pokrajine. Šta to znači, kada ministar pravde saopšti da je njegova stranka spremna da se „kao država“ bavi pitanjem Statuta Vojvodine. Ili je ovo, možda,  SNS DRŽAVA!? Nemoguće je ovde izbeći jedno podsećanje, a to je ona Čankova izjava data krajem 2012. godine, kada je on pretećim tonom rekao da se „sa Vojvodinom mora razgovarati da se ne bi pregovaralo“.

„SNS kao trenutno najača državotvorna snaga na političkoj sceni Srbije spremna je da razgovara sa DS o rešavanju pitanja Statuta AP Vojvodine i u tom smislu prihvatamo inacijtivu potpredsednika DS Rakića da kao država, ali i stranka i mimo tehničke radne grupe koju je formirala Skupština Vojvodine razgovaramo sa DS o pitanju Statuta pokrajine i njegovom rešavanju“, kaže Selaković.

Ali, otkud pravo političkoj stranci, pa makar ona bila i „državotvorna“ (druge stranke su valjda „nedržavotvorne“) poput SNS-a, da „razgovara“ sa drugom, isto tako „državotvornom“ strankom (vojvođanski DS), ali u „državi“ Vojvodini? Zar Srbija nema Ustav u kome je položaj AP Vojvodine jasno regulisan. O čemu tu može da se razgovara, to jeste, pregovara? Da li će se takav „razgovor“ voditi na isti ili sličan način kako je to učinjeno po pitanju srpske južne pokrajine – Kosova o Metohije?

Da Vas podsetimo:  Kad predsednik promoviše "Parove"...

Potpredsednik DS-a je u autorskom tekstu u „Politici“, pored ostalog, naglasio da je pitanje Vojvodine „suštinsko pitanje autonomije“, koje mora biti rešeno „političkim dogovorom“ ukoliko se želi postići „stabilno i dugoročno rešenje“.

„Može li se rešiti pitanje Statuta Vojvodine bez dijaloga sa SNS ili bez dijaloga sa DS u drugom slučaju. Pitanje Vojvodine je suštinsko pitanje autonomije koje mora biti rešeno političkim dogovorom ukoliko želimo stabilno i dugoročno rešenje“, rekao je Miodrag Rakić.

Otuda jasno vidimo prave namere vojvođanskog ogranka DS-a, koji danas, osim deklarativne, gotovo da nema nikakve druge veze sa svojom centralom u Beogradu. Vidimo da Rakić namerava da zanemari Ustav Srbije i stvar oko Statuta Vojvodine svede na „političko dogovaranje“. U svakoj normalnoj zemlji, ovakvo ponašanje  moralo bi doći pod udar zakona, jer o ustrojstvu jedne zemlje ne mogu da se dogovaraju ni „državotvorne“ ni „nedržavotvorne“ stranke.

Rakić je još izjavio i da je lažna dilema formulisana u pitanju hoće li DS biti politički partner SNS-a u vlasti, kao i da jedini politički blok koji može omogućiti modernizaciju Srbije naprednjacima i njenom lideru Aleksandru Vučiću jeste – Demokratska stranka .

„Demokratska stranka predstavlja i dalje modernizacijsko jezgro Srbije i da bi mogla da realizuje svoje ideje nužno je da se nađe način da u svom projektu mobiliše i onaj deo političkog društva koji je okupljen u okviru SNS-a i politički se personalizuje u Aleksandru Vučiću“, predlaže Rakić.

Vidimo da se ovde DS preporučuje SNS-u i Aleksandru Vučiću, a to se čini verovatno zato što je Rakić između Đilasa i Tadića odabrao ovog drugog za mesto šefa stranke. A Tadić se nikako ne bi mogao vratiti na čelo DS-a bez podrške vojvođanskih odbora Demokratske stranke. Tu je Bojan Pajtić dobio prostor da za Vojvodinu izbori jedan drugačiji status, koji će u kasnijem vremenu omogućiti da se Vojvodina uobliči kao država i na kraju se odvoji od Srbije.

Da Vas podsetimo:  Vlast, opozicija i duboka država - za šta služi Služba

Za www.koreni.rs

P. Petrović

like-button.net here

wordpress-themes.org here

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime