Đurić komanduje srpskim ministrima

0
637

2016-09-30_060111Kosovsko ministarstvo za povratak i zajednice (MZP) koje predvodi ministar Dalibor Jevtić je anekse memoranduma o saradnji sa opštinom Leposavić potpisalo tek 19. septembra. Radi se o obaveznom dokumentu koji ovo ministarstvo iz Prištine potpisuje sa opštinama u cilju saradnje i pomoći zajednicama, a sa čijim potpisivanjem se kasnilo duže od dva meseca, tvrdi gradonačelnik Leposavića, Dragan Jablanović. Aneksi su potpisani tek nakon što je Jablanović izašao u javnost sa navodima da rad njegovog kabineta opstruiše sam Jevtić, i nakon što je ovaj gradonačelnik sa Severa upozorio kabinet Ise Mustafe, kako dalje navodi, da bi potom iz kabineta kosovskog premijera intervenisali kod Jevtića. Kao najočigledniji primer te opstrukcije naveo je upravo nepotpisivanje ovih dokumenata, tvrdeći da je to usled toga što sam Jablanović nije kadar SNS-a, a ministrom kosovske vlade „komanduje“ prvi čovek Vlade Srbije zadužen za KiM, Marko Đurić. Jablanović je ovog puta izneo i optužbe da je pozadina problema koje ima u komunikaciji sa ministarstvom u Prištini i nezakonita zarada na tenderima za projekte. Odgovorio je i Jevtićev kabinet: Aneks memoranduma potpisan je onog trenutka kada je Opština Leposavić poslala zvaničan zahtev za realizaciju projekata u skladu sa odbrenim budžetskim sredstvima u skladu sa Zakonom. Ni na koji način nećemo kršiti nijedno slovo zakona. Jablanović krši proceduru, jer je samo 5 dana nakon potpisivanja aneksa Opština Leposavić poslala prvu fakturu za isplatu završenih radova, a aneks predviđa da predstavnik Ministarstva za zajednice i povratak, u svojstvu jednog od nadzornog organa, prati i vrši kontrolu svih radova na terenu. Postavlja se pitanje da li je moguće da se za 5 dana izvrše radovi u fakturisanoj vrednosti, a i da je to nekim čudom moguće, kako to da upravo nadzorni organ nije pozvan da te radove i potvrdi na samom terenu.​ Građani Leposavića ne treba budu na gubitku zbog neznanja onih koji vode opštinu. Služba za saradnju sa medijima Kancelarije za Kosovo i Metohiju kojoj smo juče, takođe, uputili pitanja u vezi sa Jablanovićevim navodima, kao i saradnjom sa njim, još uvek nije odgovorila.

Jablanović: Opstruišu Leposavić da bi pokazali da sam nesposoban kao gradonačelnik. Jevtić slagao javnost da je potpisao anekse, to je učinio tek pošto je rekao da je to učinio. Đurić njima komanduje. Pozadina je mafija

Opština Leposavić je još 9. juna dostavila Ministarstvu za zajednice i povratak zahtev za obezbeđivanje sredstava koja nisu realizovana kroz projekte iz 2015. godine. U zahtevu su, kako Jablanović navodi, bili tačno navedeni projekti, sa iznosima, a u ukupnom zbiru od 976.580,30 evra“.

Da Vas podsetimo:  Srpska dijaspora zahteva suđenje Vučiću posle ukidanja vanrednog stanja

Kada je Skupština Kosova 14. jula usvojila rebalans, stekli su se uslovi za potpisivanje aneksa dva memoranduma: prvog od 4. juna 2015. godine na iznos od 1.321.195 evra za 17 projekata i drugog, od 17. avgusta 2015. godine, na iznos od 16 9.805 evra, što ukupno iznosi 1.491.000 evra.

Jevtić, međutim, nije ove anekse potpisao. Jablanović tvrdi da nije postojao nijedan valjani razlog za to. Sa radovima se kasnilo, a kako je građevinska sezona bila na izmaku, Jablanović navodi da je sve vreme pokušavao da „izvrši uticaj“ ne bi li Jevtić potpisao ono „što mu je bila obaveza“, te da je na kraju morao da interveniše kod samog premijera Ise Mustafe i izađe i javno svedoči.

Povodom navoda gradonačelnika Leposavića Dragana Jablanovića, pitali smo Službu za saradnju sa medijima Kancelarije za Kosovo i Metohiju:

Da li je tačno da ministarstvom za zajednice i povratak u Prištini, iako ne formalno, u praksi upravlja Đurić?

Da li je tačno da se u radu direktora Kancelarije Vlade Srbije za KiM, konkretno u vezi sa saradnjom i komunikacijom sa kosovskim ministarstvima kojima upravljaju Srbi, vrše partijske aktivnosti i vodi partijska komunikacija?

Kako biste ocenili saradnju Kancelarije za KiM sa opštinom Leposavić i kabinetom gradonačelnika Jablanovića?

Na pitanja koja smo juče poslali još uvek čekamo odgovore.

„Ja sam pozivao, lično sam odlazio, išao sam i preko ministarstva za administraciju lokalne uprave. Nije tu, zauzet je, odgovarali su iz Jevtićevog ministarstva, iz drugog su mi rekli, ‘Dragane, neće da potpiše’. Onda sam morao da kontaktiram i kabinet premijera, Ise Mustafe, pa me je sledećeg jutra Jevtić pozvao,“ za KoSSev kaže Jablanović i objašnjava dalje:

„Tek me 20. septembra sekretarica ministra Jevtića obaveštava da je ministar potpisao anekse i da dođemo u ministarstvo, u Kosovo Polje da ih preuzmemo. Ja sam pozvao kabinet 19. ujutru, rekli su mi da nije tu, a potpis je od 19. septembra. Podsećam vas da je pre toga iz Jevtićevog ministarstva saopšteno da je potpisao anekse, a datum potpisa je usledio zapravo tek nakon moje izjave,“ kaže Jablanović.

Osim ovog dvomesečnog odlaganja da potpiše anekse za realizaciju projekata u najsevernijoj opštini, opstrukcije su, međutim, postojale i ranije, navodi dalje Jablanović.

„Jevtić je i u 2015.godini vršio opstrukciju u isplati sredstava i jedini je od osam ministarstava tražio od opštine Leposavić da u komisiji za otvaranje tendera obavezno bude jedan član iz njegovog ministarstva, iako je tendere raspisivala i sprovodila opština,“ kaže Jablanović i dodaje:

Da Vas podsetimo:  Republika Srpska posle epidemije „Kovida 19“ ili na koji način će Vučić svoju pomoć naplatiti Dodiku?

„Zbog ovakvog stava Ministarstva, prva plaćanja za deo poslova po projektima koji su završeni u 2015. godini su izvršena tek 25. decembra 2015. godine, a deo završenih poslova nisu platili do danas, iako su dobili račune u 2015. godini.“

Šta je motiv za ovu opstrukciju, pitali smo Jablanovića. Šta je mislio kada je, izlazeći prvi put u javnost sa ovim optužbama – naveo da je to usled toga što nije SNS kadar?

„Sve ide od Đurića. Đurić njima komanduje. Svi su SNS, ja im se suprotstavljam. Neću da slušam onako kako oni govore. Pozadina je mafija. Oni hoće da uzmu sve tendere, da urade 30%, drugo da podele. Ja im to ne dam. Sve vreme me Jevtić opstruisao i prošle godine kako bi prikazali da sam nesposoban gradonačelnik i da nisam realizovao projekte, a on sredstva ne pušta, ali ja imam sve dokumentovano.“

Jevtićev kabinet: Ni na koji način nećemo kršiti nijedno slovo zakona. Jablanović krši proceduru. Građani Leposavića da ne budu na gubitku zbog neznanja onih koji vode opštinu

Pitali smo kabinet ministra za povratak i zajednice, Dalibora Jevtića, kada su tačno potpisani aneksi memoranduma, odnosno da li je tačno da su potpisani nakon što je njegovo ministarstvo saopštilio da su oni potpisani, čime su uputili demantije optužbi Dragana Jablanovića.

Pročitajte još:

Privremeni organ Leposavića: Dragan Jablanović sam sebe opstruiše, njegov rad na granici zakona

Kosovsko ministarstvo za zajednice i povratak: Navodi Dragana Jablanovića neistiniti

Jablanović: Nisam obavešten da sam smenjen iz Upravljačkog tima, opštinu Leposavić opstruišu Marić i Jevtić

Iako u pisanom odgovoru na naša telefonom postavljena pitanja, nisu direktno odgovorili koji je datum u pitanju, Jevtićev kabinet je u pisanom odgovoru za naš portal naveo da je Aneks memoranduma potpisan „onog trenutka kada je Opština Leposavić poslala zvaničan zahtev za realizaciju projekata u skladu sa odobrenim budžetskim sredstvima u skladu sa Zakonom 05/L-109“.

Na pitanje da li je tačno da se iz ovog ministarstva vrši opstrukcija rada opštine Leposavić, odnosno rada kosovskog gradonačelnika, Dragana Jablanovića, Jevtićev kabinet je istakao da se u svom radu drže „isključivo zakona“, te da ukoliko „posvećenost za poštovanje Zakona za nekog znači opstrukciju u radu, onda problem nije kod Ministarstva za zajednice i povratak, već kod one strane koja teži ka kršenju procedura i zakona“.

Da Vas podsetimo:  Dijalog Srbije i Kosova: novi lek za stare probleme?

„Ministarstvo za zajednice i povratak, još jednom ističemo, ni na koji način neće kršiti niti jedno slovo zakona, kako ovog, tako bilo kog drugog,“ naglasili su, navodeći primer, sada kako oni tvrde – kršenja procedura od strane gradonačelnika Leposavića:

„Samo 5 dana nakon potpisivanja aneksa Memoranduma, Opština Leposavić poslala je prvu fakturu za isplatu završenih radova u okviru odobrenih projekata predviđenih upravo potpisanim aneksom, u iznosu od 365.000 evra i na taj način, ponovo kršeći i procedure, ali i sam aneks Memoranduma koji između ostalog predviđa da predstavnik Ministarstva za zajednice i povratak, u svojstvu jednog od nadzornog organa, prati i vrši kontrolu svih radova na terenu.“

„Dakle, prvo se postavlja logično pitanje da li je moguće da se za 5 dana izvrše radovi u fakturisanoj vrednosti, a i sve i da je to nekim čudom moguće, kako to da upravo nadzorni organ nije pozvan da te radove i potvrdi na samom terenu?“ – naveli su dalje.

Na naše pitanje da li je tačno da Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Marko Đurić, u praksi „komanduje“ ovim kosovskim ministarstvom, te da li je tačno da je pozadina ovog, sada već sukoba na relaciji gradonačelnik Leposavića, ministarstvo za povratak i zajednice – navodna „mafija“ i zarada od 70% na tenderima, kako je izneo Jablanović, Jevtićev kabinet je odgovorio:

„Ostale navode i neistine gospodina Jablanovića je nepotrebno komentarisati. Ministarstvo za zajednice i povratak će ostati posvećeno punom poštovanju svih zakona i procedura i ujedno pozivamo na isto tako poštovanje zakona i opštinu Leposavić, kako građani Leposavića ne bi bili na gubitku u smislu razvoja opštine Leposavić zbog neznanja onih koji danas vode opštinu.“

Gradonačelnik opštine Leposavić Dragan Jablanović je prvi put u javnost izašao sa optužbama na račun srpskih ministara u kosovskoj vladi i Kancelarije za KiM sredinom septembra. On je tada naveo da mu to što je jedan od dvojice gradonačelnika na KiM-u koji nisu iz redova Srpske napredne stranke – „otežava rad umnogome“, a da ga srpski ministri „iz redova SNS-a“ opstruišu u radu, kao i Privremeni organ opštine Leposavić, te i da je tražio da bude razrešen sa mesta predsednika privremenog opštinskog organa u Leposaviću, jer je „doveden u pitanje razvoj opštine“, s obzirom na to da, kako je rekao, dve godine njegova opština „nije dobijala nikakva sredstva iz Beograda“. Na njegove optužbe reagovali su potom i kosovsko ministarstvo za zajednice i povratak i Privremeni organ opštine Leposavić, demantujući ove tvrdnje.

KoSSev

345

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime