Dušu ne damo!

0
810
Novak Đoković sa badnjakom / Foto: printscreen

U tvojoj i mojoj Crnoj Gori, Novače junače, sveće se u dušama naroda jedino ne upališe u Ulcinju, Tuzima, Plavu i Cetinju. Za Ulcinj, Plav i Tuzi znamo zašto! Za Cetinje sami đavo zna! Svi smo mi u Božjim ili đavoljim rukama

Nije ti lako da bitke biješ za boje prokužene Srbije. Samo ti znaš iz koje si se pustoši uzdigao u visine sinji sine Srbine.

Usudom osuđeni, samosakećenjem smo sebe zabranjivali. Najbolje sinove za tuđe dobro zatvarali. Mozak i danas sunetimo kako bi se sebi svetili.

Saplićemo se u snazi i usponu “blagotelećim” vizijama slepih glavara vođeni. Cilj odavno nije pobeda naroda već trijumf sujeta, ega i gladnih očiju pohlepe. Često likujemo nečastivom egzaltirano sluđeni, radujemo se porazima više nego pobedama.
Ne prezamo da nam pod sopstvenim kopitima pokolenja stradaju…

Ali naše majke Nikole, Mihaile, Njegoše, Nikolaje, Novake rađaju.
Umesto da promovišemo svoju kulturu, istoriju koja se ne čita niti pripoveda već peva, mi i dalji lažemo sebe. “Podržava nas Holivud”, objavi neki magazin. A gotovo da nema filma ili serije da neki Srbin nije zločinac, negativac ili najblaže loš momak. Zato je tvoj glas gromak, prodoran i zlatonosan.

Vidovdan iz tvoga grla pobedu nosi na grudima zlatnih orlova. Tvoj se poklič čuje daleko. Tvoj glas probija tamu predrasuda.

Daje nam nadu da smo još živi, da negde u oltaru čednu molitvu pravednik uznosi, da su nam gresi koliko toliko okajani, da nismo ostavljeni i izdani, raspušteni i napušteni! A zvone zvona od Fruške Gore, Avale, Zlatara i Zlatibora od Kopaonika, Goča i Durmitora, od Dinare do Tare, Majevice i Romanije, Lovćena i Orjena, Sinje planine i Jelice…

U tvojoj i mojoj Crnoj Gori, Novače junače, sveće se u dušama naroda jedino ne upališe u Ulcinju, Tuzima, Plavu i Cetinju.

Da Vas podsetimo:  Albanski istoričar tvrdi da su Dečani – „albansko istorijsko nasleđe“!

Za Ulcinj, Plav i Tuzi znamo zašto! Za Cetinje sami đavo zna! Svi smo mi u Božjim ili đavoljim rukama.

Mišo Vujović
Izvor: in4s.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime