DVA meseca pred kraj 2016. poslanici usvajaju plan učešća vojske za OVU godinu

0
865

04-kzn-dveri-bosko-obradovic-srdjan-nogo-2016-11-02-1024x543Dveri su saglasne sa učešćem Vojske Srbije u mirovnim operacijama UN, ali smo protiv učešća Vojske Srbije u mirovnim operacijama u organizaciji EU, posebno ako smo uslovljeni time na daljem, pogubnom putu Srbije u EU. Nemoguće je izjednačiti NATO i Rusiju.

Predsednik i zamenik predsednika PG Dveri, Boško Obradović i Srđan Nogo konstatovali su da je učešće Vojske Srbije u mirovnim operacijama u organizaciji EU, posebno ako smo uslovljeni time na daljem, pogubnom putu Srbije u EU, apsolutno neprihvatljive.

Bolje je da Vojska Srbije brine o Migrantskoj krizi koja  ugrožava bezbednost naših granica,  a ne da šaljemo vojnike u mirovne multinacionalne misije.

Srđan Nogo, upitao je da li je ministar upoznat da je nakon 17 godina od bombardovanja u Srbiji epidemija kancera kao posledica NATO bombardovanja i da li u Vojsci Srbije postoji centar koji prati radioaktivnost i posledice istog.

Ministar je odgovorio da postoji takav centar na VMA. Dveri će u narednom periodu tražiti detaljnije informacije o radu ovog centra, kako bi javnost saznala kakve su posledice po stanovništvo Srbije nakon bombardovanja NATO bombama sa osiromašenim uranijumom.

U cilju jasnog definisanja stanja u Vojsci Srbije, narodni poslanici Dveri postavili su niz pitanja ministru vojnom g. Đorđeviću:

  1. Kako možemo biti vojno neutralni, tj. imati isti odnos i prema onima koji su nas bombardovali i prema onima koji nas nikada nisu bombardovali, i prema NATO i prema Rusiji?
  2. Zašto idemo u mirovne operacije širom sveta da bismo učili vojni zanat, a penzionisali smo većinu vrhunskih i relativno mladih oficira sa ratnim iskustvom?
  3. Da li će više sporazuma o saradnji sa NATO paktom završiti učlanjenjem u ovaj vojni savez?
  4. Da li treba slati vojnike širom sveta u trenutku kada ogromna migrantska kriza u Evropi traži zaštitu naših granica, za šta nemamo dovoljno vojnika?
  5. Da li ćete u sklopu usklađivanja spoljne politike i bezbednosti sa EU po prvi put u srpskoj istoriji stati na stranu protiv Rusije?
  6. Da li iza misija EU po svetu zapravo stoje interesi NATO pakta?
  7. Da li je ravnopravan odnos naše države sa NATO i Rusijom kada sa NATO imamo 10, a sa Rusijom 1 zajedničku vojnu vežbu?
  8. Da li logikom vojne neutralnosti  ravnopravnosti treba da uzmemo učešća u mirovnim operacijama Ruske Federacije u Siriji?
  9. Koji procenat srpskih vojnika od ukupnog broja aktivnih vojnika je angažovan u mirovnim operacijama?
  10. Zašto se ne vraća redovno služenje vojnog roka kada to želi više od 70% građana Srbije?

Informativna služba Srpskog pokreta Dveri

***

Skupština Srbije završila rad, nastavak u utorak

Poslanici Skupštine Srbije sinoć su završili raspravu o predlogu odluka o učešću vojske u mirovnim operacijama UN i EU, a nastaviće rad u utorak, 8. novembra.

Tokom dana, većina poslanika u Skupštini Srbije najavila je da će podržati učešće snaga odbrane Srbije u multinacionalnim operacijama i reklo da se time doprinosi očuvanju svetskog mira i stabilnosti.

Poslanik Liberalno demokratske partije (LDP) Nenad Milić naveo je da ta stranka podržava učešće u međunarodnim mirovnim operacijama, jer se njima doprinosi u izgradnji i očuvanju mira u regionu i svetu.
Poslanik Socijaldemokratske stranke (SDS) Goran Bogdanović takođe je najavio podršku, uz navode da se time doprinosi jačanju bezbednosti Srbije, ali i svetskoj bezbednosti.

Poslanik Demokratske stranke (DS) Radoslav Milojičić rekao je da će i ta stranka podržati učešće vojske u tim misijama, ali je raspravu iskoristio da skrene pažnju na male plate pripadnika VS i neopremljenost vojske. Milojičić, ali i poslanik Srpske radikalne stranke Božidar Delić, negodovali su što se godišnji plan o učešću u multinacionalnim operacijama za 2016. usvaja dva meseca pre isteka godine, ističući da je to neprihvatljivo.

Delić je rekao da Srbija mora da pokaže da ima dostojanstvo i da pamti, tako da ne može da prihvati svaku misiju i da su oni apsolutno protiv da se u pojedine zemlje šalju pripadnici VS.

Poslanik Dveri Srđan Nogo rekao je da su mirovne misije u organizaciji EU apsolutno neprihvatljive i da nisu u interesu Srbije i da su one pre svega paravan za NATO.

Poslanica Srpske napredne stranke Marija Obradović rekla je da je učešće pripadnika VS vrlo važan element spoljne politike i aktivan činilac u očuvanju međunarodnog mira i bezbednosti.

Da Vas podsetimo:  Počela je Skupština i imamo nove poslanike zbog kojih ćemo menjati kanal

Ona je odgovorili i poslaniku SRS-a o potrebi da se ne učestvuje u pojedinim misijama, ocenivši da takve izjave ne znače ništa drugo nego pozivanje na izolaciju.

Poslanici Skupštine Srbije su razmatrali plan učešća vojske i policije u operacijama UN i EU u 2017, po kome je predviđeno angažovanje do 700 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i 18 iz redova Ministarstva unutrašnjih poslova.

U utorak, 8. novembra, skupština će nastaviti rad razmatranjem amandmana i na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama.

BETA

https://facebookreporter.org

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime