Kratak uzlet Slavice i Saše… Pokondirene tikve i tikvani

12
1959
Foto: dailymail / gosteljski

Da li se i vama čini da se Saša Janković, u poslednje vreme, ponaša veoma čudno? Dobija se utisak da nije u stanju da sagleda realno svet koji ga okružuje. Pre nekih sedam dana, na svom tviter nalogu, Janković se javio iz hotelske sobe, iz Beča. Tamo se, veli, nije bečio, već se grčio. A zašto se grčio? Ostalo je nejasno, da li zato što su njegovi bliski saradnici „beščasni, podli i loši ljudi“ – ili tu generalno misli na polje politike. Bez obzira na koga je mislio, ostaje činjenica da se on iz nekih razloga nije snašao u takvom rđavom okruženju. A zašto se nije snašao? Da li zato što je on sve suprotno od onih na koje se žali? To sigurno nije, ali moguće je da je Saša odnekud poverovao nekome, možda svojim najbližima, koji su ga ubeđivali da je on častan i dobar čovek?

Ipak, bez obzira koliko je Saša u pravu ili nije u pravu, ostaje podatak da je on sedeo „zgrčen od stresa i besa u hotelskoj sobi u centru Beča“. Narod bi rekao, baš je našao gde će da očajava i pati! Bolje i u hotelskoj sobi usred Beča, dodao bi cinik, nego negde na ulici, poput brojnih nesrećnika kojima izvršitelji na ime duga oduzimaju kuće po Srbiji. Istina, kasnije je Saša Janković objasnio da uopšte nije važno ko koliko para ima ili gde boravi, jer se podjednako dobro vidi „i iz Ćićevca i iz Beča“ da je sva Srbija „zgrčena i besna“.

Da Vas podsetimo:  Izbori kao izvor zaraze u Srbiji

Svakako da se tvrdnja o patnji u Srbiji ne može pobiti, jer svako ko hoće da vidi, odmah primećuje silnu nesreću koja je obuzela svaki kutak naše zemlje. Ali, teško da se iko može složiti da je ta patnja jednaka i u Ćićevcu i u Beču, jer većina meštana Ćićevca mogu Beč da vide samo na razglednici, a onaj iz Beča (građanin, turista, političar) može da trkne do Ćićevca u svakom trenutku, odnosno, kad god mu se prohte.

Nije slučajna ona narodna, da „sit gladnome ne veruje“, pa je otuda teško pretpostaviti da bi Saša Janković mogao da iskoči iz takvog „folklornog“ klišea. To jeste, iluzorno je i pomisliti da je nekadašnji „zaštitnik građana“ odjezdio u Beč, da bi tamo razmišljao o teškoj sudbini svoje zemlje i građana Srbije. To ga, verovatno, zanima isto onoliko koliko neku babu u Ćićevcu zanima teorija Big-banga ili neka studija o galaksijama, kvazarima, crnim rupama i, uopšte, o razvoju (širenju i grčenju!) svemira.

Svi su loši, samo ja sam dobar“ – izgleda, srž je poruke koju je bivši ombudsman otposlao iz Beča svom „voljenom puku“. Hvala Saša, nemoj, dosta nam je; imali smo dovoljno takvih koji su bili „časni“ i žrtvovali se za narodno dobro – sad nam treba još jedan sličan…? Ne, hvala! Zaista bi nam to bilo previše, ma koliko se grčili ili bili besni i stresni!

A pravi problem Sašinog grčenja, kasnije ćemo doznati, bio je sasvim druge prirode. Zapravo, u bes i brigu (pa i grčenje) bacila ga loša perspektiva PSG, na čije čelo je on postavljen voljom 100 javnih ličnosti Srbije. Mnogi od ovih stotinu kasnije su se ogradili od Jankovića i pokajali se što su onako naivno podržali tog čoveka u nadmetanju za predsednika Srbije. Poredili su ga čak i sa Dušanom Silnim (na kojeg, istina, pomalo liči), time šaljući poruku javnosti da će Saša obnoviti i oporaviti srpsku državu, da ne kažemo „carstvo“.

Da Vas podsetimo:  I „najstariji dnevni list na Balkanu“ polako se gubi u medijskoj pomračini Srbije

Ono što većini naroda, izgleda, nije bilo jasno, jeste „podatak“ da su Janković i PSG projekat istih onih snaga sa Zapada, koje su instalirale Aleksandra Vučića na čelo države. Igra je dobro zamišljena, ali njegovi gospodari nisu računali na onoliko Jankovićevo samoljublje i ogromnu ličnu ambiciju, da jednog dana uistinu zameni Vučića i bude neprikosnoveni vladar Srbije. Sada, kada su ga svi pročitali i kada su shvatili da Janković nije onog kapaciteta kako se verovalo, saradnici beže s PSG broda.

U srpskoj tradiciji je, izgleda, da se vladanje državom posmatra s pozicije Sterijine Pokondirene tikve, to jeste, osvajanje državnog trona ubrzo se pretvara u porodičnu manufakturu i trku za životom na visokoj nozi i u „visokim krugovima“. Setimo se Miloševića i Mire, Tome i Dragice… Pa i onih u pokušaju, Vuka i Danice. Sada, poverovao je možda i Janković, stiglo je doba Saše i Slavice!

U silnoj želji da se dokopa najviše pozicije u srpskoj državi, Janković je, čini se, pogubio sve orijentire. Nakon odluke Haškog suda o navodnoj krivici generala Mladića za „genocid“ u Srebrenici, zločine protiv čovečnosti, ratni zločin i tako redom, Janković se „mudro“ uzdržao, da bi se po tom istom pitanju kasnije oglasio PSG (opet Saša Janković, ali sada, valjda, sa suprugom pride), koji s oduševljenjem „pozdravlja presudu (Haškog suda) Mladiću“. Zapravo, Janković odnekud veruje da će se umilostiviti stranim gazdama jednom ulizičko-podrepaškom retorikom, uopšte ne shvatajući da je sagoreo i pre nego što je istinski bio upaljen.

Ovi koji beže s PSG čardaka „slobodnih ljudi“, ne beže iz onih razloga koje su sami naveli, jer njima uopšte ne bi smetalo vladanje dvojca „Slavica i Saša“, kada bi oni u svemu tome dobili, barem približno, ono što su očekivali. PSG begunci, poput Teodorovića i Škora, konačno su shvatili čiji je to projekat, te da PSG nema nikakvu autohtonost i da je napravljen za jednokratnu upotrebu. To jeste, shvatili su da su žrtva jedne vešte finte, lažnjaka, koji ih je debelo obrukao pred javnošću Srbije.

Da Vas podsetimo:  Vučićevi razgovori o novoj opoziciji

Da li je to, u međuvremenu, postepeno shvatao i lider PSG, pa se zato, sredinom novembra, grčio u bolu u hotelskoj sobi u centru Beča. Možda u tom trenutku nije bio sasvim načisto o svemu, o celoj ujdurmi, ali je sigurno naslućivao da se njegovom Pokretu slobodnih građana, a time i njegovom lepom snu, bliži kraj. Najnovija oglašavanja u medijima Srđana Škora, a potom i akademika Teodorovića, definitivno su ogolela uzrok onog Jankovićevog grčenja u Beču. U pitanju je najobičnija pohlepa – pomešana sa „uzvišenom“ željom za moći – i porazno saznanje da se PSG kula nezadrživo ruši, stropoštava u ambis.

D. Gosteljski

koreni.rs

12 KOMENTARA

 1. @ Namcor, Aman, pa vlast u Srbiji je ta koja je korumpirana i drzi sve monopole, Srbiju u okupaciji drzi politicka nazovi „elita“ i njihove kumovsko-bratske veze i to traje vec 30 godina, u Srbiji su se kriminal na najvisem nivou i politika spojili u jedno cak i u malim opstinama, zamisli da je Pablo Eskobar postao ministar ili premijer u Kolumbiji, e to se desilo u Srbiji, (on je jos i dobar koliko ja znam dosta je pomagao svoj narod) I zapad to naravno iskoriscava, kad bi se oslobodili te stoke ne bi bilo ni ovako loseg zivotnog standara a ni izmisljeni „pritisci sa zapada“ ne bi bili tako jaki, ovi daju sve cak i ono sto im se ne trazi samo kako bi zadrzali polozaje. Nije ovo prijatelju utakmica pa da mozes iz aleka iz svoje loze bolje da vidis, ovo sad je borba za opstanak naseg naroda i ko tu borbu ne oseti na svojoj kozi ne moze da shvati sta se desava kao sto ni je ne znam kako zivi narod na zapadu, mogu samo da nagadjam.

 2. @ Namcor i Srdjan, Samo malo da se suzbije korupcija i monopoli i moglo bi i u Srbiji lepo da se zivi od svog rada ne trebaju nam ni istok ni zapad osim kao turisticke destinacije, Mislim da u tom pravcu treba svi da razmisljamo, u se i u svoje kljuse, i malo je degutatno da dve osobe koje ne zive u Srbiji vec 30 godina raspravljaju o tome sta nama ovde treba, uz duzno postovanje ili zivite tamo gde zivite ili se vratite lepo u domovinu pa tad pametujte, lako je tudjim k… gloginje maltiti.

  • Žarko, nekada se nešto mnogo bolje vidi iz daljine. Pogotovu ako te direktno ne pogađa i možeš objektivno sagledati. Tako da je tvoja opaska o tome gde ja i koliko živim i da li imam prava da imam svoje mišljenje, potpuno deplasirana. Drugo, kada bi se samo sa tih par parcijlanih mera (korupcija, monopol…) dalo rešiti stanje u Srbiji, pa i najgora vlast bi to uradila i onda bi živeli od „zasluga“. Međutim, pojednostavljivanje naših problema je guranje glave u pesak. Srbija se nalazi u izuzetno komplikovanom položaju (i unutrašnjem i međunarodnom). Sama sebi nije dovoljna i mora tražiti negde podršku. Ako imamo u vidu strateško opredelenje Zapada prema nama (a to je da se Srbiji ne dozvoli razvitak niti napredak), logično je da pomoć tražimo na drugoj strani. To ne znači da treba da postanemo Ruska Gubernija…ali i ulazak u ovakvu EU bi bio put u propast.

 3. Glasao sam….Floskula o glasanju za „crnog đavola“ je bila u okviru te diskusije… Nisam hteo da ih iritiram, jer „građanima“ svaki patriotski pokret, u startu, predstavlja fašizam. I meni je iznenađujuće koliko se njih primilo na tu priču…Ne sikiraj se..

 4. Vidim svi papagajski ponavljaju iste postapalice o „zlom“ Zapadu. A sta je alternative, braco moja Serbska? Sa svim svojim manama, nema boljeg zivota of zapadnog modela. Znam da se nasim neumornim Rusofilima cini da je Putinovstina resenje. Ali, uveravam vas da nije. Putin je apsolutni car Rusije vec 18 godina, okruzen mediokritetima I poltronima. Umesto crvene zastave I crvene zvezde, sad svi Rusi trce iz litije u litiju, klanjaju se pred patrijarhom, koji ide na skijanje u Svajcarsku I na ruci nosi Rolex ( onako skruseno, po monaski). Pa valjda Srbi nisu ovce da Im treba vodja. A nase vodje ionako uvek ispadnu kao onaj iz pripovetke Radoja Domanovica.

  • Smešno! I ti papagajski ponavljaš upravo mantru, tvog vrlog „Zapada“ o „devijacijama“ Ruske pravoslavne crkve (jer znaju da je Crkva kod pravoslavaca centralni vezivni elemenat), pa onda Putina, po svaku cenu treba ocrniti, proglasiti diktatorom itd… A gde se živi bolje je vrlo relativno. Zavisi šta ti je prioritet. Ako su ti prioritet iPhone, blještavi izlozi, ….i rad od jutra do sutra…onda se na zapadu bolje živi (znam to, jer 35 godina živim na tom tvom zapadu). Pa čak i da uzmemo da se na zapadu živi (nešto) bolje, da li ti zaista i čvrsto misliš, da bi pristupanjem EU, i u Srbiji tako živeli? E pa taj film nećeš gledati. Ni ti, niti bilo ko (osim kooperativne elite), jer nije Srbiji namenjeno da bude samostalna i jaka, već naprotiv, da bude izvor radne snage, prirodnih bogatstava i da bude tržište. Razlika između Ruskog i zapadnog pristupa je i osnovni razlog sukoba: Zapad živi od PLJAČKE svih drugih (a ultimativni cilj im je, upravo Rusija) i veoma aktivno učestvuje u svim podjarmljenim zemljama, dok su Rusi mnogo defanzivniji i oslanjaju se na svoje resur5se. Sine, mnogo toga ti ne razumeš, čim si mogao (skupio hrabrosti) da napišeš ovako budalasti komentar!

   • Ovaj sin kome drzis priglupe pridike ima 57 godina I zivi na Zapadu 27 godina. I uvek ista prica, zivis na Zapadu, a places za Rusijom. Sto se tamo ne odseli, gde su svi srecni presrecni, pa metanisu po ceo dan. Nego volis zapadni standard zivota. Lako je tudjim k… gloginje mlatiti. Kad obozavas Ruse, zivi of njihove plate. Koje licemerje…

    • То где живимо нема благе везе с тим шта је боље за Србију. Човек ти је лепо рекао оно што је очигледно, а то је да су Србија, и Срби уопште, за запад – првенствено Амере и Енглезе – део руске зоне, и као такви предодређењни да се њима брише под. Говорити да Србија има некакву будућност са западом је у тешкој колизији са стварношћу пред нашим очима.

 5. Danas na veliki dan prisajedinjenja Srema, Bačke, Baranje i Banata sa Srbijom opet nova poniženja od proustaške i prohrvatske struje koje drma poniženom Srbijom. To su isti oni koji su pomogli da se srpske njive i preduzeća prodaju Hrvatima i da se u Srbiju uvozi hrvatsko smeće od hrane dok hrvatski branitelji Srbima ne dozvole nikakovu kupnju u lepoj njihovoj. Poniženje je u vidu ne pominjanja Baranje i zapadnog Srema s gradovima Vukovaom i Ilokom i okolnim selima. To je sve bilo jedna celina koja se prisajedinila Srbiji no hrvat Josip, Joža Broz Tito taj deo je oteo i poklonio svojim Hrvatima i Hrvatskoj. Ne čudi me ćutanje proustaša u Srbiji ni ove izdajničke vlasti koja s njima sarađuje čudi me ćutanje naivnog srpskog naroda, Dveri i svakog srpskog rodoljuba. Ćutanje do kada podignomo glas kažimo istinu neprestano tražimo ukidanje autonomije koju nam je nametnuo ustaša Broz. Što nije dao autonomiju Srbima i Hrvatima u Bosni ili Srbima u negovoj Hrvatskoj. To je mogao jedino naivnim Srbima a podržali su ga na sramotu srpski generali nastali po šumama bez škole i morala. Srbija treba proglasiti jedinstvo i celovitost na celoj teritoriji(ukinuti autonomiju) baš kao Hrvatska ako je to Hrvatska mogla posle genocida nad Srbima i proterivanje celog naroda koji je tada bio u ustavu onda to i Srbija MORA. No to neće ići pod zločinačkom organizacijom SNS i njenom vođi Vučku koji sustavno uništavaju Srbiju i Srbe.

 6. Beše to pred prošle Predsedničke izbore. Negde, u nekoj grupi na facebooku, usudih se da napišem: „Glasaću i za crnog djavola, samo da ovog egomanijaka više ne gledam. Glasaću, čak, i za ovog „Trojanskog konja“ Jankovića, jer je i on „projekt“ Zapada i varalica (u smislu varalice na udici) za lakoverne Srbe, koji će se ponadati da se nešto menja. A rezultat će biti isti: Pobedio „igrač“ koga je instalirao Zapad“!
  Ne mogu vam opisati kakva se lavina sručila na mene! Ljudi su, zaista, poverovali ovom šarlatanu! Zagrizli varalicu!
  I šta ja sada imam od toga što se, po ko zna koji put, moja procena potvrđuje? Ništa, osim osećaja beznađa, jer vidim da se mi Srbi nećemo lako opametiti i dozvati. A glasovi razuma ne dopiru do široke javnosti ili bivaju apriori odbačeni, ismejani ili napadani!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime