Edvard Snouden upozorio na opasnost koju špijuniranje predstavlja za demokratiju

0
441

Snouden-RusijaBivši službenik američke Agencije za nacionalnu bezbednost Edvard Snouden upozorio je danas, u prvom video snimku od kada mu je Rusija pružila azil, na opasnost koju špijuniranje predstavlja za demokratiju.

„Ako ne možemo da razumemo politiku i programe svoje vlade, ne možemo ni da odobravamo njene promene“, rekao je Snouden u jednom od kratkih video klipova postavljenom noćas na sajtu Vikiliksa.

Snouden je snimio ovaj video u sredu, kada se sastao s četvoricom penzionisanih agenata američke obaveštajne službe i grupom aktivista, koji se zalažu za promovisanje etičkih vrednosti u toj profesiji.

Snouden je ponovio da je nadzor koji vrši Agencija za nacionalnu bezbednost veoma opasan i dodao da je neselektivno prisluškivanje daleko više zastupljeno od legitimnih programa.

„To je vrsta masovnog nadzora koji celu populaciju stavlja u domet svevidećeg oka, čak i kada to nije potrebno“, rekao je Snouden.

„Ljudi širom sveta shvataju da nas ovakvi programi ne čine bezbednijima, da štete našoj ekonomiji i našoj zemlji, da nam ograničavaju slobodu govora i slobodu da mislimo, živimo, budemo kreativni i imamo veze kakve želimo“, naglasio je on.

Na večeri sa Snoudenom, bivši analitičar Centralne obaveštajne agencije (CIA) Rej Mekgavern uručio je Snoudenu simboličnu nagradu – svećnjak, preneo je Frans pres.

izvor: Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime