Egipat na Sajmu turizma

0
421
Foto: printscreen

Ambasador Egipta u Srbiji na nedavnoj konferenciji za štampu govorio je o učešću Egipta kao zemlje partner ovogodišnjeg Sajma turizma, kao i o učešću zvanične delegacije, poslovnog sektora i medija.

Ambasador Egipta, Amr Alguvejli, je na konferenciji za štampu predstavio učešće Egipta kao zemlje partnera na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, koji će se održati u periodu od 20. do 23. februara. Na konferenciji za štampu učestvovali su i državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Miroslav Knežević, kao i direktorka Beogradskog sajma, Danka Selić.

Alguvejli je napomenuo da učešće Egipta kao zemlje partner na ovogodišnjem Sajmu turizma predstavlja razvoj bilateralnih odnosa između dve zemlje na diplomatskom nivou, kroz razmenu zvaničnih poseta na visokom nivou, kao i jačanje ekonomskih odnosa kroz uspostavljanje mešovitog komiteta, na čijem čelu će biti ministri spoljnih poslova ove dve zemlje, ali i kroz lokalne vlasti i sporazume koji su potpisani i dogovoreni između gradova: Marsa Alam i Jagodina, Asuan i Užice, Šarm el Šeik i Niš. On je napomenuo i značaj uspostavljanja zajedničkog poslovnog saveta, čija prva sednica treba da se održi ove godine.

Ambasador Egipta u Srbiji je pohvalio i stalnu koordinaciju sa zamenicom ministra zaduženu za turizam, pri Ministarstvu turizma i starina Arapske Republike Egipat, Gadom Šalabi, napomenuvši da je učešće zvanične vladine delegacije jedna od najznačajnijih prilika za razvoj saradnje u oblasti turizma između dve zemlje, što će uključivati i sastanke sa potpredsednikom vlade i ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasimom Ljajićem, kao i sa direktorkom Turističke organizacije Srbije, kako bi se razgovaralo o načinima aktiviranja Memoranduma o razumevanju u oblasti turizma, potpisanog između dve zemlje 2010. godine. Alguvejli je napomenuo da će se aktivnosti tokom Sajma turizma proširiti i na poslovni sektor, gde će Ambasada organizovati i okrugli sto pod nazivom “Novi horizonti: turističke mogućnosti između Srbije i Egipta u novoj deceniji”, koji će se održati 20. februara na Sajmu turizma, sa učešćem vladinih predstavnika i turističkih kompanija iz Srbije i Egipta.

Da Vas podsetimo:  Sajam turizma: Put pod noge

Alguvejli je rekao da će učešće Egipta kao počasnog gosta Sajma turizma, obuhvatiti i okrugli sto “Starine i turizam: model Velikog egipatskog muzeja”, tokom koje će egiptolozi iz Srbije promovisati kulturni i istorijski turizam, kao i okrugli sto pod nazivom “Putopisi: Egipat u očima novinara iz Srbije”, tokom kojeg će učestvovati članovi medijske delegacije koja je u poslednje dve godine posetila Egipat. Ambasador Egipta je naglasio i da će se Egipat na ovogodišnjem Sajmu turizma fokusirati i na promociju ekoturizma, sa okruglim stolom pod nazivom “Potencijalna saradnja u oblasti ekoturizma između Srbije i Egipta” na kome će učestvovati i predstavnici iz Ministarstva životne sredine iz Egipta i Srbije, što će doprineti i jačanju saradnje u ovoj oblasti.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija i direktorka Beogradskog sajma su naglasili značaj prvog učešća Egipta kao zemlje partner 42. Međunarodnog sajma turizma, jednog od najvećih na području jugoistočne Evrope, na kome će učestvovati više od 250 izlagača iz 50 zemalja i više od 650 domaćih izlagača. Pohvalili su i raznovrsnost aktivnosti i događaja koje će omogućiti vladinim predstavnicima i poslovnom turističkom sektoru mogućnost jačanja saradnje u oblasti turizma.

Alguvejli je pohvalio i pripreme za učešće izlagača iz Egipta za predstojeću manifestaciju, kao i rad Turističke promotivne agencije iz Egipta, koju predvodi Ahmed Jusef, kao i izgled egipatskog paviljona koji će pratiti sklad dizajna egipatskog paviljona na prošlogodišnjem Sajmu knjiga koji se održao u oktobru.

Izvor: Kuća dobrih vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime