Ekološka katastrofa: Energana kao pokriće za dalji rad Vineks trovačnice (3)

1
1001

Šta se krije iza najnovije najave vlasnika fabrike Vineks u Lukićevu, da će u roku od godinu dana izgraditi bioenerganu u neposrednoj blizini pogona za proizvodnju alkohola? Time će, tvrdi se, Vineks „zaokružiti proces proizvodnje“. Da li će to doprineti da otpadne vode koje ostaju nakon proizvodnje alkohola više ne kontaminiraju životnu okolinu u selu? Odgovor je kratak – neće! Trovanje vode, tla i vazduha će se nastaviti i u slučaju ako bi se bioenergana uistinu izgradila. Naravno, o ovome govorimo hipotetski, jer meštani sela Lukićeva ne mogu sebi dopustiti luksuz da ih Vineks truje još jedan dan, a ne godinama u budućnosti, dok se, kobajagi, bude tražilo nekakvo rešenje, koje je u ovakvim slučajevima uglavnom „na dugačkom štapu“.

Vlasnik Vineksa (Vinex etil d.o.o) Goran Ilić i Čedomir Janjić (gradonačelnik Zrenjanina), pokušavajući da kupe vreme, izjavili su, prilikom otvaranja radova na projektu bioenergane, da će to biti idealno rešenje i za Vineks i za meštane Lukićeva. Naime, polovinom septembra ove godine, opštinska (probrana) ekipa, na čelu s gradonačelnikom i njegovim zamenikom, „razbuđenim“ bivšim radikalom Santovcem, posetila je Lukićevo, da bi najavili radove na biogasnoj elektrani, koji su već jednom najavljivani pre nepune dve godine.

Da li su opštinski čelnici (naročito predsednik opštine) zaboravili da se već jednom učestvovali u promovisanju iste stvari. U decembru 2016. godine, Čedomir Janjić je pričao istu priču koju će, još „ubedljivije“, ponoviti dve godine kasnije, to jeste, u septembru ove godine. Ponovo će se graditi bioenergana i ponovo je rok za njenu izgradnju nekih dvanaestak meseci. Dakle, gradonačelniku Janjiću je sasvim svejedno što je stanovnike Lukićeva i javno mnjenje u zrenjaninskoj opštini jednom već teško izvarao na istu temu, nego sada, bez imalo zazora, izlazi u javnost da bi pređašnju lažnu informaciju obnovio nakon dve godine ćutanja. Valjda, računa na slabo pamćenje stanovnika Lukićeva i zrenjaninske opštine u celini. Ili, jednostavno, što bi narod rekao: zabole ga za to šta će svet o njegovim lažnim obećanjima misliti! Valjda je to u Srbiji normalno: ovde se politička obećanja mogu deliti i šakom i kapom, jer, s druge strane, ne moraju nikada da se ostvare.

Vlasnik Vineksa, Goran Ilić, vešto je „ubedio“ čelnike grada, da učestvuju u njegovom „dekontaminacijskom performansu“ i da svojim „autoritetom“ stanu iza vesti o tome kako on naročito brine o ekologiji. Kako mu je to pošlo za rukom, to znaju samo on i čelnici opštine. Nakon pet i po godina trovanja sela Lukićeva, odlučio je da se malo pozabavi „zelenim energijama“. Ako takvu njegovu „odlučnost“, da prestane sa trovanjem vazduha, vode i zemljišta u Lukićevu, potvrde opštinari, a među njima i gradonačelnik, tada će narod poverovati i u čuda – zaključio je Ilić. A da li je narod u Lukićevu, nakon dvogodišnje pauze, poverovao u ovakvu vrstu ponovljenog ubeđivanja, ostaje da se vidi. Činjenica je da su Goran Ilić i Čedomir Janjić već jednom (pre dve godine) bezočno slagali javnost da Vineks počinje sa gradnjom biogasne elektrane, a da od toga do danas nije bilo ništa.

A sada da pogledamo, šta bi se to u ekološkom smislu promenilo, ukoliko bi se bioenergana, nekim čudom, uistinu izgradila (što je, uzevši u obzir ranije šarene laže vlasnika Vineksa i gradonačelnika Janjića, pod ogromnim znakom pitanja)? Bukvalno, što se tiče onoga što danas najviše zagađuje sredinu u Lukićevu, ne bi se promenilo baš ništa. Jednostavno, otpadne vode se moraju prečišćavati da bi se mogle vratiti u vodotokove bez štetnih posledica po prirodu. Tu ne pomažu nikakve bioenergane. Da bi se svakodnevno prečistilo oko 150.000 litara otpadnih voda, potrebno je da se izgrade pogoni u kojima bi se takva otpadna i kontaminirana tečnost mogla obraditi. Kontejneri za anaerobnu digestiju, ma koliko veliki, ne bi bili u stanju da u sebe prime te otpadne vode. Uostalom, vlasnik Vineksa je nagovestio da bi takva bioenergana koristila biomaterijal kao što je goveđa balega (stajnjak) i slično, uključujući tu i solidniji deo otpada iz destilerije. A šta ćemo s najotrovnijim otpadom, onim koji se, pod otvorenim nebom, istače u Vineksovu lagunu?

Anaerobni digestori takođe moraju da odvajaju otpadnu vodu. Prema tome, čak i kada bi se bioenergana izgradila u Lukićevu, ona ne bi uticala na smanjenje količine štetnih organskih materija koje se iz Vineksa šire vazduhom, vodom i zemljištem. Moglo bi samo da bude obrnuto, da se otpadne vode iz bioenergane dodaju ovima iz destilerije. Sam vlasnik Vineksa je na „otvaranju“ radova na bioenergani rekao sledeće:

„Otpad sa farme i otpad iz destilerije će ići u bioenerganu, a iz bioenergane toplotna energija koja će ići na farmu, ovog puta će se kao nus proizvod pojavljivati i električna energija koja nam je svima neophodna.“

Nije se ni potrudio da objasni šta će biti sa lagunom u koju se izručuju otpadne vode, ovog puta ne samo iz destilerije, nego i iz bioenergane (ukoliko ona ikada bude izgrađena). Očigledno je da destilerija Vineks ne namerava da sagradi pogone za prečišćavanje otpadnih voda. Jednostavno, vlasnik te destilerije se vodi samo zaradom koju može da ima na proizvodnji alkohola, a da ga uopšte ne zanima da reši problem otrovnih otpadnih voda i otrovnih isparenja.

Za razliku od vlasnika Vineksa, koji se nijednom rečju nije osvrnuo na žalbe meštana povodom bezočnog trovanja njihovog životnog prostora i koji je svojim ponašanjem pokazao da ga mišljenje stanovnika sela nimalo ne zanima, gradonačelnik Janjić se i na tu seosku nevolju kratko osvrnuo, rekavši:

„Ovih  dana meštani Lukićeva imaju primedbe na neprijatne mirise koji nastaju u procesu lagerovanja otpada iz procesa proizvodnje u destileriji, a kojih neće više biti kada energana startuje sa radom, jer će taj otpad ujedno biti i sirovina za pokretanje energane, još jedan problem će ovim biti rešen i veoma sam zadovoljan što se upravo ovo dešava u Lukićevu i sa zadovoljstvom danas ovde sa svojim saradnicima obilazim radove.“

Zar je uloga gradonačelnika da baš on objašnjava stanovnicima Lukićeva da li će biti ili neće biti „neprijatnih mirisa“? Otkud on to zna? Da li je Janjić stručnjak za izgradnju i rad destilerija i bioenergana? Sama činjenica da je vlasnik Vineksa, Goran Ilić, upregao gradonačelnika da priča o nečemu za šta nije ni u stručnom ni u moralnom smislu kvalifikovan, izaziva sumnju da se tu radi o nekakvom mutnom poslu. Ne samo zato što Janjiću to nije struka (on je ekonomista), već i zato što ga takva tema apsolutno ne tangira u smislu da ima potrebu da to detaljno proučava. Pored toga, u normalnom svetu nedopustivo je da gradonačelnik nastupa kao portparol nekakve firme, jer to odmah izaziva sumnju da tu nisu sasvim čista posla, pogotovo kada je reč o ekološkim problemima, koji se mogu tragično odraziti na zdravlje ljudi. Uostalom, ako se već upetljao u nešto što mu ne priliči i gde mu nikako nije bio mesto, tada je bio dužan da ide do kraja i da medijima objasni na koji način će „neprijatni mirisi“ nestati?

Još jednom, neprijatni mirisi mogu da nestanu samo u potpuno zatvorenom sistemu, u zatvorenim digestorima ili reaktorima sa anaerobnim uslovima. Ali, i u takvom slučaju, obavezno je da se izgrade pogoni za prečišćavanje otpadnih voda. Prečišćena otpadna voda mora da se vrati u vodotokove, a mulj da se lageruje na propisan način. Prema tome, osnovni problem u Lukićevu predstavlja izlivanje visokotoksičnih otpadnih voda iz destilerije u otvoren prostor (laguna pokraj Vineksa). Tako se zagađuje sve – i voda i vazduh i zemljište. To mora da prestane odmah, jer su posledice takvog nemara (zločina) prema životnom prostoru u Lukićevu već poprimile katastrofalne razmere.

D. Gosteljski

Da Vas podsetimo:  Agrobanka: Najveća prevara bez sudskog ishoda

1. Ekološka katastrofa – “Vineks” i trovanje životnog prostora (1)
2. Ekološka katastrofa – Vineksovi otrovi u lancu ishrane (2)

1 KOMENTAR

  1. U svakom slucaju ideja sa biogasom je bolja u odnosu na trenutnu situaciju. Primenom proizvodnje bi’e nesto mani problem biogasa ali i dalje ostaje veliki problem. Vlasnik cilja verovatno na sredstva koja ,,daje,, drzava i potom i na podsticajni novac za proizvedeni kilovat struje. Lukavo…sve u cilju da prodje vreme a da vlasnik konkretno ne uradi nista. Gde su inspekcije vodoprivredna i inspekcija za zivotnu sredinu?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime