Ekološka katastrofa – Protest meštana Lukićeva (4)

1
1921

Stanovnici banatskog sela Lukićevo, u zrenjaninskoj opštini, u subotu su održali miran protest protiv zagađivanja njihove životne sredine. Naime, već šest godina životni prostor sela izložen je veoma ozbiljnoj kontaminaciji vazduha, vode i tla. Na protest su pozvani novinari novinskih i TV kuća, a odazvali su se N1 i list Danas, kao i nekoliko lokalnih medija. Učešće na protestu su uzeli i predstavnici nekih političkih partija iz Zrenjanina, predstavnici SPRV sindikata, Centar za zaštitu potrošača, Zrenjaninski socijalni forum…

Televizija N1 je korektno prenela informaciju o tom skupu. Akcenat je bačen na štetno dejstvo otpadnih voda iz Vineksove lagune (jame u koju se lageruje sav tečni otpadni materijal u procesu proizvodnje etil alkohola) iz koje se šire isparenja izuzetno neprijatnog i iritirajućeg mirisa, u kojima se nalazi čitav niz za zdravlje štetnih organskih jedinjenja.

Osim toga, postavljeno je i pitanje o tome da li se otpadne vode ispuštaju direktno u oranice koje se nalaze u blizini Vineksa. Odgovor vlasnika destilerije je bio neočekivan, iznenađujući i donekle zbunjujući. U svom odgovoru na pitanje novinarke TV N1 Nataše Kovačev, koliko otpadnih voda se izručuje u lagunu, vlasnik Goran Ilić je rekao – oko 20.000 litara. Uz to, kazao je da Vineks proizvodi 6.000 litara alkohola na dan, što je u nesaglasju sa studijom izvodljivosti u kojoj se kaže da je kapacitet Vineksa 10.000 litara alkohola na dan. Isto to je, ne tako davno, potvrdilo i rukovodstvo Vineksa nacionalnoj televiziji RTS, gde se jasno kaže da „od žitarica i bioloških otpadaka (Vineks) već proizvodi etil-alkohol sa dnevnim kapacitetom od deset hilјada litara„.

Postavlja se pitanje, zašto je vlasnik Vineksa rekao neistinu, pogotovo kada je u pitanju količina otpadnih voda? Zapravo, prava istina je da na jedan litar alkohola ide 10-15 litara otpadnih voda. Otuda, 20.000 litara otpadnih voda bilo bi u slučaju da Vineks proizvodi oko 2.000 litara alkohola na dan. Takva neistina je logična sa stanovišta rukovodstva Vineksa, jer teško je bilo reći da se svakog dana u njihovu lagunu izručuje od 100-150.000 litara jako toksičnih otpadnih voda. To jeste, na osnovu zapremine lagune može se izračunati, ukoliko bi se tamo odlagalo svakog dana po 20.000 litara, da bi takva jama bila dovoljna za prijem otpadnih voda za sve ovo vreme (šest godina) otkad Vineks posluje u Lukićevu.

Koreni su ranije pisali o tome da se takva laguna, sa kapacitetom od 10.000 litara alkohola dnevno i 100.000 otpadnih voda na dan, morala ispuniti do vrha za nekih desetak meseci. Šta se onda dešavalo za ostalih pet godina, gde su išle te ogromne količine otpadnih voda? Svakog dana najmanje 100.000 litara otpada ispunjenog štetnim organskim materijama i teškim metalima, izgleda, prosipalo se po okolnim njivama!? Takav zaključak se nameće iz odgovora koje je vlasnik Vineksa dao Nataši Kovačev sa TV N1:

N1: Poslujete ovde od 2012, znači šest godina. Gde ste do sada iz ove lagune za koju kažete da je vodo-nepropusna, ispuštali te otpadne vode?

Goran Ilić: Do sada nigde, a odlagaćemo na poljoprivredno zemljište, zato što je tako predviđeno studijom.

U nekim naučnim studijama se navodi da su otpadne vode pri proizvodnji alkohola sto puta toksičnije i štetnije za životnu sredinu od kanalizacionog (fekalnog) otpada. Istina je da se nekada, pre nekoliko decenija, smatralo da se otpadne vode pri proizvodnji alkohola mogu koristiti kao đubrivo. Pošto se primetilo da te otpadne vode uništavaju živi svet u rekama, došlo se na ideju da se takav otpad koristi kao fertilizator. U početku se činilo da je to zaista dobro rešenje, ali ubrzo se shvatilo da su efekti na životnu sredinu u oba slučaja slični. Odnosno, ovaj drugi metod oslobađanja od otpadnih voda, izručivanjem direktno na njive, izazvao je još gore posledice, pošto je delovao kumulativno. Ne samo na zagađivanje površinskih i podzemnih vode, već i na vodotokove, pošto je neizbežno da, nakon obilnih kiša, značajan deo tog otpadnog materijala sa njiva na kraju dospe u reku.

U suštini, kada se pogleda deo snimak TV N1 iz njihovog dnevnika emitovanog u subotu naveče, gde vlasnik Vineksa odgovara na pitanja novinara, reklo bi se da on deluje pomalo nesigurno. Verovatno je bio nespreman, pogotovo u onom času kada je prikazan snimak na kome se vidi kako se otpadne vode iz lagune ispumpavaju u kanal preko puta. U trenu se setio da je studijom o zaštiti životne sredine predviđeno prolivanje otrovnog otpada na poljoprivredno zemljište. Time je dao jasan dokaz da truje životni prostor u Lukićevu i šire. Na osnovu toga, inspekcije, posebno ono iz Ministarstva vodoprivrede, morale bi da pod hitno utvrde pravo stanje, pa ako je tačno da se otrovna otpadna tečna materija iz Vineksovih pogona nekontrolisano razbacuje i prosipa po lukićevačkom ataru, bile bi dužne da istog časa zabrane rad te fabrike alkohola, sve dok se pitanje odlaganja štetnog otpada i eliminisanja neprijatnih mirisa ne reši na zadovoljavajući način.

Problem je, svakako, pomenuta studija u kojoj zaista piše da se otpadne vode iz lagune mogu prazniti po okolnim njivama. Studiju su pisali Živica Kiurski, inženjer tehnologije, Jelena Kiurski, inženjer zaštite na radu i Nebojša Kiurski, inženjer elektrotehnike. Autori studije su morali imati u vidu najnovija naučna saznanja, a koja kažu da prosipanje velikih količina ovih otpadnih voda dovodi do ozbiljnih poremećaja u kvalitetu zemljišta, površinskih i podzemnih voda. Postoje tehnike kojima se može ukloniti smrad, kao i štetna organska isparenja, pravljenjem zatvorenih kontejnera za otpadne vode, uparavanjem otpadnih tečnosti itd. Ali, pošto bi to zahtevalo dodatno finansijsko ulaganje za vlasnika Vineksa, on na sve načine pokušava da izbegne takav, po njemu nepotreban trošak. I apsolutno ne mari što će time da zagorča i upropasti život stanovnicima sela Lukićeva. Takva bezobzirnost je za svaku osudu.

D. Gosteljski

Da Vas podsetimo:  Odgovor na korona-krizu: dranje, igranje države i demonstracija sile

1. Ekološka katastrofa – “Vineks” i trovanje životnog prostora (1)
2. Ekološka katastrofa – Vineksovi otrovi u lancu ishrane (2)
3. Ekološka katastrofa: Energana kao pokriće za dalji rad Vineks trovačnice (3)

1 KOMENTAR

  1. Kao i sve tako i studije, diplome i javne rasprave su obezvredjene. Izgleda da je sve uradjeno po protokolu a situacija na terenu je losa. Drugim recima zaobilazi se istina i prikriva pravo stanje. Pravo stanje treba da konstatuje inspekcija, a oni to ocigledno izbegavaju,jer je to ,,vruc krmpir,,.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime